Από το Σούνιο έως τον Πειραιά: Η δημιουργία των 70 χλμ. της «Αθηναϊκής Ριβιέρα»

Έξι μεγάλα έργα υπόσχονται να δημιουργήσουν, μέσα στα επόμενα χρόνια τα 70 χιλιόμετρα από το Σούνιο έως τον Πειραιά, την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Το έργο του Ελληνικού, η μαρίνα Αλίμου, οι νέες υποδομές στο Παλαιό Φάληρο, η ανάπλαση του Μικρολίμανου στον Πειραιά, τα Αστέρια Γλυφάδας και φυσικά το πιο «άμεσο» σχέδιο, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, υπόσχονται να «απογειώσουν» την περιοχή από το Σούνιο έως τον Πειραιά.

Η γρήγορη ανάπτυξη του τουρισμού στην Αθήνα σε συνδυασμό με την ανάδειξη της περιοχής ως επενδυτικού προορισμού έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που «επενδύουν» στις τεράστιες προοπτικές της περιοχής.

Αυτή είναι και μία βασική αιτία για την οποία, παρά την κατάρρευση των τιμών την τελευταία δεκαετία στο εγχώριο real estate, οι τιμές στα νότια προάστια της Αθήνας έχουν ανακτήσει τις όποιες απώλειες με σταδιακή σταθεροποίηση και άνοδο πλέον των τιμών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η γνωστή εταιρεία συμβούλων Algean Property, αναφερόμενη στις προοπτικές της Αθηναϊκής Ριβιέρας και δη την αγορά ακινήτων, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο λόγω ακριβώς των νέων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη ή αναμένεται να ξεκινήσουν προσεχώς κατά μήκος της παραλιακής επισημαίνει ότι «Όλα τα έργα κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα επανακαθορίσουν ριζικά την εικόνα της παραλιακής, αναμορφώνοντας όλη την περιοχή και δημιουργώντας, περαιτέρω θετικό αντίκτυπο ειδικά στον τομέα των ακινήτων». Η Algean Property κάνει λόγο για το μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει υλοποιηθεί ποτέ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 ετών και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Αθήνα.

Όσον αφορά ειδικότερα τα έργα, ξεκινώντας από τον Πειραιά, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα πλάνα του δήμου Πειραιά για την ανάπλαση του Μικρολίμανο που θα καλύπτει μία περιοχή άνω των 15.600 τ.μ. συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ.

Στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, το έργο που πρόκειται να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αναγέννηση ολόκληρης της περιοχής, συνδέοντάς την με τα υπόλοιπα μεγάλα σχέδια της Αθηναϊκής Ριβιέρας είναι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου από την Περιφέρεια Αττικής και η πρώτη φάση των παρεμβάσεων στην παραλιακή με την υπογειοποίηση ενός τμήματος για τη σύνδεση της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας με τη λεωφόρο Συγγρού και την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας από τον Πειραιά στην Αθήνα και τη Γλυφάδα, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του οικολογικού πάρκου στα 220 στρέμματα της παραλίας του Μοσχάτου (σ.σ. η οποία είχε μπαζωθεί στο μακρινό παρελθόν) αλλά και στον ελεύθερο χώρο που θα δημιουργηθεί από το γκρέμισμα της Λ. Ποσειδώνος από Συγγρού έως την Εθνική Οδο. «Τα έργα του Φαληρικού Όρμου αναμένεται να συμπληρώσουν την εικόνα στην περιοχή, που έχει αναδειχθεί λόγω της λειτουργίας του πόλου του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος».

Με 1.080 θέσεις ελλιμενισμού, η μαρίνα Αλίμου για την παραχώρηση της οποίας είναι σε εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είναι το επόμενο μεγάλο project που υπόσχεται να αναβαθμίσει το real estate της περιοχής, ενώ το πλέον αναμενόμενο νέο έργο είναι η mega επένδυση των 8 δισ. ευρώ συνολικά για την ανάπλαση των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έργο αναφοράς που θα επανατοποθετήσει την Αθήνα και την Ελλάδα συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που έχει σχεδιαστεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια».

Στη Γλυφάδα, το σημαντικότερο έργο το οποίο αναμένει η αγορά, αναβαθμίζοντας και το τουριστικό προϊόν της Αθήνας είναι η επαναλειτουργία των Αστεριών με τη δημιουργία 5άστερων εγκαταστάσεων από το επενδυτικό σχήμα της Grivalia Properties, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει στο αμέσως προσεχές διάστημα το σχεδιασμό της σε συνεργασία και με κάποιο από τα μεγάλα διεθνή ξενοδοχειακά ονόματα. Η πρώτη φάση του έργου για την επαναλειτουργία, με ανανεωμένο πρόσωπο, της παραλίας αναφέρεται σε ένα χρονοδιάγραμμα για τη θερινή σεζόν του 2019.

Το Μάρτιο του 2019 αναμένεται η επαναλειτουργία του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, μέσα από το οποίο έρχεται στη χώρα μας ένα ξενοδοχειακό όνομα συνώνυμο της πολυτέλειας, αυτό της Four Seasons.

H ανάλυση της Algean αναφέρεται και στην περιοχή του Λαγονησίου έως το Σούνιο, «όπου οι προοπτικές είναι «τεράστιες, λόγω του φυσικού της κάλλους, πέραν φυσικά των ξενοδοχειακών μονάδων, των πολυτελών κατοικιών αλλά και της νέας μαρίνας του Σουνίου που δίνουν ώθηση στην περιοχή».

Από το newsroom του economico.gr

Αρέσει σε %d bloggers: