Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΚερατέαΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δημήτρης Λουκάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η οδική ανάπλαση είναι έργο πνοής για την Κερατέα»

Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η Κερατέα για να αλλάξει την όψη της ως πόλη σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο. Ο δήμος Λαυρεωτικής παρουσίασε το τελικό σχέδιο για την ανάπλαση της Λ. Αθηνών-Σουνίου στο ύψος της πόλης, αλλά και των κάθετων οδών και όμορων πλατειών εντός σχεδίου πόλεως.

Προηγήθηκε μια σειρά διαβουλεύσεων με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, όπου ακούστηκαν οι θέσεις, οι παρατηρήσεις και οι προβληματισμοί τους και έγινε μία γόνιμη συζήτηση. Στη συνέχεια ακολούθησαν αυτοψίες με την παρουσία δημοτών, όπου έγιναν επί τόπου παρατηρήσεις και επισημάνσεις, ενώ κατατέθηκαν απόψεις και μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου και στο τέλος οι μελετητές του έργου, αφού τα εξέτασαν όλα αυτά, διαμόρφωσαν ανάλογα το τελικό σχέδιο ανάπλασης, που έχει ως βασικό στόχο να διασφαλιστεί η άνετη και ασφαλής κίνηση πεζών και οχημάτων, να βελτιωθεί η κυκλοφορία και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην πόλη προς ενίσχυση του εμπορικού κόσμου.

«Είναι ένα έργο πνοής», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και εξηγεί: «Αφορά σε όλο τον κεντρικό οδικό άξονα που διασχίζει εγκάρσια την Κερατέα, από την είσοδo τής Λ. Αθηνών-Σουνίου στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας έως την έξοδο. Παράλληλα περιέχει αναπλάσεις και παρεμβάσεις στους κάθετους δρόμους, στις πλατείες, στις διασταυρώσεις, υπάρχουν πλακοστρώσεις, δημιουργία πεζοδρομίων, θέσεις για πάρκινγκ, αντικατάσταση φωτισμού και τόσα άλλα».

Σχετικά με τα όσα προηγήθηκαν ο κ. Λουκάς είπε: «Έγιναν τρεις δημόσιες διαβουλεύσεις, όπου συμμετείχαν 600-700 πολίτες και επαγγελματίες της πόλης, υπήρξε δηλαδή μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση του κόσμου. Εκεί ακούστηκαν απόψεις και στις αυτοψίες που έγιναν οι καταστηματάρχες μας έλεγαν επί τόπου τις παρατηρήσεις τους. Όλα αυτά ελήφθησαν υπόψιν στον τελικό σχεδιασμό. Κάθε τι σωστό που έλεγε κάποιος, το πηγαίναμε στον αρμόδιο συγκοινωνιολόγο κι έτσι έγινε μια κυκλοφοριακή μελέτη ολόκληρης της Κερατέας. Κάναμε διαβουλεύσεις και πριν από τις δημοτικές εκλογές, ωστόσο δεν θέλαμε ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο να αδικηθεί από μια προεκλογική αντιπαράθεση. Έτσι, μετά τις εκλογές υπάρχει πλέον συνεργασία από όλες τις παρατάξεις γι’ αυτή την ανάπλαση, και ομοφωνία με στόχο το καλύτερο. Με όλα αυτά εκτιμώ πως το τελικό σχέδιο που εκπονήθηκε δεν έχει λάθος».

Και αμέσως μετά τόνισε: «Ο κόσμος της Κερατέας το ήθελε αυτό το έργο. Ο σχεδιασμός θα βοηθήσει πολύ τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και οι μανάδες θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν πάλι με τα καρότσια. Θα λυθεί αυτό το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει. Εγώ ντρεπόμουν με αυτό το μπλοκάρισμα της κυκλοφορίας από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όχι μόνο στο κεντρικό δρόμο, αλλά και στις καθέτους, που είναι διπλής κυκλοφορίας και παρκάρουν δεξιά και αριστερά. Όλοι οι κάθετοι, με τρεις εξαιρέσεις, θα μονοδρομηθούν για να υπάρξει επιτέλους ευκολία μετακίνησης. Έτσι, δίνουμε λύση και στην κυκλοφορία, αλλά και στο παρκάρισμα, καθώς δημιουργούμε νέες θέσεις πάρκινγκ με έξυπνους τρόπους».

Τέλος, ως προς το χρονοδιάγραμμα ο δήμαρχος Λαυρεωτικής μας είπε: «Ο Μάιος θα φύγει με τη λήψη αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον Ιούνιο θα βγει το έργο σε διαγωνισμό. Εκεί θα χρειαστεί περίπου ένα τρίμηνο, οπότε η εκτίμηση είναι ότι τον Οκτώβριο με Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες, δηλαδή μέσα στο 2020. Και σε ενάμιση, το πολύ δύο χρόνια, όλη η ανάπλαση θα έχει υλοποιηθεί».

ΔΗΜ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

https://www.amna.gr