Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΧρυσή Τομή

Η Ιταλική πρεσβεία τίμησε την Κερατέα για τη μνήμη ναυαγίου ORIA με αφορμή την 75η επέτειο

Με πλήρη επισημότητα ολοκληρώθηκε για άλλη μια φορά η τελετή επιμνημόσυνης δέησης στο μνημείο για τους 4.100 Ιταλούς αιχμάλωτους στρατιώτες και Έλληνες μέλη του πληρώματος, που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA στις 12-2-1944 στο νησί του Πατρόκλου.

Την εκδήλωση που υλοποιήθηκε από την Πρεσβεία της Ιταλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, τους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και την «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» Κερατέας,  τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος. Στη συνέχεια,  στην πλατεία των Λεγραινών πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των 17 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς το 1944, κατοίκων του χωριού.

  Με αφορμή την 75η επέτειο της τραγωδίας του ναυαγίου, ο Ιταλός Πρέσβης στην Ελλάδα Luigi Marras παρέθεσε δεξίωση στην  Ιταλική Πρεσβεία το απόγευμα της ίδιας ημέρας, προβάλλοντας ταυτόχρονα  το ντοκιμαντέρ «memORIA» του Γιώργου Ιατρού (παραγωγή «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» 2015). Η προβολή έγινε ενώπιον της αντιπροσωπείας των συγγενών των πεσόντων και επιλεγμένων εκπροσώπων των αρχών σε δυο διαφορετικές αίθουσες στην Ιταλική γλώσσα και στα Ελληνική με Αγγλικούς υπότιτλους

Με την ευκαιρία αυτή ο Πρέσβης τίμησε τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ Γιώργο Ιατρού,  τον Σύνδεσμο «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» για την συμβολή του στην προσπάθεια ανάδειξης της  μνήμης του ORIA και τον Πρόεδρο του «Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής» Σταύρο Ιατρού, που ως Δήμαρχος Κερατέας το 2009 ξεκίνησε την προσπάθεια για την ανίδρυση του μνημείου.

Η συμβολή των δυο φορέων και του δημιουργού του ντοκιμαντέρ, εκτός από την ανίδρυση του μνημείου των θυμάτων του ORIA, έργου του αείμνηστου γλύπτη Θύμιου Πανουργιά στα όρια Δήμου Σαρωνικού – Λαυρεωτικής (χορηγία Αθανασίου Μαρτίνου) και την τοποθέτηση στο βυθό της θάλασσας, στον τόπο του ναυαγίου,  αναμνηστικής πλάκας, περιλαμβάνει:

  • την έκδοση του βιβλίου «Η ΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ» (εκδ. Δήμου Κερατέας 2009) του Γιώργου Ιατρού, που ανέδειξε πρώτη φορά το ναυάγιο και την έκδοση του βιβλίου «Η ΚΑΡΑΒΑΝΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» (έκδοση «ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ» –  ΑΩ 2014),
  • τις επισκέψεις (3 φορές) στην Ιταλία, ύστερα από πρόσκληση του «Δίκτυο Συγγενών Αγνοουμένων του ORIA»,
  • την συμβολή στην εκδήλωση μνήμης το 2014, με κορυφαία την εκδήλωση που οργάνωσε η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» στο ΚΑΠΗ Κερατέας, όταν υποδέχθηκε την Ιταλική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα,
  • την κατοχή ενός πολύτιμου αρχείου αλληλογραφίας, ιστορικών στοιχείων, καθώς και διαφόρων εκδοχών (σχεδίων) του μνημείου από τον γλύπτη Θύμιο Πανουργιά.

 Τέλος, το ντοκιμαντέρ «memORIA», που ανέδειξε  σε όλη την Ελλάδα το ξεχασμένο γεγονός , προβλήθηκε πολλές φορές στην ΕΡΤ και στο Cosmote History  και έλαβε μέρος σε όλα τα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Απέσπασε τρία βραβεία, 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας (Κρήτη-Ιεράπετρα), 1ο βραβείο κοινού Αθήνα και ειδική μνεία ιστορικής ταινίας (Αθήνα), στην οποία αναφέρεται από την κριτική επιτροπή, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωπος του BBC.

«Η ταινία αποτελεί μνημείο για τους 4.000 και πλέον ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο τότε».

Φωτογραφίες: Ματίνα Τούντα, Βασίλης Μόντι, Άκης Μουστάκας