Στο έλεος των ελλείψεων τα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Σπάτων και Μαρκοπούλου! Χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό.

Μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό ακόμη και σε βασικές ειδικότητες γιατρών αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Σπάτων και Μαρκοπούλου τα οποία ειδικά τους θερινούς μήνες εξυπηρετούν διπλάσια περιστατικά.

Ομάδα γιατρών της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πραγματοποίησε περιοδεία στις συγκεκριμένες δομές.Όπως διαπίστωσαν και στα τρία Κέντρα οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές.

Συγκεκριμένα:

Στο ΚΥ Σπάτων υπηρετούν 30 γιατροί όπου οι 17 από αυτούς είναι επικουρικοί. Υπάρχει άμεση ανάγκη για 2 γενικούς γιατρούς, 1 καρδιολόγο, 1 ακτινοδιαγνώστη, 1 βιοπαθολόγο, 1 οδοντίατρο καθώς και 4 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς.

Το ΚΥ Μαρκοπούλου από τους 25 γιατρούς οι 12 είναι επικουρικοί. Άμεσα πρέπει να προσληφθούν 2 καρδιολόγοι, 1 παιδίατρος, 1
ενδοκρινολόγος, 1 ψυχίατρος και 1 πνευμονολόγος διότι τους θερινούς μήνες έχουν τετραπλάσιο αριθμό επισκεπτών.

Στο ΚΥ Λαυρίου δε, από τις ελλείψεις των γιατρών δεν μπορεί να βγει πρόγραμμα εφημέρευσης Μαρτίου. Χρειάζονται επειγόντως 2 γενικοί ιατροί και 2 ειδικευόμενοι για την ασφαλή εφημεριακή κάλυψη του.
Πέραν αυτών, αναγκαίοι είναι 1 ουρολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 πνευμονολόγος και 1 δερματολόγος.
Και στα τρία κέντρα το ποσοστό των επικουρικών με διετείς συμβάσεις είναι μεγάλο και οι ειδικευόμενοι ελάχιστοι.

Ελλείψεις εξοπλισμού

Σύμφωνα με την αυτοψία των νοσοκομειακών γιατρών ο εξοπλισμός που υπάρχει στα Κέντρα Υγείας είναι πεπαλαιωμένος. Στα Σπάτα το μικροβιολογικό κάνει μόνο τις βασικές εξετάσεις και εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για νέα ακτινολογική μονάδα.

Στο Μαρκόπουλο δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης ενώ η οδοντιατρική έδρα είναι σπασμένη και ζητούν καινούργια. Οι οδοντίατροι του κέντρου προσφέρουν μεγάλο έργο προληπτικής ιατρικής στην περιοχή. Ο καρδιογράφος τους είναι απαρχαιωμένος.

Στο Λαύριο υπάρχει το ιατρικό κέντρο Κερατέας το οποίο έχει πλήρη εξοπλισμό αλλά λόγω υποστελέχωσης δεν χρησιμοποιείται. Οι ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό είναι τέτοιες, ώστε να μην εφημερεύουν κάθε μέρα τα εργαστήρια, παρά μόνο κάποια απογεύματα.

Οι χώροι και στα τρία Κέντρα Υγείας είναι ασφυκτικά μικροί για ασθενείς και προσωπικό και ενώ τα τεχνικά κλιμάκια των Υ.Πε έχουν γνωμοδοτήσει και υπάρχει επαρκής χώρος για κτιριολογική επέκταση, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ, η υποστελέχωση όλων των δομών υγείας και η χρήση μη μόνιμου προσωπικού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του ΕΣΥ.

https://www.healthreport.gr

Αρέσει σε %d bloggers: