Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
Lavriaki.gr
"Δίανθος"ΕκδηλώσειςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πραγματοποιήθηκε ο 3ος Περιηγητικός Ορεινός Περίπατος του Δίανθου για το 2020

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ο 3ος για το 2020 Περιηγητικός Ορεινός Περίπατος του Δίανθου με εντυπωσιακή-παρά τις πολλές παράπλευρες εκδηλώσεις-συμμετοχή του κόσμου, σε σημείο να μας οδηγήσει στη δημιουργία δύο ομάδων που κινήθηκαν στον ίδιο χώρο αλλά με αντίστροφη πορεία. Πεδίο δράσης η περιοχή μεταξύ Λαυρίου-Καμαρίζης.
Η περιήγηση επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις στους συμμετέχοντες, αφού περιλάμβανε μεταξύ άλλων γεφύρι των μυκηναϊκών χρόνων, ασβεστοκάμινο των ρωμαϊκών – πρωτοβυζαντινών χρόνων, σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος, αλλά και κτίσματα και κατασκευές της νεότερης μεταλλευτικής δραστηριότητας του 19ου αιώνα.
Ακόμη πραγματοποιήσαμε είσοδο στη μικρή, αλλά σημαντικότατη μεταλλευτική στοά Esperanza που έδωσε μεγάλες ποσότητες γαληνίτη και κερουσίτη, τα σημαντικότερα αργυρούχα ορυκτά της Λαυρεωτικής στους αρχαίους αλλά και νεότερους χρόνους και στην εποχή μας τα  μοναδικά σε όλο τον κόσμο ορυκτά KaterinopoulositeLazaridisite Niedermayrite  και Voudourisite! 

Η περιήγηση έγινε μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο επάνω στις διαδρομές του πρώτου βιομηχανικού τρένου της χώρας!
Περιλάμβανε και δύο περιβαλλοντικές δράσεις:
Απομάκρυνση απορριμμάτων από το πεδίο της περιήγησής μας και διανομή ριζωμένων βελανιδιών στους συμμετέχοντες με στόχο την υιοθέτησή τους για την παραγωγή δενδρυλλίων βελανιδιάς, τα οποία θα φυτευτούν από τον Δίανθο σε οργανωμένη δενδροφύτευση στο τέλος του επόμενου φθινοπώρου σε περιοχή που θα ορίσει η Δασική Υπηρεσία!
Για τα βελανίδια που μας ήρθαν από την περιοχή των Σερρών, φρόντισε ο γεωπόνος, στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και μέλος του Δίανθου Χρήστος Γούλας.
Δυστυχώς δεν έλειψαν και οι εικόνες που μας πλήγωσαν όπως μικρές χωματερές εντός Δρυμού, αλλά και εκτεταμένοι σωροί ξερών κλαδιών, προϊόν κλαδεμάτων, που όμως ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί!
Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά την οικογένεια Βαμβακούση για τα κουλουράκια με τα οποία απλόχερα φίλεψε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και όλους τους πιστούς φίλους μας που ανταποκρίνονται  κάθε φορά στις δράσεις μας, αλλά και τους νέους φίλους μας που αυξάνονται συνεχώς!

Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας στο Facebook ‘’ΔΙΑΝΘΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ’’ για την επόμενη δράση μας!

Σας περιμένουμε! (Φωτογραφίες άρθρου: George Giatrakos, George Peppas, Νίκος Γκούβερης, Δημήτρης Δράκος)