Ξεκίνησε η κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο
Το ΥΠΕΝ ξεκίνησε την Τετάρτη την κατεδάφιση των 22 αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο, ενώ όπως έκανε γνωστό οι κατεδαφίσεις θα συνεχιστούν. Η πρώτη μπουλντόζα μπήκε σε αυθαίρετη κατοικία – και κτίσματα πέριξ αυτής – στην ανατολική πλευρά του νησιού, λίγα μέτρα από τη θάλασσα.
Ενώ, μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, θα έχουν κατεδαφιστεί όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που αφορούν σε παλαιές και νεότερες κατοικίες, ορισμένες εξ΄ αυτών κτισμένες πάνω σε πρώην κτίρια στρατώνων του ιστορικού νησιού.
«Η κατεδάφιση των αυθαιρέτων της Μακρονήσου έχει τόσο περιβαλλοντική, όσο και ιστορική αξία», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα, ότι «τον Αύγουστο του 2019, όλο το νησί χαρακτηρίσθηκε αρχαιολογικός χώρος».
Όπως είπε, «οι αποφάσεις κατεδάφισης ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς σήμερα υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις και δεν σταματούμε εδώ. Με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και δεν έχουν υλοποιηθεί, προκηρύσσουμε τους σχετικούς διαγωνισμούς για την κατεδάφιση και αυτών των αυθαιρέτων. Επιτέλους και στο θέμα αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι».
Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, οι κατεδαφίσεις δεν θα περιορισθούν στη Μακρόνησο, καθώς στόχος είναι να προκηρυχθεί άμεσα νέος διαγωνισμός για την κατεδάφιση 60 αυθαιρέτων στη Δυτική Αττική που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία, καθώς επίσης και ορισμένα δασικά κτίσματα τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και στη Γλυφάδα.
Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, ο εν λόγω διαγωνισμός, που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κηρυχθεί άγονος.
Υπενθυμίζεται τέλος, ότι με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του ΥΠΕΝ, δίδεται η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τις πολύ βαριές αυθαιρεσίες, «κατηγορίας 5». Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία. Μετά το πέρας της 30ης Ιουνίου, τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων από 1 έως 4. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να τακτοποιούν τα ακίνητά τους για 5 μόνο έτη έκτοτε, με προσαυξημένα ποσά κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έτος καθυστέρησης. Απαρέγκλιτα τηρείται η «κόκκινη» γραμμή του 2011».
Σημειώνεται τέλος, ότι στην πράξη κατεδάφισης στη Μακρόνησο παραβρέθηκε κλιμάκιο της διεύθυνσης σώματος επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, του τμήματος δόμησης και κατεδαφίσεων του ΥΠΕΝ, στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού και η δήμαρχος Κέας.
Η Μακρονησος χαρακτηριστηκε με νομο αρχαιολογικος χωρος.
Ενταξει και μπραβο στο κρατος μας,αλλα τα μνημεια εχουν ρημαξει στο 80% σε ολη την εκταση του νησιου,εχουν χασει τελειως την αρχικη τους μορφη,δεν προσφερουν κατι σαν κτηρια στην Ιστορικη μνημη οταν καποιος τα κοιτα,αλλα και να υπαρχει κατι να θυμιζει πως ηταν δεν υπαρχει ουτε μια γενικη επιγραφη στο χωρο να ενημερωθει ο επισκεπτης που θελει να μαθει!!
Η τελευταια και μοναδικη αναστυλωση εγινε επι Υπουργου Μελινας Μερκουρη πριν απο 30 χρονια ισως και παραπανω σε 2 μεγαλα κτηρια,αλλα και αυτα εχουν ηδη καταντησει χαλασματα σχεδον αφου δεν υπαρχει σχεδον καμια συντηρηση.
Το ανικανο αυτο κρατος μονο νομους προστασιας ξερει να φτιαχνει και να δεσμευει περιουσιες πολιτων και δεν προβλεπει τιποτα για αναστηλωση ιστορικων μνημειων και νεωτερων ιστορικων μνημειων.
Αντι λοιπον μονο να γκρεμιζουν θα επρεπε οι ανικανοι πολιτικοι και υπουργοι του Υπουργειου Πολιτισμου να χτιζουν και να αναστηλωνουν.
Ας μην κρυβομαστε η Μακρονησος που εχει πανω της Ιστορικα μνημεια και μεγαλη βαρια Εθνικη Ιστορια ειναι ενα νησι παραμελλημενο και ολα σχεδον τα μνημεια ειναι χαλασματα.
Αυτο ειναι το χαλι μας σαν κρατος κυριες κυριοι και αριστεροι αγωνιστες καθως και απογονοι των ανθρωπων που μαρτυρησαν εκει πανω.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΑΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΟΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ.