Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» στο θέατρο «ΣΗΜΕΙΟ» για την παράσταση «ΒΟΫΤΣΕΚ» του Γκεοργκ Μπύχνερ
Την Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 20.00 η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» σας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε την παράσταση του Γκ. Μπύχνερ «Βόϋτσεκ» σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου στο θέατρο «Σημείο».
Ο σκηνοθέτης και η σταθερή ομάδα ηθοποιών και συνεργατών που μας έδωσαν τις υπέροχες παραστάσεις δραματοποιημένης λογοτεχνίας «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» του Γ. Βιζυηνού, «Μαζώχτρα» του Αργ. Εφταλιώτη και «Χαλασοχώρηδες» του Αλ. Παπαδιαμάντη, προτείνουν τη δική τους, νέα εκδοχή πάνω στο έργο που άλλαξε την παγκόσμια δραματουργία. Το «Βόϋτσεκ» θεωρήθηκε πρόδρομος του μοντέρνου θεάτρου, όπως το γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα, ενώ ο Μπύχνερ παρά το νεαρό της ηλικίας του τοποθετήθηκε στο πάνθεον των σπουδαίων της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Eρμηνεύουν: Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Βασιλική Σουρρή, Φοίβος Συμεωνίδης.
- Συμμετοχή: 15€ μέλη & νέοι / 17€ μη μέλη (περιλαμβάνεται εισιτήριο θεάτρου και πούλμαν).
- Αναχώρηση πούλμαν ώρα 18:00 από την Κεντρική Πλατεία Κερατέας.
- Πληροφορίες- Κρατήσεις στα τηλέφωνα : 6972351959, 6981722240.
Υπόθεση του έργου:
Ο ήρωας Βόϋτσεκ, στρατιώτης, ο οποίος βιώνει τη βαναυσότητα, την απαξίωση και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης στο στρατόπεδο όπου ζει και υπηρετεί, είναι ένα πρόσωπο κατακερματισμένο, βαθύτατα τραυματισμένο, αποτέλεσμα των κοινωνικών συνθηκών και της κοινωνικής αδικίας. Συμπληρώνει τον ελάχιστο μισθό του συμμετέχοντας στο πείραμα μονοφαγίας ενός γιατρού, τρώγοντας για μήνες μόνο μπιζέλια. Η γυναίκα του Μαρία είναι ό,τι έχει. Ως αποτέλεσμα του πειράματος αρχίζει να χάνει σταδιακά την υγεία σώματος και μυαλού. Όταν η Μαρία τον απατά με άλλον άντρα, τη σκοτώνει.
Το έργο γκρεμίζει κάθε ιδεαλισμό ή κλασικισμό και εκμηδενίζει τον μέχρι τότε στιλιζαρισμένο θεατρικό λόγο. Ο Μπύχνερ εισάγει για πρώτη φορά στο παγκόσμιο θέατρο έναν εξαθλιωμένο αντιήρωα, για να φωτίσει τις σκιές του σύγχρονου κόσμου. Το ζευγάρι ως νέα κατηγορία προλεταρίων, εκπροσωπούν τη συστημική φτωχοποίηση και τις συνέπειες της ανθρώπινης απαξίωσης. Αν και η κοινωνική επανάσταση θα μπορούσε να βοηθήσει τους «Βόϋτσεκ» αυτού του κόσμου, δεν θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στην αιώνια τραγωδία της ανθρώπινης ζήλειας.