Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
Αδέσποτα ζώαΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Λαυρεωτικής για το Καταφύγιο ζώων Λαυρίου

Την εβδομάδα που μας πέρασε και στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση Λαυρεωτικής έφερε πρόταση  για προ ημερησίας συζήτηση το θέμα που έχει προκύψει με το καταφύγιο ζώων συντροφιάς που βρίσκεται στην πόλη του Λαυρίου, το οποίο και δέχτηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, η Δημοτική Αρχή στηριζόμενη στο ότι το καταφύγιο δεν μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας καθώς και στον λόγο ότι έχει γίνει σχετική  καταγγελία, ισχυρίστηκε ότι θα προχωρήσει στην ανέγερση νέου, που όμως δεν θα έχει τα ίδια στοιχεία με το σημερινό  και μέχρι τότε θα αφήσει τα ζώα ελεύθερα στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής. Την απαράδεκτη αυτή απόφαση ακολούθησε διαμαρτυρία συγκεντρωμένων πολιτών.

Παίρνοντας τον λόγο ο Απ. Παμφίλης Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης  εξέφρασε την αντίθεσή του στα λεγόμενα, του ίδιου του Δημάρχου, να αφεθούν τα ζώα στους δρόμους , που πολλά από αυτά είναι μεγάλα σε ηλικία, κάνοντας την πρόταση να παραμείνουν στον υπάρχον χώρο μέχρι να φτιαχτεί ο καινούργιος και στην συνέχεια να μεταφερθούν με ασφάλεια εκεί.
Μάλιστα ζήτησε αυτή η πρόταση να τεθεί σε ψηφοφορία ώστε να δεσμευτεί έτσι η Δημοτική Αρχή ότι τα ζώα που βρίσκονται στο καταφύγιο θα παραμείνουν εκεί. Όμως στην πρόταση αυτή, για ψηφοφορία, ήταν απελπιστικά μόνος του και παρότι και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν εκφράσει θετική γνώμη να μην φύγουν από εκεί τα ζώα μέχρι να φτιαχτεί ο νέος χώρος, στο κρίσιμο σημείο, δηλαδή το να ψηφιστεί οπότε και να υπάρχει δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έκανε κανένας λόγο. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να  παλεύει για να υπάρχει σεβασμός απέναντι στα ζώα και για να έχει αίσιο τέλος το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

 Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 τα ζώα στειρώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση και στη συνέχεια επανεντάσσονται στο ΟΙΚΕΙΟ τους περιβάλλον. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ζώα. Τα καταφύγια δεν δημιουργούνται για να μαντρώνουμε τα σκυλιά για να μη μας ενοχλούν και να θεωρούμαστε πολιτισμένοι.

Όπως γίνεται αντιληπτό την κύρια ευθύνη πρέπει να έχει το κράτος με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του και ο Δήμος με τις δικές του υπηρεσίες. Οι εθελοντές προσφέρουν επικουρικά και σε συνεργασία με τις κρατικές και δημοτικές δομές.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι γνώμονας της πολιτικής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι από τη μία η δημόσια ασφάλεια και υγιεινή, αλλά και από την άλλη η ασφάλεια και αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη και πρόταση για θανάτωση των αδέσποτων, όπως προκρίνεται ως «πολιτισμένη» λύση από ορισμένους.

 Φυσικά για να γίνουν τα παραπάνω πράξη, πρέπει να υπάρξουν μια σειρά από προϋποθέσεις μέσα στην ίδια την κοινωνία, γι’ αυτούς τους  λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει :

1) Συνεργασία του Δήμου με τοπικά φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές που έχουν αποδεδειγμένα εμπειρία και αγάπη για τα ζώα.

2) Να ξεκινήσει ενημέρωση στα σχολεία, με βιωματικά προγράμματα, ώστε να αναπτυχθεί η φιλοζωική κουλτούρα της νέας γενιάς.

3 ) Ενημέρωση των ιδιοκτητών με τη βοήθεια κτηνιάτρων για ειδικές φυλές, που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες και για τις απαιτήσεις των ζώων.

4) Ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τα αδέσποτα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και για την υπενθύμιση των υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων για τη διατήρηση της ευζωίας των κατοικίδιων, αλλά και τη διατήρηση της καθαριότητας της πόλης.

5 ) Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου και πρόσληψη μόνιμου κτηνίατρου.

6 ) Την ολοκληρωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης και παρακολούθησης όλων των ζώων, οικόσιτων και αδέσποτων.

7 ) Να υπάρξει πρόγραμμα και για τη στείρωση, περίθαλψη και σίτιση και για τις γάτες.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που υπερψήφισε την τροπολογία για την υπεράσπιση της προστασίας των ζώων στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.

Το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Λαυρεωτικής

Μια σκέψη για το “Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Λαυρεωτικής για το Καταφύγιο ζώων Λαυρίου

  • δεν νομίζω ότι αμφισβητείται, ότι ο πολιτισμός των ανθρώπων φαίνεται και από την συμπεριφορά τους στα ζώα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

%d