Δρ Σταμάτιος Σίνης: Ένας διάσημος ψυχίατρος από την Κερατέα

Ο Δρ Σταμάτιος Σίνης, ήταν διάσημος ψυχίατρος και διευθυντής στην Key Point Mental Health Center στο Catonsville στις ΗΠΑ για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ο Δρ Σταμάτης ο Σίνης ήταν ένας εξαίρετος και συμπονετικός άνθρωπος, ο οποίος ανέκαθεν φρόντιζε τα μέγιστα για τους ασθενείς του. Δεν είχε σημασία ποιο ήταν το οικονομικό τους υπόβαθρο, έκανε τα πάντα για αυτούς και πίστευε ότι είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν καλά και να έχουν μια ουσιαστικά παραγωγική ζωή. Υπήρξε ένας από τους εξαιρετικούς θεραπευτές της εποχής του. Με την γνωριμία με αυτόν τον σημαντικό επιστήμονα ήξερες αμέσως ότι ο πίστευε ακράδαντα στον ΄Άνθρωπο.

Ο Σταμάτης ο Σίνης γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1933  και μεγάλωσε στην Κερατέα Αττικής. Πατέρας του ο Ιωάννης Σίνης και μητέρα του η Ελένη Σίνη (το γένος Δήμα). Έζησε στην Κερατέα και σε ηλικία 12 ετών πήγε στην Αθήνα στο Γυμνάσιο φιλοξενούμενος της θείας του Μαρίας Καρώνη (το γένος Σίνη). Έζησε στο Μεταξουργείο (Βιργινίας Μπενάκη 15). Πήγε στο νυχτερινό γυμνάσιο ενώ τα πρωινά δούλευε [στο εργοστάσιο πουκαμίσων Δελούδη, σε ξυλουργείο στην Κερατέα (του μετέπειτα Παπα-Κώστα)]. Επίσης, ως φοιτητής δούλεψε στα γραφεία της αδελφότητας Ζωή (Καρύτση 14) ως διορθωτής του περιοδικού Ακτίνες και στο ιατρείο του ψυχιάτρου Αρίστου Ασπιώτη. Ως αμοιβή έμενε στο ιατρείο του το βράδυ. Θεωρούσε ως μέντορα αλλά κα ευεργέτη του τον Κο Κωσταντίνο Δήμα από το Κορωπί. Εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1951. Το 1961, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 19 Νοεμβρίου 1961 παντρεύθηκε την Κα Μάρθα Καλοθή. Στην συνέχεια πήγε στην Αγγλία (Λονδίνο) για μετεκπαίδευση το 1961. Ζήτησε και πήγε να υπηρετήσει το Αγροτικό του στους Οθωνούς στην Κέρκυρα το 1962. Μετά εργάστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και στην συνέχεια στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αιγινήτειο για πέντε έτη (για την ειδικότητα νευρολόγος – ψυχίατρος).

Το 1969 το ενδιαφέρον του στον τομέα της νευροφυσιολογίας, έφερε τον Δρ Σίνη στο Ρότσεστερ, στην Νέα Υόρκη (Rochester, N.Y)  για διετή έρευνα στο ομώνυμο πανεπιστήμιο (University of Rochester). Το 1972, κέρδισε υποτροφία στο νοσοκομείο Sinai στη Βαλτιμόρη. Ο Σίνης ολοκλήρωσε το δεύτερο πτυχίο στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (Maryland School of Medicine) το 1975 και ήταν ειδικευμένος στην ψυχιατρική.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1975 ως εργασιακός ψυχίατρος με το Γραφείο της Ψυχικής Υγείας του Baltimore County Baltimore County Bureau of Mental Health  στο πρώην Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Νέας Υόρκης (Southwestern Community Mental Health Center) νυν Key Point Mental Health Center (το πορτραίτο του ως ιδρυτής είναι ακόμη εκεί), το οποίο παρείχε υπηρεσίες στους κατοίκους των πόλεων Catonsville, Arbutus και Lansdowne.

Ήταν θρυλικός γιατρός για τους ασθενείς τους. Ο  Σταμάτης ο Σίνης πάντα τηλεφωνούσε στους ασθενείς στο σπίτι τους, όταν αυτοί δεν έρχονταν στο γραφείου του,  δεδομένου ότι πίστευαν ότι δεν είχαν πλέον πρόβλημα, (το οποίο ήταν μέρος του προβλήματος). Πάντα πήγαινε να τους επισκεφτεί και μαζί έφερε φάρμακα και πρόγραμμα θεραπείας. Ήταν πάντα πολύ απλός, ταπεινός και μετριόφρων, αλλά λαμπρός άνθρωπος.  Έκανε για να βοηθήσει κάθε ασθενή. Βασικά του χαρακτηριστικά το ευγενικό του χαμόγελο και τα μάτια που τρεμοπαίζουν ενώ πάντα έβαζε ως απόλυτη προτεραιότητα τους Ανθρώπους. Ποτέ δεν λύγισε από την κούραση και το άγχος και πάντα παρέμεινε ήρεμος και πολύ υποστηρικτικός προς στο ιατρικό προσωπικό.

Εκτός από το έργο του στο κέντρο, ο Δρ Σίνης ήταν εργασιακός ψυχίατρος και στο κέντρο ψυχικής υγείας Carroll County Mental Health Center and Aspire στο Westminster. Από το 1995 μέχρι το 2002 ασκούσε παιδοψυχιατρική στο Hagerstown και, ως εθελοντής  στην Ελληνική Ορθόδοξη Συμβουλευτική και Κοινωνική Υπηρεσία, παρέχοντας ψυχιατρικές υπηρεσίες. Το 2002, στη συνέχεια το  Valtimore County Executive C.A βράβευσε τον Σταμάτη τον Σίνη για τα χρόνια της αφοσίωσής του σε ασθενείς και  μετονομάζοντας την κλινική ψυχικής υγείας για αυτόν.

Για τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του ο Δρ Σίνης αντιμετώπισε τον καρκίνο αλλά ποτέ δεν “επισήμως” αποσύρθηκε από τη θέση του. Έφυγε από την  καθημερινότητα μας στις 28 Μαΐου 2005 σε ηλικία 72 ετών.

Ο Σταμάτης ο Σίνης – και η σύζυγός του Μάρθα Καλοθή (Martha Kalothi) – πήραν αμερικανική υπηκοότητα το 1996. Απολάμβανε την κλασική και την ελληνική μουσική, επισκεπτόταν συχνά μουσεία και γκαλερί τέχνης και επισκέπτονταν την οικογένεια και τους φίλους του στην Κερατέα. Είχε επίσης ένα μεγάλο τηλεσκόπιο που χρησιμοποίησε για να μελετήσει τους πλανήτες. Ήταν εξαιρετικά φιλομαθής αλλά και πολυμαθής. Μιλούσε σε εξαιρετικό βαθμό  την αρχαία ελληνική γλώσσα. Ο Δρ Σίνης ήταν μακροχρόνιο μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, Cub Hill Road, Parkville.

Ο Δρ Σίνης  έχει τρία παιδιά, τον Φαίδωνα Σίνη (Phaedon Sinis) και δύο κόρες, την Σπυριδούλα Σίνη – Terezis (Spyrithoula Sinis-Terezis) και την Κάτια-Έλενα Figueroa, (Katia-Elena Figueroa). Επίσης έχει δύο αδερφές την Κλειώ Δρόσου και την Μαρία Λιάβερη.

Ο Σταμάτης ο Σίνης ήταν ένας γλυκός και ήρεμος άνθρωπος. Διάβαζε μανιωδώς. Λάτρευε τον Όμηρο. Έγραφε ποίηση, θεατρικά έργα, σκάλιζε σε γύψο. Εκτός από κλασσική μουσική άκουγε και δημοτικά τραγούδια.  Λάτρευε την μητέρα του. Εκτιμούσε υπέρμετρα το γεγονός ότι η οικογένεια εκποίησε μέρος της περιουσίας της για να σπουδάσει εκείνος. Λάτρευε την Κερατέα. Αγαπούσε το ποδόσφαιρο. Πήγαινε πάντα στο γήπεδο για να δει τον αγαπημένο του Κεραυνό. Λάτρευε την Κακιά Θάλασσα. Εκεί ήταν το καταφύγιο του. Διάβαζε μοναχός σε αυτοσχέδια καλύβα στο οικόπεδο Μπαρμπα-Μάρκου. Αγαπούσε την θάλασσα και ένα επόμενο καταφύγιο του ήταν η κρυφή παραλία της Μπουκουρίμας. Εκεί έκρυβε τα βιβλία του και επισκεπτόταν συχνά.  Επίσης του άρεσε να διαβάσει στα πεύκα εκεί ψηλά στην Παναγία την Πευκοβουνογιάτρισσα στην Κακή Θάλασσα. Ως γιατρός γνώριζε το ιστορικό του καθενός στην Κερατέα και του έστελνε ταχυδρομικώς τα φάρμακά του. Η μεγάλη του βιβλιοθήκη δωρίστηκε από εκείνον στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αιγινήτειο.

Ο Σταμάτης ο Σίνης τον Απρίλιο του 2005 μαζί με άλλους 13 ακαδημαϊκούς του εξωτερικού ως αντιπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και μέρος των ιατρικών και νομικών επαγγελμάτων της Διασποράς, της Ελλάδας και της Κύπρου, και Φιλέλληνες και μέλη του “Ελληνικού Ηλεκτρονικού Κέντρου (Hellenic Electronic Center)”, (ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού των ΗΠΑ) απηύθυνε στο τότε Προέδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επιστολή όπου διαβιβάστηκε η βαθιά ανησυχία τους αναφορικά με τις διάφορες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός στην Κύπρο, στη Μακεδονία, στην Κωνσταντινούπολη /Ίμβρο/ Τένεδο, στη Βόρειο Ήπειρο και στο Αιγαίο.

Ο Σταμάτης ο Σίνης είναι μια περίπτωση ενός ελληνόπουλου που με σπουδές στην Ελλάδα που αρίστευσε στην επιστήμη και έρευνα στο εξωτερικό. Αποτέλεσε εξαιρετικό πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό. Όλα αυτά με την ελληνικότητα του, με την θέληση, την μεγάλη προσπάθεια και την στοχοπροσήλωση του. Ας τον ακολουθήσουμε.

Σπύρος Παπαθανασίου

Αρέσει σε %d bloggers: