Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
Lavriaki.gr
ΚερατέαΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ενημέρωση Κοινοτικού Συμβουλίου Κερατέας για το πρόσφατο Τοπικό Συμβούλιο

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του νέου Κοινοτικού Συμβουλίου Κερατέας την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, στην αίθουσα συμβουλίων του Δημοτικού Καταστήματος.

Εκτός από αρκετούς πολίτες, παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Μακροδημήτρης Θανάσης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννάκης Γιάννης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σχίζας Γιάννης, η επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα-Δημιουργία» Μακρή Αρετούσα και ο δημοτικός σύμβουλος Αθανασίου Κώστας. Αργότερα προσήλθε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αδάμης Γιάννης.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου εξελισσόταν ομαλά με διάλογο, γόνιμη συμμετοχή και κατάθεση προτάσεων από τους πολίτες,  μέχρι τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Κοινότητας, όπου προσήλθε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Αδάμης αρκετά εκνευρισμένος. Αποτέλεσμα ήταν  να επιτεθεί λεκτικά κατά  κοινοτικής συμβούλου καθώς εκείνη τον προέτρεψε να σεβαστεί το Κοινοτικό Συμβούλιο και να σταματήσει να φωνάζει και να το απαξιώνει. Οι έντονοι τόνοι συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα, μέχρι ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αποστόλης Ζορμπάς να επιβάλλει την τάξη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι τα εξής:

  1. Προβλήματα του 3ου Νηπιαγωγείου Κερατέας. Μετά από εκτεταμμένη συζήτηση αποφασίσθηκε ομόφωνα να γίνουν ενέργειες για την άμεση επίλυση των προβλημάτων, δηλαδή αίτημα για μόνωση της ταράτσας σε σύντομο χρονικό διάστημα και άμεση τοποθέτηση και δεύτερης παιδικής τουαλέτας (γι’ αυτά δεσμεύτηκε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μακροδημήτρης και ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Γιαννάκης). Να γίνει προσπάθεια κατασκευής μόνιμου ή ημιμόνιμου υπόστεγου. Να μεταφερθούν παιχνίδια εξωτερικού χώρου από το Ν.Π.Δ.Δ ΚΕΦΑΛΟΣ, μαζί με ημιμόνιμα προστατευτικά δάπεδα (δεσμεύτηκε ο Γιάννης Γιαννάκης). Τέλος, να γίνουν ενέργειες προς τον Δήμο, για την όσο το δυνατόν συντομότερη μετεγκατάσταση του νηπιαγωγείου σε κτίριο που πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
  2. Χωροθέτηση αιολικού σταθμού 18 ανεμογεννητριών στο Πάνειον Όρος. Μετά από διάλογο με κοινοτικούς συμβούλους και παρευρισκόμενους δημότες και αφού όλοι εξέφρασαν τις απόψεις τους, αποφασίσθηκε το Κοινοτικό Συμβούλιο Κερατέας να καταδικάσει απερίφραστα την απόφαση χωροθέτησης του συγκεκριμένου έργου αλλά και κάθε έργο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειον Όρος, για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν στην εισήγηση. Παράλληλα θα ζητήσει από τον Δήμο Λαυρεωτικής την άμεση αξιοποίηση του βουνού σαν χώρο αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων και θα οργανώσει ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης στην Κερατέα.
  3. Συζήτηση και διατύπωση γνώμης για το σχέδιο προυπολογισμού της Κοινότητας Κερατέας 2020. Αρχικά τονίστηκε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Κερατέας θα λάμβανε το σχέδιο προυπολογισμού σε εύλογο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να έχει χρόνο να το μελετήσει και να γνωμοδοτήσει, παρελήφθη το σχέδιο προυπολογισμού μόνο της Κοινότητας Κερατέας στις 14 Νοεμβρίου 2019, αφού είχε ήδη ψηφιστεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κερατέας αποφάσισε να εκφράσει έντονα την αντίθεσή του για τη μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας και  να καταθέσει κάποιες  προτάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με μικρές παρεμβάσεις.
  4. Ρύθμιση κυκλοφορίας έμπροσθεν του Δημοτικού Σταδίου Κερατέας. Αποφασίσθηκε ομόφωνα, μέχρι να υλοποιηθεί μια μόνιμη και ασφαλής λύση η οποία έχει δρομολογηθεί, να γίνει αίτημα στο δήμο να τοποθετήσει, σε συνεργασία με την Τροχαία, μια προσωρινή διάβαση και ταμπέλα που να πληροφορεί τους διερχόμενους οδηγούς για τη διέλευση παιδιών.
  5. Ενεργοποίηση πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού. Αποφασίσθηκε ομόφωνα να ζητηθεί από το Δήμο να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 15191, όπου οι δημότες θα μπορούν να καταθέτουν τα επείγοντα αιτήματά τους για άμεση λύση. Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Γενική Γραμματέα του Δήμου Λαυρεωτικής, ο αριθμός αυτός θα κοινοποιηθεί στους πολίτες με τη διανομή του εντύπου του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Λαυρεωτικής τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε περίπτωση έλλειψης προσωπικού για τη διευθέτηση των αιτημάτων, προτάθηκε από το Συμβούλιο Κοινότητας, να διατεθεί μια γραμματέας αποκλειστικά για το Κοινοτικό Συμβούλιο, μέσα στις αρμοδιότητες της οποίας θα είναι και η παραπάνω.
  6. Μικροφωνική εγκατάσταση για τις ανάγκες του Κοινοτικού Συμβουλίου. Για την εύρυθμη λειτουργία του συμβουλίου και επειδή η απομαγνητοφώνηση του προηγούμενου Κοινοτικού Συμβουλίου δεν ήταν η ενδεδειγμένη, αποφασίσθηκε να ζητηθεί μικροφωνική εγκατάσταση στην αίθουσα συμβουλίων του Δημοτικού Καταστήματος  Κερατέας, από τη στιγμή μάλιστα που ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής έχει ανακοινώσει ότι, από το νέο χρόνο, κάποια από τα Δημοτικά Συμβούλια θα λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα συμβουλίων της Κερατέας.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κερατέας ευχαριστεί τους δημότες που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση και κατέθεσαν τις απόψεις τους και καλεί όλους τους κατοίκους της πόλης να παρευρεθούν στις επόμενες συνεδριάσεις. Στόχος είναι ο γόνιμος διάλογος, η κατάθεση προτάσεων αλλά και η προσπάθεια για την άμεση επίλυση προβλημάτων της Κερατέας και των οικισμών.

Εκ μέρους του Συμβουλίου Κοινότητας Κερατέας

Ο Πρόεδρος
Απόστολος Ζορμπάς