Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΕΜΕΛΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μήνυμα της Ε.ΜΕ.Λ. για την 25η Μαρτίου 2020

Αγαπητές/οί φίλες/οι,

Οι δύσκολες για όλους μας μέρες που περνάμε έχουν ανατρέψει την καθημερινότητά μας, τις υποχρεώσεις μας, τις συνήθειές μας. Μη μπορώντας να επικοινωνήσουμε προσωπικά μαζί σας, αφού όλες οι δραστηριότητές μας έχουν προς το παρόν ανασταλεί και το Ορυκτολογικό Μουσείο μας παραμένει κλειστό, σας στέλνουμε με αυτή την επιστολή τη σκέψη μας και τις ευχές μας να μείνετε γεροί και υγιείς εσείς και οι οικογένειές σας με την προτροπή να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και συστάσεις των ειδικών, όπως ανακοινώνονται από τα επίσημα όργανα της Πολιτείας.

Λυπούμαστε που οι έκτακτες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε φέτος λόγω και της μεγάλης προετοιμασίας που απαιτεί, την  σημαντική εκδήλωση που είχαμε προγραμματίσει για το καλοκαίρι, την επετειακή αναδρομική έκθεση έργων του ζωγράφου Ράλλη Κοψίδη, ενός σπουδαίου καλλιτέχνη που αποτύπωσε με τον χρωστήρα και την πέννα του το Λαύριο. Ελπίζουμε να είμαστε καλά και να μπορέσουμε να την πραγματοποιήσουμε του χρόνου.

Ακόμη και άλλες προγραμματισμένες δράσεις μας παραμένουν αναγκαστικά σε κατάσταση αναμονής με εξαίρεση τις νέες εκδόσεις μας, τις οποίες με πολλή δυσκολία προωθούμε και για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε εν καιρώ.

Ας πάρουμε όλοι μια δόση αισιοδοξίας: Όταν τα πάθη μας αργότερα τα βλέπουμε από απόσταση αισθανόμαστε μιαν ευχαρίστηση, διότι βγήκαμε νικητές, τα υπερβήκαμε, το έχουμε αυτό στα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και πρώτα απ’ όλα στην Οδύσσεια και στην Αινειάδα, «…forsan et haec olim memi​nisse juva​bit», βιβλ. 4, 203, μτφρ.: «ίσως αυτά κάποτε να τα θυμόμαστε και να μας ευχαριστούν», όπως λέει ο Αινείας στους συντρόφους του για τις συμφορές που περνούν εκείνη τη στιγμή, προσπαθώντας να τους εμψυχώσει για να δείξουν θάρρος. Ο αγώνας ο δικός μας των πολιτών είναι να τηρούμε αυστηρά το «Μένουμε Σπίτι», και όταν υπάρχει ανάγκη να βγούμε έξω να παίρνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Η δε  Πολιτεία να επαυξήσει και εκείνη, όσο περισσότερο μπορεί,  τις προφυλάξεις  και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ασθενών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να βγούμε  όρθιοι και υγιείς απ’ αυτήν την αδιανόητη «πληγή», που έπληξε την ανθρωπότητα, το Οικουμενικό μας χωριό, τον πλανήτη μας.

Ας ελπίσουμε ότι η «σταθερά» της εποχής μας, η ταχύτητα, θα λειτουργήσει όχι μόνον για το κακό, αλλά και για το καλό (ανακάλυψη φαρμάκου και εμβολίου).

Χρόνια Πολλά σε όσες και όσους έχουν ονομαστική εορτή.

Και σε όλους τους συμπατριώτες για την γιορτή της Ελευθερίας των Ελλήνων.

Λαύριο, 25 Μαρτίου 2020

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής