Ένωση Πολιτών Κερατέας: Για το «Σπίτι των Ποντίων» στο Λαύριο

Όπως έχει ανακοινωθεί, η Περιφέρεια Αττικής θα διαθέσει 800.000 ευρώ για να αποπερατωθεί το «Σπίτι των Ποντίων» στο Λαύριο, γεγονός που ο Δήμος της Λαυρεωτικής το θεωρεί σημαντικό για την ιστορία και τον πολιτισμό του Δήμου Λαυρεωτικής.

Είναι δεδομένος ο σεβασμός μας στους συμπολίτες μας Ποντιακής καταγωγής, στην ιδιαίτερη ιστορία και στον πολιτισμό αυτού του τμήματος του Ελληνισμού και στα φοβερά δεινά που υπέστη, καθώς και στη δημιουργική συμβολή των Ποντίων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Οι επισημάνσεις που ακολουθούν, αφορούν το Δήμο Λαυρεωτικής και το Σπίτι των Ποντίων του Λαυρίου και μόνο :

 1. Αλλο φτιάχνουμε ένα Μνημείο ή μία Στέγη για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού στην πρωτευουσα του Κράτους ή σε μια μεγάλη πόλη της Βορείου Ελλάδας με πολυάνθρωπο και κυρίαρχο το ποντιακό στοιχείο, περίπτωση κατά την οποία, ιστορικά και πληθυσμιακά, δικαιολογείται απόλυτα η κρατική χρηματοδότηση.

Αλλο φτιάχνουμε Σπίτι των Ποντίων στο Λαύριο, περίπτωση κατά την οποία δεν δικαιολογείται η κρατική χρηματοδότηση ούτε από την τοπική ιστορία, ούτε από το ποσοστό του ποντιακού στοιχείου στον πληθυσμό της πόλης.

 1. Εχει ενδιαφέρον να μας εξηγήσει κάποιος, ποιά είναι η ιδιαίτερη συμβολή των Ποντίων στην Ιστορια και στον Πολιτισμό του νεότερου Λαυρίου και του Δήμου Λαυρεωτικής, συγκριτικά μάλιστα με τη συμβολή των Ηπειρωτών, Θεσσαλών, Θηραίων, Κρητών, Κωνσταντινουπολιτών, Μικρασιατών, Πελλοπονησίων, Θρακών και άλλων και βεβαίως των γηγενών κατοίκων της περιοχής περιλαμβανομένων των Κερατιωτών.
 2. Είναι άραγε η συμβολή τους τέτοια που, αν δεχθούμε ότι υπάρχει ανάγκη ενός νέου Πολιτιστικού Κέντρου στο Λαύριο, πρέπει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μόνο των Ποντίων και όχι και όλων των άλλων ιδιαίτερων πληθυσμιακών ομάδων της πόλης του Λαυρίου και των εθνοτοπικών συλλόγων τους?
 3. Αν οι συμπολίτες μας Πόντιοι του Λαυρίου θέλουν σώνει και καλά το δικό τους Σπίτι, είναι προφανές ότι πρόκειται για ιδιωτική τους υπόθεση.
  Ο φορολογούμενος πολίτης, για μία ιδιωτική επαναλαμβάνουμε υπόθεση, έχει ήδη επιβαρυνθεί μέσω του Δήμου, με την δωρεάν παραχώρηση του οικοπέδου  και την ανέγερση του σκελετού.
  Η αποπεράτωση τώρα πρέπει να γίνει με δικά τους μέσα. Είναι καιρός να καταθέσουν τον οβολό τους, να εξασφαλίσουν έσοδα από εκδηλώσεις, να ζητήσουν ίσως τη στήριξη οικονομικά επιφανών Ποντίων που δραστηριοποιούνται ή που προγραμματίζουν να δραστηριοποιηθούν στη Λαυρεωτική.
 4. Οι πολιτικοί μας (Δήμου, Περιφέρειας, Βουλής) προσβλέπουν στη δεξαμενή των ψήφων των Ποντίων, αυτό τους ενδιαφέρει και τίποτε άλλο. Προκειμένου λοιπόν να κάνουν τη δουλειά τους, βάζουν το χέρι όχι στη δική τους τσέπη αλλά στη τσέπη του Ελληνα φορολογούμενου.
  Πόσα μνημόνια και πόσες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις πρέπει να φάμε στο κεφάλι για να σοβαρευτούμε? Πότε θα σταματήσουμε να ανεχόμαστε τέτοιες πρακτικές?
 5. Είμαστε μάρτυρες μιας ακόμη ιστορίας, όπου μια καλά οργανωμένη ομάδα πίεσης δρα αποτελεσματικά και παίρνει πολλαπλάσια απ΄ ότι δικαιούται ή της αναλογεί.
  Οι εκπρόσωποι των άλλων εθνοτοπικών συλλόγων του Λαυρίου τόσα χρόνια σιωπούν. Συμφωνούν με ότι γίνεται? Δεν τους ενδιαφέρει το θέμα και βολεύονται με ότι έχουν? Ή μήπως ανταλλάσουν τη σιωπή τους με υποσχέσεις που τους δίνονται για δικές τους εξυπηρετήσεις στο μέλλον?
  Αυτά ως θέμα για προβληματισμό και ήρεμη ανταλλαγή απόψεων, όχι βέβαια στα γιορτινά τραπέζια που ακολουθούν.

«Καλά Χριστούγεννα! Και εις έτη πολλά! Υείαν κ΄ ευλοϊαν»

18 Δεκεμβρίου 2018

Αρέσει σε %d bloggers: