Αίτημα του Δήμου Λαυρεωτικής για μετατροπή των Ανοιχτών Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων σε Δομές Κλειστού Τύπου

Σήμερα Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, ο Δήμος Λαυρεωτικής με έγγραφό του προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη αιτήθηκε τη μετατροπή των τριών Ανοιχτών Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων – (α) Hot Spot Σουνίου, (β) πρώην Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου και (γ)  καταυλισμός στην περιοχή Νεράκι – του Δήμου Λαυρεωτικής σε Δομές Κλειστού Τύπου ως καίριο μέτρο για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού.

Στόχος είναι να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη μετακίνηση του προσφυγικού πληθυσμού στην πόλη του Λαυρίου, την Κερατέα, το Σούνιο και τους όμορους οικισμούς, αλλά και η μετακίνησή τους προς την Αθήνα, με προφανείς τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο. Η Δημοτική Αρχή και η κοινωνία της Λαυρεωτικής υπήρξε ανέκαθεν φιλόξενη και αλληλέγγυη προς τους πρόσφυγες. Η σημερινή, όμως, πανδημία προκαλεί δικαιολογημένους φόβους στους συμπολίτες  μας για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, η πυκνή διαβίωση στα κέντρα προσφύγων, αλλά και η κουλτούρα μιας μη συντεταγμένης συμπεριφοράς σύμφωνα με τους επιβαλλόμενους κανόνες, δεν βοηθούν στην αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας. Καθημερινά παρατηρείται ανεξέλεγκτη είσοδος και έξοδος στα κέντρα φιλοξενίας, ομαδικά γλέντια μέχρι πρωίας και μηδενική αυτοπροστασία.

Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευτούν τόσο οι ίδιες οι προσφυγικές ομάδες, όσο και οι υπόλοιποι πολίτες, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης ακολουθούν το «Μένουμε σπίτι», ανεξαρτήτως κόστους.

Είναι καθήκον όλων μας να δράσουμε άμεσα!

pdfΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ-ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΦΥΓΩΝ

Αρέσει σε %d bloggers: