Βικιπαίδεια και Κουβαράς – Βικιπαίδεια και Βενεζουέλα. Του Γιώργου Ιατρού

Μπαίνοντας στο διαδίκτυο στην «περίφημη» Βικιπαίδεια στο λήμμα «Κουβαράς» πριν μερικούς μήνες διαβάζω τα εξής απίστευτα κι όμως αληθινά :

*Πληθυσμός : 921.426 (2011)!!!

*Παλαιότερα ανήκε στην κωμόπολη του Μαρκόπουλου στα σύνορα με την Κερατέα

*Στην αρχαιότητα αποτελούσε τον δήμο Ποτάμιοι Αττικής

*Επίσης αναγράφει ως πρόεδρο της κοινότητας αυτόν του 2006!

Σε μία τελευταία τροποποίηση του Ιανουαρίου του 2019 διορθώνουν το πρώτο κραυγαλέο λάθος που θα έγινε εκ παραδρομής. Τώρα γράφεται ότι «με την απογραφή του 2001 εμφανίζει πληθυσμό 1704, ήτοι 68 κάτοικοι ανά τετραγωνικό» και συνεχίζουν «σήμερα είναι χωριό του δήμου Σαρωνικού μεταξύ Μεσογείων και Λαυρεωτικής». Το σωστό βεβαίως είναι, χωριό του δήμου Σαρωνικού στα Μεσόγεια και όχι μεταξύ Μεσογείων και Λαυρεωτικής.  Επιμένουν βεβαίως ότι παλαιότερα ανήκε στην πόλη του Μαρκόπουλου και στην αρχαιότητα αποτελούσε τους Ποτάμιους Αττικής.

Η αρχαιολόγος Όλγα Κακαβογιάννη  αποκλείει ότι η περιοχή του Κουβαρά είναι οι αρχαίοι Ποτάμιοι της Αττικής. Επισημαίνει ότι «η βόρεια πεδιάδα μέχρι το βουνό της Μερέντας μάλλον ανήκε στα Πρόσπαλτα» .

Δεν θα είχα ασχοληθεί με το θέμα, αν κάποιος μαθητής δεν τα είχε αντιγράψει όλα αυτά στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Λυκείου Κερατέας «Οι δρόμοι της Αττικής» που είχε εκδοθεί  παλαιότερα  σ’ ένα βιβλίο. Ο μαθητής ευτυχώς δεν μετέφερε τον κολοσσιαίο πληθυσμό 921.426 κατοίκων για τον Κουβαρά, τον αγνόησε, μετέφερε όμως  όλα τα άλλα λάθη.

Στην 2η έκδοση του βιβλίου «Οι δρόμοι της Κερατέας» μου ζητήθηκε να κάνω σχετικές διορθώσεις και για τον Κουβαρά έγραψα τα εξής που πιστεύω ότι είναι σωστά και με βάση ιστορικά στοιχεία .

«Το χωριό του Κουβαρά που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κερατέα με την απογραφή του 2011 έχει 1426 κατοίκους . Ανήκει με την διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» του 2010 στο Δήμο Σαρωνικού, όπως τα Καλύβια, Ανάβυσσος, Π.Φώκαια και Σαρωνίδα.

Το 1835 ανήκε στο Δήμο Λαυρίου με έδρα την Κερατέα και είχε 208 κατοίκους. Το 1890 ανήκε διοικητικά στο Δήμο Θορικίων  με έδρα την Κερατέα και είχε 537 κατοίκους. Αναγνωρίστηκε σε κοινότητα Κουβαρά ΒΔ31-8-1912 ΦΕΚ Α 262/1912 και λειτούργησε ως κοινότητα έως το 2010.

Η ονομασία Κουβαρά προέρχεται από οικογενειακό όνομα, ιδιοκτήτου Βυζαντινού χωροδεσπότου (όπως γράφει ο Σταύρος Κ. Παπανικολάου στο βιβλίο του «Αττικά Ιστορικά σημειώματα» 1955)»

Ύστερα απ’ όλα αυτά μπαίνει ένα σοβαρό και καίριο ερώτημα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε όσα γράφονται στο διαδίκτυο ή πρέπει να έχουμε μια κριτική στάση σε ότι διαβάζουμε, να ερευνούμε και να διασταυρώνουμε. Μια σύγχρονη παροιμία λέει ότι εκτός από Facebook υπάρχει και το book!

Πιστεύουμε λοιπόν  ό,τι γράφει η  «Βικιπαίδεια»;  Πολλοί καθηγητές την πρότειναν σε μαθητές. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα πάντα είναι λάθος. Άλλωστε υπάρχει και η δυνατότητα από τη Βικιπαίδεια διόρθωσης για κάποιο λάθος ή παράλειψη και «η σελίδα συζήτησης για κάποιο λήμμα» . Ωστόσο αν γράφει ότι θέλει ο καθένας μέχρι να φτάσουμε στο σωστό, μπαίνουν διάφοροι χρήστες που είναι μαθητές Γυμνασίου Λυκείου και ευκολόπιστα αντιγράφουν το λάθος διαδίδοντάς το με καταπληκτική ευκολία.

Σ’ ένα άλλο άρθρο πάλι στο διαδίκτυο διάβασα ότι στη διάρκεια της Κατοχής οι διαφυγές στην περιοχή της Κερατέας γίνονταν από το νησάκι του Δασκαλειού. Μά (διαβολε)  είναι το πιο εμφανές μέρος. Απ’ όπου κι αν κοιτάξεις την θάλασσα του Δασκαλειού, το νησάκι βλέπεις! Μόνο από κει δεν θα έπρεπε να έφευγαν! Από σπηλιές της περιοχής θα ήταν σωστό.

Και τώρα σε κάτι πολύ πρόσφατο. Όταν ο Χουάν Γουϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος, η Wikipedia τον παρουσίασε «εν ενεργεία» (incubent) πρόεδρο. Στη συνέχεια, ο τίτλος μετατράπηκε: «εκτελών καθήκοντα» (acting) πρόεδρος – με την υποσημείωση ότι «διαδέχθηκε στην προεδρία τον Νικολάς Μαδούρο».

Το γεγονός βέβαια ότι 54 χώρες έχουν αναγνωρίσει τον Γουαϊδό σαν  «πρόεδρο» της Βενεζουέλας σημαίνει ότι οι υπόλοιπες 141 χώρες του πλανήτη αλλά και ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του. Παρ’ όλα αυτά η Wikipedia προτίμησε να εκφράσει τις θέσεις των λίγων και ισχυρών και όχι των πολλών και νομίμων (Τα στοιχεία από το άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου «Βενεζουέλα: το πραξικόπημα πέτυχε… στο ιντερνέτ», «Η Εφημερίδα των Συντακτών», 4-5 Μαΐου 2019»)

Προσοχή λοιπόν σ’ ότι διαβάζουμε και πιστεύουμε στο Internet.

Γιώργος Ιατρού

Αρέσει σε %d bloggers: