Εξαρθρώθηκε η σπείρα που ανατίναξε το ΑΤΜ στο κατάστημα ΕΛΤΑ Κερατέας

Η τελευταία επίθεση της σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ, ήταν η χθεσινή στην Κερατέα, κατά την οποία ισοπέδωσαν ολόκληρο το κατάστημα ΕΛΤΑ και προκάλεσαν ζημιές σε γύρω καταστήματα και αυτοκίνητα, για να πάρουν 600 ευρώ.

Σχεδόν αμέσως μετά την τελευταία επίθεση, οι δράστες έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, που είχε συστήσει ειδική ομάδα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία, έπειτα από μεθοδικές έρευνες ήδη είχε συγκεντρώσει τα στοιχεία για την δράση της συμμορίας και είχαν ταυτοποιήσει τα μέλη της.

Μάλιστα οι αστυνομικοί φαίνεται ότι πρόλαβαν «στο παρά πέντε» και άλλη επίθεση της σπείρας, καθώς, εκτός των άλλων, βρήκαν και ένα σακίδιο, κρυμμένο σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη, μέσα στο οποίο οι δράστες είχαν μεταξύ άλλων, έτοιμα για χρήση, τρία μασούρια δυναμίτιδας με προσαρμοσμένο πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, καθώς και μια πινακίδα κυκλοφορίας μοτοσικλέτας, για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια από το κάτοχό της, καθώς και μία κάρτα SIM.

Πληροφορίες για τη δράση της συμμορίας έδωσαν σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γιώργος Κανέλλος, ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος και αρμόδιοι αξιωματικοί. Όπως είπαν, τη σπείρα αποτελούσαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο, ένας 19χρονος και ένας 31χρονος ελληνικής υπηκοότητας, ενώ αναζητείται ο αρχηγός της ομάδας, ένας 40χρονος ομογενής από το Καζακστάν, και ένας 20χρονος Αλβανός.

Πώς δρούσε η σπείρα

Οι δράστες εντόπιζαν τους στόχους τους, έκλεβαν αυτοκίνητα για να προσεγγίσουν τα ΑΤΜ, τα οποία ανατίναζαν με δυναμίτιδα και άρπαζαν τις κασετίνες με τα χρήματα. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε κλοπές από ΑΤΜ, με τον παραπάνω τρόπο, δύο απόπειρες και τέσσερις κλοπές αυτοκινήτων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

Τα μέλη της συμμορίας επέλεγαν ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα είτε σε σημεία που δεν υπήρχαν κάμερες είτε σε καταστήματα που ήταν απομακρυσμένα και επομένως εφοδιάζονταν με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, ώστε αφενός να μπορούν να επιχειρήσουν με άνεση, σε συνάρτηση με το χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων και αφετέρου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Πριν την «επιχείρηση», μετέβαιναν αρκετές φορές στο σημείο, έλεγχαν όλους τους δρόμους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτικά δρομολόγια διαφυγής, ενώ πραγματοποιούσαν και πολλές διελεύσεις από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να υπολογίσουν την απόστασή του από το σημείο της έκρηξης.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν ως «ορμητήριο» οικία στην περιοχή του Ασπροπύργου, ενώ ως «επιχειρησιακά οχήματα», χρησιμοποιούσαν συνήθως κλεμμένα αυτοκίνητα, αλλά για τη μετάβαση τους στο σημείο του στόχου χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα συγγενών τους ή δικά τους, για να μην κινήσουν υποψίες. Για τον συντονισμό τους τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, τα οποία μετά το τέλος της επιχείρησης κατέστρεφαν.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, εκρήξεις κατά συναυτουργία και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφίες, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, καθώς και παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρέσει σε %d bloggers: