Κέντρο Υγείας Λαυρίου: Εξόρμηση για αντιτετανικό εμβολιασμό
Είναι κοινός τόπος στο Κέντρο Υγείας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού , να γίνεται μαζική χρήση αντιτετανικού ορού.
Ο γιατρός θα συστήσει αντιτετανικό ορό μετά από ένα τραυματισμό, αν το τραύμα είναι βαθύ είτε ρυπαρό. Ειδικά ο τραυματισμός από σκουριασμένο αντικείμενο ή ο τραυματισμός που συνέβη κοντά στο χώμα σε αγροτική περιοχή κάνουν τη χορήγηση του ορού ακόμα πιο αναγκαία.
Ο αντιτετανικός ορός είναι μια ποσότητα έτοιμων αντισωμάτων που χορηγείται με σκοπό να ενισχύσει την αντίδραση της άμυνας του οργανισμού. Είναι μια μορφή παθητικής ανοσίας.
Αντίθετα το αντιτετανικό εμβόλιο είναι μια μέθοδος ενεργητικής ανοσίας. Σε αυτή χορηγούνται νεκρά ή εξασθενημένα μικρόβια που δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν νόσο, είναι όμως σε θέση να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να παράγει αντισώματα.
Ο αντιτετανικός ορός προσφέρει προστασία από τη νόσο που λέγεται “τέτανος” για διάστημα περίπου ενός μήνα, ενώ το αντιτετανικό εμβόλιο προσφέρει μακροχρόνια προστασία (με την προϋπόθεση οτι τηρούνται οι επαναληπτικές δόσεις).
Οι σύγχρονοι αντιτετανικοί οροί είναι “ανθρώπινοι”. Δεν έχουν σχέση με τους “ιππείους” (από άλογα) που γίνονταν παλιότερα και εμφάνιζαν αλλεργικές αντιδράσεις. Έτσι δεν χρειάζεται κάποια ειδική δίαιτα μετά τη χορήγηση αντιτετανικού ορού.
Το Κέντρο υγείας Λαυρίου στα πλαίσια της πρόληψης των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα προσκαλεί φορείς αλλά και μεμονωμένα εργαζόμενους και πολίτες να δηλώσουν στην Γραμματεία την πρόθεση τους να εμβολιαστούν με αντιτετανικό εμβολιασμό.
Όσοι επιθυμούν θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στο 22923 20300 και να δηλώσουν το ΑΜΚΑ τους προκειμένου να αναγραφούν χωρίς συμμετοχή τα εμβόλια και να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός των.