Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
"Δίανθος"ΛαυρεωτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επιστολή Δίανθου για διάσωση μνημείων

ΠΡΟΣ: Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων
ΚΟΙΝ.: Δήμαρχο Λαυρεωτικής

Αξιότιμοι κύριοι,

Με τις συχνές δράσεις-περιηγήσεις μας στον ορεινό όγκο της Λαυρεωτικής δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι σημαντικά μνημεία της νεότερης ιστορίας της Λαυρεωτικής βρίσκονται πια σε στάδιο κατάρρευσης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε δύο από τα σημαντικότερα-κατά την άποψή μας-μνημεία:

Α) Μέρος της μεταλλευτικής σιδηροδρομικής διαδρομής ‘’Βίντσι’’(κεκλιμένο επίπεδο μεταφοράς μεταλλεύματος), στο Ρέμα της Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό τεχνικό έργο του 19ου αιώνα, που δυστυχώς καταρρέει από τον χρόνο και την αδιαφορία των υπευθύνων.

Β) Το ίδιο ισχύει και για την εντυπωσιακή πετρόχτιστη γέφυρα του μεταλλευτικού σιδηροδρόμου στο Ρέμα της Σούρεζας, που έχει σχεδόν καταρρεύσει για τους ίδιους λόγους.

Και τα δύο αυτά έργα αποτελούν σημαντικότατα στοιχεία των μεταλλευτικών σιδηροδρομικών διαδρομών και φυσικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αν δεν δράσουμε τώρα για τη διάσωσή τους αύριο θα είναι πια πολύ αργά και αδύνατο να αναστηλωθούν.

Παρακαλούμε την υπηρεσία σας καθώς και τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες να σπεύσουν πράττοντας τα δέοντα με στόχο τη διάσωσή τους.

Το κέρδος από τη διάσωση αυτή θα αποτελέσει ένα ανεξάντλητο κεφάλαιο για την τουριστική αξιοποίησή τους (αειφορία). Ο Δίανθος αναμένει τις απαντήσεις στο τι μέλλει γενέσθαι επί του θέματος και δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει-στο μέτρο του δυνατού-ως φορέας εθελοντισμού για τη φύση, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό, προς την κατεύθυνση αυτή.( Επισυνάπτεται επιπλέον φωτογραφικό υλικό για την κατανόηση της σημαντικότητας των μνημείων και της κατάστασής τους σήμερα).

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Δίανθου
Ο Πρόεδρος
Νίκος Βαφειάδης

Μια σκέψη για το “Επιστολή Δίανθου για διάσωση μνημείων

  • Η δημοτικη αρχη και κυριως ο δημαρχος σαν επικεφαλης πρεπει να διεκδικησει να γινουν αυτα τα εργα.
    Ειναι αδιανοητο ολα αυτα να ρημαζουν και το μονο που κανουμε ειναι να ευχομαστε καποιος να μεριμνησει απο αυτο το ανικανο κρατος.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.