ΕΜΕΛ: Οι φίλοι του Λαυρίου από το Quimper κοντά μας

Μια αντιπροσωπεία από 12 άτομα, Γάλλους κατοίκους της αδελφοποιημένης με το Λαύριο πόλης του Quimper, με επί κεφαλής την Πρόεδρο της Επιτροπής Αδελφοποίησης κα Françoise Kerfriden, βρέθηκαν για ένα διήμερο στην πόλη μας, στο πλαίσιο μιας περιήγησής τους στη χώρα μας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ίδρυση αυτής της Επιτροπής.

Ανταποκρινόμενη στην επιθυμία τους να επισκεφθούν τα δύο Μουσεία της Ε.ΜΕ.Λ. (Ορυκτολογικό και Κεραμικής «ΑΚΕΛ-Πάνος Βαλσαμάκης»), αντιπροσωπεία του Δ.Σ. από τους Αν.Βλάδο Πρόεδρο και τα μέλη Αρ.Κανατούρη, Κ.Μάνθο και Κ.Γλαντζή-Οικονόμου, τους υποδέχθηκε την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019, στο κτήριο του πρώην Α΄ Δημοτικού Σχολείου, σε πτέρυγα του οποίου έχει βρει προσωρινή στέγη και φυλάσσεται η συλλογή των κεραμικών. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους και να δουν σε προθήκες μια ξεχωριστή συλλογή κεραμικών προϊόντων της ΑΚΕΛ, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του εκλεκτού μέλους μας Θανάση Γεώργιζα, για την απόκτηση της οποίας  συνεισέφεραν μέλη και φίλοι της Ε.ΜΕ.Λ., ανάμεσα στους οποίους και η Επιτροπή Αδελφοποίησης Quimper-Λαυρίου. Σ’ αυτόν τον χώρο έγινε ενημέρωση των φίλων μας σχετικά με την ιστορία του Λαυρίου και της βιομηχανίας ΑΚΕΛ.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο Ορυκτολογικό Μουσείο, όπου θαύμασαν τα ωραιότατα δείγματα ορυκτών της Λαυρεωτικής που διαθέτει το μουσείο και ενημερώθηκαν για τον ορυκτό πλούτο της περιοχής μας και για την συμβολή των μεταλλείων του Λαυρίου στην οικονομία της αθηναϊκής πολιτείας κατά την αρχαιότητα και του νεοελληνικού κράτους κατά την νεότερη εποχή.

Οι Γάλλοι φίλοι μας, αφού μας ευχαρίστησαν θερμά για την υποδοχή και την ξενάγηση που τους επιφυλάξαμε, συνέχισαν το πρόγραμμά τους με επισκέψεις σε άλλους χώρους ενδιαφέροντός τους (Θορικός, ΤΠΠΛ, κ.α.) και επέστρεψαν στην πατρίδα τους με άριστες εντυπώσεις.

Μια νέα επίσκεψη αντιπροσωπείας από το Quimper θα γίνει σε δύο μήνες, όταν μια ομάδα 13 ατόμων, από τους οποίους οι 9 αθλητές, θα έλθει στην χώρα μας για να συμμετάσχει για 8η φορά στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Και φυσικά, στο πρόγραμμα της επίσκεψής τους περιλαμβάνεται το Λαύριο.

Τέλος, όπως μας πληροφόρησαν οι Γάλλοι φίλοι μας, στο πλαίσιο των πολλών δράσεων της Επιτροπής Αδελφοποίησης, περιλαμβάνεται και η ετήσια προσφορά «θερινής εργασίας» σε δύο νέους σπουδαστές από το Λαύριο. Εφέτος, η Άννα-Σοφία Παριανού και ο Νίκος Μεραδέσογλου εργάσθηκαν τον Ιούλιο σε πολιτιστικές δομές του Δήμου του Quimper.  Επίσης, η Επιτροπή διοργανώνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε Γάλλους πολίτες που σημειώνουν μεγάλη επιτυχία, γνωριμία με τους ελληνικούς χορούς και την ελληνική μουσική και συνεστιάσεις με ελληνικά φαγητά.

Λαύριο, 7 Σεπτεμβρίου 2019

Το Δ.Σ. της Ε.ΜΕ.Λ.

Αρέσει σε %d bloggers: