Συνέντευξη ζωντανά στην εκπομπή ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ της ΕΡΤ1 στον Αρχαιολογικό – Μεταλλευτικό Χώρο της Σούριζας

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΕΡΤ 1 και ιδιαίτερα τους συντελεστές της εκπομπής “ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ”.

Σήμερα βγήκα ζωντανά στην εκπομπή “ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ” της ΕΡΤ 1 στον αρχαίο μεταλλευτικό χώρο στην κοιλάδα της Σούριζας Λαυρίου. Ήταν μία διαφορετική εμπειρία.
Οι άξιοι εικονολήπτες και η εκλεκτή δημοσιογράφος Νεφέλη Τζανετάκου προσπαθούσαν εναγωνίως να πιάσουν σήμα ώστε να συνδεθούν με τον Παρουσιαστή και Συντονιστή της εκπομπής στο Ραδιομέγαρο τον υπομονετικό δημοσιογράφο Νίκο Αγγελίδη.

Τελικά οι άνθρωποι βρήκαν ένα υψηλό τοπογραφικό σημείο που ναι μεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της ζωντανής σύνδεσης ήταν όμως μακριά από τα ενδιαφέρουσες θέσεις όπως η ομβροδεξαμενή και το πλυντήριο εμπλουτισμού. Έτσι η ξενάγηση έγινε
κατ’ ανάγκην εξ αποστάσεως με εικόνες που είχα ανά χείρας.

Διορθώνω ένα λάθος που έκανα “εν τη ρύμη του λόγου” σχετικά με το συνολικό εξορυγμένο μετάλλευμα από τους αρχαίους μεταλλευτές που εκτιμάται από τον Κ. Κονοφάγο σε 13.000.000 τόνους με 20% Pb ,400 g/t Ag {και όχι 1000 g/t που είπα εκ παραδρομής στην ξενάγηση).

Τέλος θέλοντας να προλάβω τοναδυσώπητο χρόνο για να εξηγήσω πως λειτουργούσαν τα πλυντήρια εμπλουτισμού , δεν απάντησα σε εύλογη ερώτηση του Συντονιστή και της Δημοσιογράφου σχετικά με τη σημασία του αρχαίου Λαυρίου και δεν τελείωσα την ομιλία μου όπως θα επιθυμούσα τονίζοντας τις πρωτοβουλίες του Δήμου και προσωπικά του Δημάρχου για την ίδρυση ενός σύγχρονου θεματικού πάρκου στη Λαυρεωτική που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός κόμβου HUB, υποδοχής, παροχής πληροφοριών και ενημέρωσης σε κάθε επισκέπτη και περιηγητή.

Ευχαριστώ τον φίλο Δρ. Π. Τζεφέρη που με πρότεινε στην ΕΡΤ για την “ξενάγηση” αυτή.
Σημειώνω ότι τα σχεδιαγράμματα και οι φωτό που έδειχνε η ΕΡΤ 1 ήταν από το κείμενο που είχα στείλει στην ΕΡΤ και το οποίο αναρτήθηκε στο oryktosploutos.net στις 28-6-2019.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ 

Αρέσει σε %d bloggers: