Επένδυση 50 εκατ. ευρώ από την ELPEN σε μία παραγωγική και μία ερευνητική μονάδα στην Κερατέα

Επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ προχωρά η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία ELPEN. Πρόκειται για τη μοναδική μέχρι σήμερα βιομηχανία που έκανε αίτηση (και εντάχθηκε) στο νέο επενδυτικό νόμο 4608/2019 περί στρατηγικών επενδύσεων.

Η επένδυση της ELPEN αφορά:

1. Στη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα Αττικής. Το νέο εργοστάσιο θα έχει 2 νέες μονάδες παραγωγής. Η βασική τους δραστηριότητα θα αφορά στην παραγωγή στερεών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και φαρμάκων υποστηρικτικών για  αναπνευστικές παθήσεις.

Αυτή η παραγωγική επένδυση της ELPEN θα έχει κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό κατά 80%, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές για αυτές τις φαρμακευτικές κατηγορίες. Το έργο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2022.

2. Στη δημιουργία νέου Κέντρου Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στα Σπάτα. Το νέο κέντρο θα ενισχύσει τις ερευνητικές δυνατότητες της ELPEN στην κατεύθυνση της έρευνας θεραπειών οριακής καινοτομίας και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Το Κέντρο αυτό εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τέλη του 2022 και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα απασχολήσουν επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία – αμιγώς ελληνικών συμφερόντων – είναι διαχρονικά  προσηλωμένη στην έρευνα και επενδύει σταθερά  το  9% του τζίρου της σε ερευνητικά προγράμματα.  Από το 1996 με την ίδρυση του Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού και Πειραματικού Κέντρου (Ε.Ε.Π.Κ), το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργαστήριο Πειραματικής- Μεταφραστικής Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, παρέχει τα μέσα και το πεδίο δράσης, αποδεικνύοντας την έμπρακτη στήριξή της στην ερευνητική κοινότητα και το έργο της.

Το όραμα της εταιρίας για το νέο κέντρο είναι να γίνει  το μεγαλύτερο κέντρο εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα πιο διακεκριμένα σε όλο κόσμο στην έρευνα, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση.

Συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη

Μιλώντας στην «Καθημερινή» οι επικεφαλής της εταιρίας Κύριοι Θ.Τρύφων και Κ. Πενταφράγκας, τόνισαν:

  • Οπωσδήποτε ένα προαπαιτούμενο για μας είναι να γίνονται συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων γενόσημων φαρμάκων και φαρμάκων  υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε η εταιρεία να διαφοροποιηθεί και να είναι ανταγωνιστική.
  • Είναι σημαντικό να κυκλοφορεί ένα φάρμακο ειδικά στις Ευρωπαϊκές αγορές , έγκαιρα και σε ανταγωνιστικές τιμές. Είναι κάτι που το καταφέρνουμε όλο και καλύτερα
  • Σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Η εξειδίκευση, η εμπειρία και η τεχνογνωσία του προσωπικού μας παίζουν καθοριστικό ρόλο.
  • Παράλληλα ιδιαίτερη αξία έχει για την εταιρεία η βελτιστοποίηση των συνεργασιών και συνεργειών της με πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα σε  Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Εξίσου απαραίτητο για μια ελληνική παραγωγική βιομηχανία είναι να έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και τα προϊόντα της να είναι διεθνώς αναγνωρίσιμα και ανταγωνιστικά.

Ανάγκη για ισχυρά οικονομικά θεμέλια στη χώρα

«Η πανδημία ανέδειξε δυστυχώς – τονίζουν οι κ.κ. Τρύφων και Πενταφράγκας –  ότι  οι υπηρεσίες παρά την αναμφισβήτητη αξία τους είναι ευεπηρέαστες. Ισχυρά οικονομικά θεμέλια σε μια χώρα δημιουργεί και η βιομηχανία και η μεταποίηση. Αυτό εξάλλου είναι κεντρική  ευρωπαϊκή κατεύθυνση

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς στροφή προς την παραγωγή και τη βιομηχανία. Έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αποβιομηχάνισης, η ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την ανασυγκρότηση της μεταποίησης.

Καταρχάς είναι απαραίτητο να μειώσουμε την εξάρτηση από εισαγωγές και όπου μπορούμε να χρησιμοποιούμε  αυτά τα οποία παράγουμε.  Παράλληλα πρέπει να ενισχυθούν οι εξωστρεφείς  βιομηχανίες που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα. Μόνον έτσι θα καταφέρει η ελληνική οικονομία να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Κι εμείς σταθερά πιστεύουμε σε αυτό.

Ένας από τους βασικούς λόγους που  δημοσιοποιήσαμε αυτή την επένδυση είναι και  για να αναδείξουμε την αξία αλλά  και  τις δυνατότητες που έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχάνια ως κλάδος για το μέλλον της Ελλάδας και να δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα στους εργαζομένους  μας και τους Έλληνες».

https://economico.gr

Αρέσει σε %d bloggers: