Ξεκινά η διασύνδεση της Κρήτης από το Λαύριο

Θα τοποθετηθεί υποβρύχιο καλώδιο μήκους 330 χλμ. που θα συνδέσει ηλεκτρικά το Λαύριο με το Ηράκλειο. Η κάλυψη της Κρήτης γίνεται σήμερα από ρυπογόνες μονάδες,

από τις οποίες ορισμένες πρέπει να κλείσουν ώς το τέλος του 2019.

Ως το τέλος Μαρτίου προβλέπεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με το ενεργειακό σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το έργο, προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ, περιλαμβάνει την τοποθέτηση υποβρύχιου καλωδίου μήκους 330 χλμ. που θα συνδέσει το Λαύριο με το Ηράκλειο.

Χθες ο φορέας του έργου «Αριάδνη Interconnection», που είναι θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), υπέβαλε για έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, σε ποσοστό έως 39%.

Οι σχεδιασμοί του ΑΔΜΗΕ προβλέπουν τη λειτουργία του νέου έργου στο τέλος του 2022, με εκτιμώμενο όφελος για τους καταναλωτές της τάξης των 326 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο, που θα αυξηθεί σταδιακά στα 570 εκατ. ευρώ ώς το 2043.

Πρόκειται για επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος στην κατηγορία Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Από τον Νοέμβριο έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, που αφορά καλώδιο 164 χλμ. για μεταφορά ενέργειας από την Καλαμάτα στην Κίσσαμο και τα Χανιά, έργο που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020.

Οι διασυνδέσεις των νησιών είναι το έργο που υλοποιεί κατά προτεραιότητα την τελευταία διετία ο ΑΔΜΗΕ, ανατρέποντας τα σχέδια για ιδιωτικοποίησή του που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Ο φορέας παραμένει στον έλεγχο του Δημοσίου και με διεθνή διαγωνισμό απέκτησε στα τέλη του 2016 στρατηγικό επενδυτή, την κινεζική State Grid.

Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία δικτύων στον κόσμο και διαθέτει το 24% του ΑΔΜΗΕ με τίμημα 320 εκατ. ευρώ, που είχε θεωρηθεί ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Εργα 600 εκατ. ευρώ

Με τη δυναμική που απέκτησε μέσα από το νέο σχήμα, ο ΑΔΜΗΕ την τελευταία διετία υλοποίησε και δημοπράτησε έργα με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 600 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στο πρώτο πρόγραμμα διασύνδεσης των Κυκλάδων (Κυκλάδες Α’), που είχε καθυστερήσει για ενάμιση χρόνο και ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Στο τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει το πρόγραμμα Κυκλάδες Β’ και στα τέλη του 2020 το Κυκλάδες Γ’.

«Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά με το σύστημα που λειτουργούσε για χρόνια είναι ακριβή», τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης και ενημέρωσε ότι για τον επιμερισμό του κόστους οι πολίτες όλης της χώρας επιβαρύνονται με ΥΚΩ ύψους 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από τα οποία τα 450 εκατ. αφορούν την Κρήτη.

Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης γίνεται από ρυπογόνες μονάδες, από τις οποίες ορισμένες πρέπει να κλείσουν ώς το τέλος του χρόνου σε εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών.

https://www.efsyn.gr

Αρέσει σε %d bloggers: