Επιστολή του ΕΚ Λαυρίου για ενημέρωση και διαλεύκανση υπόθεσης καταστροφής ναρκών

Στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Λαύριο μέχρι το Φεβρουάριο του 2019 πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία  ¨Σούκος Ρομποτική¨,  διαδικασία καταστροφής ναρκών.

Μετά από έρευνα, που ζητήθηκε από τη διοίκηση των ΕΑΣ, μέσω των ερευνητικών κέντρων Δημόκριτος και Τερανόβα  διαπιστώθηκε ρύπανση και από αέριους ρύπους αλλά και του εδάφους, από μη ελεγχόμενα απόβλητα. Την  ρύπανση αυτή την παραδέχτηκε η διοίκηση των ΕΑΣ σε συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής στην έδρα της εταιρείας στον Υμηττό.  Εκεί συμφωνήθηκαν να μας δοθούν και τα πορίσματα από την πενταμελή εσωτερική επιτροπή που επιλέχθηκε από την ίδια την εταιρεία για την εξέταση του θέματος. Όλα τα παραπάνω, ζητήθηκαν για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στο Λαύριο, για την έκταση της μόλυνσης,  αλλά φυσικά και όλος ο λαός της περιοχής.  Επίσης σε αυτή τη συνάντηση ειπώθηκε από την διοίκηση των ΕΑΣ πως δήθεν θα πιεζόταν η εταιρεία ¨Σούκος Ρομποτική¨ για τον καθαρισμό της περιοχής που μολύνθηκε.

  Όλα αυτά εκτυλίχθηκαν τέλος Μαΐου με  αρχές Ιούνη που έγιναν συναντήσεις.  Δυστυχώς από τότε και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου & Ανατολικής Αττικής για να δοθούν τα πορίσματα των εθνικών κέντρων αυτό δεν κατέστη δυνατό. Φυσικά ούτε λόγος για τον καθαρισμό της περιοχής που μολύνθηκε όπου  παραμένουν και σαπίζουν  ακόμα και τα ξυλοκιβώτια που περιείχαν της εν λόγω νάρκες. Όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία, από την μια  επικαλείται τη σοβαρότητα της σύμβασης με τη ¨Σούκος Ρομποτική¨ και από την άλλη μιλάει για ενδεχόμενη ρύπανση που δεν δημιούργησε πολλά προβλήματα στο χώρο.  Όμως η πρακτική της απόκρυψης των πορισμάτων από το λαό της περιοχής και φυσικά από τους εργαζόμενους του εργοστασίου καθώς και η μήνυση του προηγούμενου διευθυντή μαζί με την απόλυση του, δίχως μάλιστα αποζημίωση, δείχνουν άλλα…  Επίσης η  παραγωγή βλημάτων όπως το 7662 του ναυτικού και το 4053 του στρατού εγείρουν ερωτηματικά για τη διαχείριση των αποβλήτων  αλλά και  φυσικά για την όποια συνεχιζόμενη ρύπανση-μόλυνση του περιβάλλοντος καθώς και για την ασφάλεια, την υγιεινή και την ίδια την υγεία των εργαζομένων από την όλη δραστηριότητα.

  Σαν Εργατικό Κέντρο Λαυρίου & Ανατολικής Αττικής ζητάμε τώρα όλα τα στοιχεία στο φως για τη ρύπανση της περιοχής από τη διαδικασία καταστροφής ναρκών, άμεσα να παρέμβουν οι αρμόδιοι φορείς και να διαλευκανθεί η υπόθεση που η διοίκηση των ΕΑΣ κρατάει στο σκοτάδι, άμεσα να καθαριστεί ο χώρος που έχει  ρυπανθεί και να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί.  Επίσης να γίνει άμεσα έλεγχος από κρατικούς οργανισμούς για τη διαχείριση των αποβλήτων του εργοστασίου από τις έως τώρα παραγωγικές δραστηριότητες έλεγχος για τα μέσα ασφαλείας, για τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων Ενώ να γίνει και έλεγχος του εργοστασίου εάν πληροί  τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας όπως π.χ. Sevezo.

Αρέσει σε %d bloggers: