Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤεχν/κό-Πολιτιστικό ΠάρκοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ολοκληρώθηκε η επανασυναρμολόγηση του Γερανού του Παρθενώνα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου [ΒΙΝΤΕΟ]

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η επανασυναρμολόγηση του Γερανού του Παρθενώνα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, 

με ρόλο πλέον μουσειακό-εκπαιδευτικό. Το ιστορικό μηχάνημα, τύπου Stiffleg Derrick, «εργάστηκε» σκληρά στον ιερό βράχο για 33 χρόνια, από το 1984, οπόταν εγκαταστάθηκε στο εσωτερικό του Μνημείου για τις ανάγκες του αναστηλωτικού έργου. Όταν, στα τέλη του 2017, οι σύγχρονες αναστηλωτικές ανάγκες στην Ακρόπολη υπέδειξαν τη «συνταξιοδότηση» του, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης της ΥΣΜΑ (Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης) και του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου και άμεση ανταπόκριση της Διοίκησης του ΕΜΠ, αποφασίστηκε η μεταφορά και ανασυναρμολόγηση του στους χώρους του ΤΠΠΛ, δεδομένου και του κεντρικού ρόλου του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ τόσο στα έργα αναστήλωσης της Ακρόπολης όσο και στην εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος.

Ο Γερανός κατασκευάστηκε στη Γαλλία ειδικά για τον Παρθενώνα από την εταιρεία Hulotte σε σχέδια της εταιρείας, που φέρουν όμως μετατροπές του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ και του Πολιτικού Μηχανικού Κώστα Ζάμπα. Με ύψος ιστού 12,50μ (13,70μ με τη βάση του), βέλος (μπούμα) 39 μέτρων σε πλήρη ανάπτυξη και μέγιστο ύψος τα 32,8μ. σε πλήρη ανόρθωση (γωνίας 15ο) και δυνατότητα οριζόντιας περιστροφής 260ο, το έκθεμα αποτελεί αξιόλογο δείγμα του τύπου Derrick.

Έχοντας υπηρετήσει ένα από τα σπουδαιότερα τεχνουργήματα του παγκόσμιου πολιτισμού, ο Γερανός, τεχνούργημα και ο ίδιος, συναρμολογημένος πλέον απέναντι από το αποκαταστημένο συγκρότημα της πρώην Γαλλικής Εταιρείας και δίπλα στο αμφιθέατρο του ΤΠΠΛ, στέκεται να θυμίζει πως η ιστορία της τεχνολογίας είναι μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Να θυμίζει την αρχαία σύνδεση του Λαυρίου με την Ακρόπολη, όταν το ασήμι του χρηματοδοτούσε τα σπουδαία έργα του 5ου π.Χ. αιώνα. Και να συνδέει τα πρώτα βήματα της ελληνικής βιομηχανικής επανάστασης που έγιναν στην πόλη του Λαυρίου, με τις δυνατότητες που γέννησαν τεχνουργήματα του τύπου των βιομηχανικών γερανών.

Η Διοίκηση του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τα στελέχη της ΥΣΜΑ για τη μέριμνά τους στη μετεγκατάσταση του ιστορικού αποκτήματος, και προσωπικά τη Διευθύντρια, κ. Βασιλική Ελευθερίου, για την πρωτοβουλία. Επίσης τα στελέχη του ΕΜΠ και του ΤΠΠΛ, για τη συμβολή τους στο όλο έργο. Τέλος, την εταιρεία Ιntercrane για τη συνεπή εργασία επανασυναρμολόγησης. Σε επόμενο χρόνο σχεδιάζεται μικρή τελετή εγκαινίασης της επιδεικτικής λειτουργίας του Γερανού Derrick και της γνωριμίας του με το κοινό.

Παρακολουθείστε το time-lapse video της συναρμολόγησης του Γερανού του Παρθενώνα: