Επίδειξη στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο θα κάνει η Μαίρη Κατράντζου

Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιου, γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα έσοδα θα διατεθούν στην ΕΛΠΙΔΑ.

Σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, εγκρίνεται το αίτημα που είχε υποβάλλει το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ» για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Μαίρης Κατράντζου στα τέλη του μηνός Αυγούστου ή στις αρχές του μηνός Σεπτεμβρίου 2019 – η ημερομηνία θα καθοριστεί σε συνεννόηση με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Παγκοσμίως κάθε εκδήλωση, δράση ή επίδειξη της Μαίρης Κατράντζου συγκεντρώνει τους προβολείς και κορυφαίες προσωπικότητες και είναι βέβαιο ότι αυτή η εκδήλωση στον μοναδικής αξίας και πλούτου αρχαιολογικό χώρο στην ελεύθερη περιοχή βόρεια του ναού του Ποσειδώνος θα φέρει τεράστια δημοσιότητα.


Η Μαίρη Κατράντζου με τον Edward Enninfu διευθυντή της Βρετανικής Vogue/ AP Photo Thomas Padilla

Η Μαίρη Κατράντζου εξάλλου πραγματοποιεί όλο και περισσότερες δράσεις στην Ελλάδα: είτε με τη συμμετοχή της στην παράσταση «The Thread» σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου και χορογραφία Ράσελ Μάλιφαντ που στις 24 Αυγούστου έρχεται στην Επίδαυρο και τον Νοέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής, είτε με τα κοστούμια που θα δημιουργήσει για τον «Δον Κιχώτη» που θα ανεβάσει το Μπαλέτο της Λυρικής. Ενα έργο πρόκληση για το Μπαλέτο όπως έχει δηλώσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κωνσταντίνος Ρήγος.

Η περιοχή που θα περπατήσουν τα μοντέλα της Κατράντζου

Η εκδήλωση στο Σούνιο αποτελεί την μεγάλη έκπληξη όμως. Και ταυτόχρονα φέρνει την μόδα σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο, δείχνοντας πώς μπορεί ακόμα και αυτή η συνθήκη να αλλάξει. Το υπουργείο, θέτει αυστηρότατους όρους για την πραγματοποίησή της εκδήλωσης. Οπως διαβάζουμε στην σχετική απόφαση με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» που έχει ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια, η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στην ελεύθερη περιοχή βόρεια του ναού του Ποσειδώνος. Για τις ανάγκες της, ο χώρος του Ιερού του Ποσειδώνος και η πρόσβαση σε αυτόν να αποκοπούν από τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο. Η κίνηση των μοντέλων θα περιοριστεί αποκλειστικά βόρεια του ναού και μπροστά από τους πάγκους. Η διαμόρφωση του χώρου της διαδρομής, ο αριθμός των επισκεπτών, ο αριθμός των πάγκων και η τελική θέση τους θα γίνει σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.


Χαρακτηριστική δημιουργία της Μαίρης Κατράντζου από περασμένη συλλογή/ AP Photo/Alastair Grant

Είναι ρητή η οδηγία να μην γίνει καμία σκηνογραφική παρέμβαση στο χώρο. Οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις για την εκδήλωση θα πρέπει να είναι ελαφριές και αναστρέψιμες και να μην προκαλέσουν άμεση ή έμμεση βλάβη στα μνημεία. Επίσης πρέπει να απομακρυνθούν το αργότερο την επόμενη από τη λήξη της εκδήλωσης με ευθύνη των διοργανωτών, ενώ οι εργασίες προετοιμασίας και η εγκατάσταση εξοπλισμού στο χώρο την προηγούμενη της εκδήλωσης δεν είναι εφικτή, καθώς ο χώρος είναι επισκέψιμος μέχρι τη δύση του ηλίου, με αυξημένο αριθμό επισκεπτών και δεν είναι δυνατόν να γίνουν οιεσδήποτε εργασίες και τεχνικές δοκιμές κατά «τη διάρκεια της νύχτας», εφόσον δεν υπάρχει νυκτοφύλακας.

Πού θα διατεθούν τα έσοδα της εκδήλωσης
Είναι σαφές ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος εντός της περισχοινίσεως των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου (Ναού του Ποσειδώνος, προπύλου, στοών) ή η οποιαδήποτε επέμβαση στα μνημεία για την εξυπηρέτηση οιωνδήποτε λειτουργικών αναγκών της εκδήλωσης. Υπογραμμίζεται ότι δεν θα προκληθεί αλλοίωση του εδάφους στον αρχαιολογικό χώρο και ότι η ένταση εξόδου των μικροφωνικών εγκαταστάσεων να είναι ελεγχόμενη, με μέγιστο όριο τα 100 ντεσιμπέλ.


Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού στη Διαύγεια

Για τον φωτισμό της εκδήλωσης θα χρησιμοποιηθούν τέσσερις φωτιστικοί πύργοι, ενώ δεν θα χρησιμοποιηθούν προβολείς μεγάλης ισχύος. Στις οδηγίες επίσης αναφέρεται ότι οι μικροφωνικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις να έχουν έρποντα καλώδια και να καλυφθούν στα σημεία διάβασης των επισκεπτών. Σημειώνεται επίσης ότι η παραχώρηση θα δοθεί ατελώς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11, παρ. 2 της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/126463/28.12.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3046/Β/30-12-2011),καθώς το σύνολο των εσόδων θα διατεθούν για κοινωφελή σκοπό.

Πηγή: iefimerida.gr

Αρέσει σε %d bloggers: