Στην τελική ευθεία η έναρξη υλοποίησης του «Aegean Project» με κατάληξη στο Λαύριο

Σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται το «Aegean Project» από την Eunice Energy Group στο Νότιο Αιγαίο θα ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς την Πέμπτη (02/05) ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Η Μελέτη θα συζητηθεί στις 7 Μαΐου και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, καθώς θα καταλήγει στο Λαύριο το σύστημα των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέει τα πάρκα με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Το «Aegean Project» αφορά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 486 MW, σε 14 ακατοίκητες νησίδες που βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού – Αστυπάλαιας – Καλύμνου και Κω.

Το σύστημα των υποθαλάσσιων καλωδίων, εκτός από τη μεταφορά της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στο ηπειρωτικό δίκτυο, θα δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης και με το ηλεκτρικό σύστημα Λέρου – Καλύμνου – Κω – Νισύρου – Τήλου.

Τα πάρκα ομαδοποιούνται σε τρεις Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ). ενώ η περιοχή εγκατάστασης τους είναι το σύμπλεγμα των ακατοίκητων νησίδων περιμετρικά της νήσου Αστυπάλαιας (Οφιδούσσα, Κούνουποι), δυτικά νοτιοδυτικά της Νισύρου (Περγούσσα, Παχειά Νισύρου και Κανδελιούσσα), ανατολικά της Αμοργού (Λιάδι, Κίναρος και Λέβιθα), νότια της νήσου Ανάφης (Παχειά Ανάφης και Μακρά) και επίσης οι νησίδες που βρίσκονται στο μέσο περίπου του Καρπαθίου Πελάγους και νότια και νοτιοανατολικά της νήσου Αστυπάλαιας (Σύρνα, Πλακίδα Μεσονήσι και Μεγάλο Σοφράνο).

Ο πρώτος ΑΣΠΗΕ θα αποτελείται από 7 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 165 MW, με 39 συνολικά ανεμογεννήτριες στις ακατοίκητες νησίδες, Κούνουποι, Σύρνα, Πλακίδα, Σοφράνο, του Δήμου Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και στις Παχειά Ανάφης και Μακρά του Δήμου Ανάφης της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας.

Ο δεύτερος ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 261 MW, θα αποτελείται από 4 αιολικά πάρκα με 47 συνολικά ανεμογεννήτριες στις ακατοίκητες νησίδες Λιάδι, Κίναρος και Λέβιθα του Δήμου Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και στην ακατοίκητη νησίδα Οφιδούσσα του Δήμου Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου.

Ο τρίτος ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 60MW, αποτελείται από 3 αιολικά πάρκα με 20 συνολικά ανεμογεννήτριες στις ακατοίκητες νησίδες Κανδελιούσσα, Περγούσσα και Παχειά Νισύρου του Δήμου Νισύρου της Περιφερειακής Ενότητας Κω.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2020, απασχολώντας τουλάχιστον 1.000 άτομα, ενώ η λειτουργία του θα ανοίξει τουλάχιστον 390 θέσεις εργασίας.

Τα ανταποδοτικά τέλη, που θα αποδίδονται στους κατοίκους και τους Δήμους Λέρου και Αστυπάλαιας, κατά την περίοδο της λειτουργίας, θα είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ ανά έτος.

https://energyin.gr

Αρέσει σε %d bloggers: