Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαυρεωτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Καίνε ακόμη “φουγάρα” όπως η “Λαυρεωτική” ;

Πριν πολλά χρόνια, κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα με μια μαύρη Μercedes στο εργοστάσιο χυτοσίδηρου της Λαυρεωτικής και φρόντισαν να ανάψουν και το φουγάρο της, όπως διηγούνται κάποιοι.

Το χρηματιστήριο βρισκόταν ακόμα στα πρώτα βήματα του. Οι επενδυτές κουβαλούσαν τις χάρτινες μετοχές με καρότσια ενω στα χρηματιστηριακά γραφεία προμηθεύονταν μωβ λάμπες για να ξεχωρίσουν τις πλαστές μετοχές. Τα νέα της λειτουργίας της Λαυρεωτικής τα διέδιδαν αρμοδίως και η μετοχή ανέβηκε 1000% μέσα σε μερικές εβδομάδες προκαλώντας παροξυσμό.

Ομάδες “επενδυτών” που έμοιαζαν νομάδες έμπαιναν στα γραφεία ζητούσαν τις “Λαυρεωτικές” ακόμα και με απειλές. Τότε, μετά την άνοδο στην παλιά αίθουσα του χρηματιστηρίου εισήλθε ένας γνωστός αντικρυστής και πληκτρολόγησε αγορά 660.600 μετοχών ενω δεν είχε την δικαιοδοσία. Ξέσπασε το σκάνδαλο με ζημιά 1,4 δις. δρχ. Δεν έχει πολλη σημασία η κατάληξη. Κάποιοι εμπλεκόμενοι καταδικάστηκαν κι αλλοι αθωώθηκαν. Αρκετές δεκαετίες μετά τα σκάνδαλα εξελίχθηκαν. Συμμετέχουν ιδιοκτήτες εταιρειών, λογιστές, χρηματιστές.Tο σκάνδαλο της Folli – Follie προκαλεί ακόμα ζημιά στο χρηματιστήριο καθώς δεν έχει επέλθει κάθαρση.Διότι πάνω σε ψευδείς πληροφορίες δόθηκαν δάνεια, πωλήθηκαν μετοχές και τελικά, χάθηκαν περιουσίες. Η Λαυρεωτική και οι εμπνευστές της πήγαν στα δικαστήρια και υπο μια έννοια ίσως ήταν μπροστά και απο την εποχή τους.

Ο κίνδυνος, όμως, κάποιοι να ονειρεύονται νέες χρηματιστηριακές “δόξες” χρησιμοποιώντας ψευδείς πληροφορίες είναι υπαρκτός. Αρκούν μερικές πληροφορίες για πωλήσεις και κέρδη που δεν υπάρχουν, μια ανταλλαγή πακέτων μετοχών, είτε με τόκο, είτε με έκπτωση κλπ. Και η παγίδα στήνεται. Το πως αποτρέπεται αυτές οι παγίδες στις ημέρες μας, επαφίεται στην συνείδηση όσων συμμετέχουν : Τραπεζικοί, εταιρείες, χρηματιστές, λογιστές και μερικές φορές και επενδυτές. Διότι οι υψηλοί τόκοι ή οι μετοχές- “πύραυλοι” εξαφανίζονται. Απο τις οθόνες αυτή τη φορά.

https://www.protothema.gr