Εργατικό Κέντρο Λαυρίου: Συλλυπητήριο μήνυμα για Γρ. Ριζόπουλο

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής εκφράζει την λύπη της για τον θάνατο του  Γρηγόρη Ριζόπουλου, προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Ο Γρηγόρης Ριζόπουλος γεννήθηκε στη Λάγκα Καστοριάς, στις 24 Μαΐου του 1929, και ήταν  παιδί πολυμελούς οικογένειας αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που έδωσε πολλά θύματα στον αγώνα του ελληνικού λαού εκείνη την περίοδο.

  Από νεαρή ηλικία στρατεύτηκε στο πλάι του ΚΚΕ και  λόγω της δράσης που ανέπτυξε, εξορίστηκε το 1947 στη νήσο Αλόννησο και το 1948 μετέβη ως εξόριστος στο Καραβόσταμο Ικαρίας. Από το 1949 έως το 1953 βρίσκεται εξόριστος στο Μακρονήσι. Από το 1949 στο ΑΕΤΟ και ΕΣΑΙ και το 1952 στο ΒΕΤΟ,  μένοντας  αλύγιστος  απέναντι στα βασανιστήρια και τις πιέσεις του ταξικού αντιπάλου.

Μετά την εξορία, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ως αρχιτέκτων μηχανικός.

Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με πάρα πολλές διακρίσεις. Ανάμεσα στα πιο σπουδαία έργα, που φιλοτέχνησε, ήταν το άγαλμα του “Μακρονησιώτη Αγωνιστή”, που σήμερα δεσπόζει στη Μακρόνησο.

Ήταν Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, 1990 – 2006 και Εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ στο υπό σύσταση τότε Ίδρυμα Μακρονήσου.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια, και  όλους  τους  οικείους,  του  Γρ. Ριζόπουλου.

12-11-2018

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αρέσει σε %d bloggers: