Ναός Αθηνάς Σουνιάδος στο Σούνιο [ΒΙΝΤΕΟ]

Περίπου 500 μέτρα βορειοανατολικά του Ιερού του Ποσειδώνα βρισκόταν το Ιερό της Αθηνάς Σουνιάδος. Το ιερό αποτελείτο από έναν περίβολο που περιέκλειε τον ναό της Αθηνάς και ένα μικρότερο ναϊκό οικοδόμημα.

Ένας ακόμα σχεδόν κυκλικός περίβολος ενσωματωνόταν στον κύριο. Το Ιερό ήταν προσιτό από βόρεια μέσω ενός μνημειακού δωρικού πρόπυλου. Ο Ναός της Αθηνάς Σουνιάδος ήταν ένα πολύ ασυνήθιστο και ιδιόμορφο οικοδόμημα.
Πρόκειται για έναν ιωνικό ναό με ορθογώνιο σηκό, που περιβαλλόταν από κιονοστοιχία μόνο στη νότια και ανατολική πλευρά.
Ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιήθηκε αυτό το σχέδιο δεν είναι σαφής. Πιθανότατα το σχέδιο του ναού ήταν έτσι από την αρχή. Εάν όχι, τότε η κιονοστοιχία προστέθηκε λίγο μετά την κατασκευή του και είχε αυτό το σχήμα για πρακτικούς αλλά και αισθητικούς λόγους.

Ο ναός γενικά χαρακτηριζόταν από λιτότητα. Δεν υπήρχε καθόλου γλυπτός διάκοσμος και τα χρώματα περιορίζονταν πιθανώς στα γείσα και την πήλινη σίμη. Στο εσωτερικό του υπήρχε άγαλμα υπερφυσικού μεγέθους, του οποίου η βάση σώζεται μέχρι σήμερα.
Οι διαστάσεις του ναού ήταν 16,4 Χ 11,6μ και στο μέσο του σηκού του υπήρχαν τέσσερις κίονες για τη στήριξη της στέγης.
Στα ρωμαϊκά χρόνια το ιερό είχε πλέον εγκαταλειφθεί και έτσι η εξωτερική κιονοστοιχία μεταφέρθηκε και χρησιμοποιήθηκε σε κτήριο της Αγοράς της Αθήνας.

 

Αρέσει σε %d bloggers: