Παρουσίαση – προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΥΣΕ” στο Επισκοπείο Λαυρίου

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου σας προσκαλούν στην παρουσίαση – προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Η Ανατολή έδυσε”, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων “ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ 2019”.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 στο Επισκοπείο Λαυρίου (Πλ. Ηρώων και Κακαβά, Λαύριο).

Η Μικτή Χορωδία ΚΑΠΗ Λαυρίου θα ερμηνεύσει τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρου κ. Ευτύχη Ζαρμπ.

«Η Ανατολή Έδυσε»
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού
Μουσική: Γιάννης Βοργίας
Ιστορικός Σύμβουλος: Ειρήνη Σαρίογλου
Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος

Περίληψη: Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Η Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη» – έκδοση

Περίληψη: Σχεδόν έναν αιώνα μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που αναμφίβολα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ανέλαβε την έκδοση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη (1883, Νικομήδεια Βιθυνίας – 1955. Ν. Σμύρνη, Αθήνα).

Ο Μισαηλίδης από τις 2 Μαΐου 1919 έως τον Σεπτέμβριο του 1922, ακολουθεί την Ελληνική Στρατιά στα βάθη της Ανατολίας και καταγράφει τα τεκταινόμενα της Εκστρατείας για παραπάνω από δέκα εφημερίδες της εποχής. Οι ανταποκρίσεις του αποτελούν μια εξαιρετική πρωτογενή πηγή για ερευνητές, ιστορικούς αλλά και το ευρύ κοινό, εκφράζοντας τον πόνο και την οδύνη της εποχής εκείνης. Μιας εποχής που σημαδεύτηκε από τη δίνη του πολέμου, ‘από συμφορές και θύελλες και λαίλαπες και κατακλυσμούς’.

Συγγραφέας: Κώστας Μισαηλίδης

Εισαγωγή-Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου

Εκ της γραμματείας του Ιερού Ναού

Αφήστε μας το σχόλιο σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: