Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήμος Λαυρεωτικής: Έκτακτες Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις

Μετά την εμπειρία του εγκλεισμού, σε αυτή τη νέα περίοδο του καλοκαιριού που ακολουθεί, κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέτρα, όπως η ‘κοινωνική απόσταση’ των 2μ. για την αποτροπή της μετάδοσης, οι κάτοικοι των ελληνικών πόλεων, ενώ έχουν ανάγκη να περπατούν, χρειάζονται για αυτό επαρκή χώρο για να κρατούν τις αποστάσεις. Ανάλογες ανάγκες έχουν και οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οι οποίες οφείλουν να τοποθετούν τα τραπεζοκαθίσματα σε σημαντική απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να εξαντλείται ο χώρος που διαθέτουν με έναν πολύ μικρότερο αριθμό τραπεζιών και να μη γίνεται συμφέρουσα η λειτουργία τους. Δεδομένου ότι κατά κανόνα οι δημόσιοι χώροι είναι λιγοστοί, ο μόνος που απομένει είναι ο χώρος του δρόμου και για αυτό η πολιτεία με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις έδωσε το δικαίωμα στους δήμους, χωρίς να ακολουθούν τις συνήθεις διαδικασίες, να υλοποιούν παρεμβάσεις, όπως πεζοδρομήσεις, λωρίδες ποδηλάτου, δρόμους και περιοχές ήπιας κυκλοφορίας, με όριο ταχύτητας τα 30χλμ/ώρα κ.λπ.).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Λαυρεωτικής μετά τη συνεργασία με τον καθηγητή Συγκοινωνιολόγο – Πολεοδόμο ΕΜΠ Θάνο Βλαστό αποφάσισε: την απομάκρυνση των αυτοκινήτων από κάποιους κεντρικούς δρόμους του Λαυρίου, καθημερινά από τις 21:00 μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων και τμήμα του κεντρικού δρόμου Αθηνών – Σουνίου της Κερατέας, τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 21:00 μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων,  όπως ορίζεται από τo άρθρο 65 του Ν.4688(ΦΕΚ 101/Α’/24-05-2020),  ώστε να αποδοθεί χώρος στους πεζούς και στα καταστήματα και να βελτιωθούν παράλληλα οι συνθήκες του οδικού περιβάλλοντος από πλευράς ρύπανσης, θορύβου και ασφαλείας.

Συγχρόνως στο Λαύριο ορίζεται  μια κεντρική περιοχή που περιβάλλεται από τους δρόμους Ανδρέα Κορδέλα, Αιάκου, Αθηνών-Σουνίου,  Δανουκάρα, Ποσειδώνος, παραλιακή, Ακτή Εθνικής Αντίστασης, Φωκ. Νέγρη, Ελ. Βενιζέλου, Αθηνών-Σουνίου. Η περιοχή αυτή θα είναι ήπιας κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας, σε όλους τους εσωτερικούς δρόμους της τα 30χλμ/ώρα, για όλη την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων.

Οι κεντρικοί δρόμοι από τους οποίους απομακρύνονται τα αυτοκίνητα μετά τις 21:00 είναι:

Κερατέα

Στην Κερατέα κλείνει η λεωφ. Αθηνών – Σουνίου τις ημέρες  Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το  άρθρο 65 του Ν.4688(ΦΕΚ 101/Α’/24-05-2020), από την οδό Φειδίου μέχρι την οδό Περικλέους.

Ως προς το ποιες διαδρομές θα ακολουθούν οι διακοπτόμενες κινήσεις, πρέπει να σημειωθεί ότι έτσι κι αλλιώς η λεωφ. Αθηνών – Σουνίου δεν εξυπηρετεί πια μεγάλο φόρτο διαμπερούς ροής διότι η λεωφ. Λαυρίου με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα έχει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα και απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της διαμπερούς ροής. Ωστόσο υπάρχουν εναλλακτικές παρακαμπτήριες διαδρομές που φαίνονται στο συνοδευτικό σχέδιο και είναι:

Κατεύθυνση προς Σούνιο:

λεωφ. Αθηνών – Σουνίου → Δημάρχου Πόγκα → Π. Μελά → λεωφ. Αθηνών – Σουνίου

Κατεύθυνση προς Αθήνα:

λεωφ. Αθηνών – Σουνίου → Φειδίου → Παπαφλέσσα ή Κυπρίων Αγωνιστών → Παναγιωταράκου → λεωφ. Αθηνών – Σουνίου

Σχετική σήμανση θα προειδοποιεί για το κλείσιμο της λεωφόρου και θα κατευθύνει τα οχήματα προς τις παραπάνω παρακαμπτήριες διαδρομές.

Λαύριο

Στο Λαύριο κλείνουν οι παρακάτω δρόμοι, πάλι για το ίδιο χρονικό διάστημα σε καθημερινή βάση σύμφωνα με το   άρθρο 65 του Ν.4688(ΦΕΚ 101/Α’/24-05-2020): οι δύο παράπλευροι της κεντρικής πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, η κατεύθυνση προς το λιμάνι της οδού Βασ. Γεωργίου Α’ μέχρι Αλεξάνδρου του Α’, το  σκέλος της Αλεξάνδρου Α’, από Βασ. Γεωργίου έως Πλειώνη και η Μητροπούλου από Κισσοπούλου μέχρι Αισωπίδου.

Οι διαδρομές που θα ακολουθούν οι διακοπτόμενες κινήσεις είναι οι παρακάτω:

Δυτική παράκαμψη του κέντρου: Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου και κατά τις δύο κατευθύνσεις, προς Αθήνα και προς Σούνιο:

Προς Αθήνα: Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου → Αιάκου → Ανδρέα Κορδέλα  → Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου (κατεύθυνση προς Αθήνα)

Προς Σούνιο: Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου → Ανδρέα Κορδέλα → Αιάκου → Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου  (κατεύθυνση προς Σούνιο)

Ανατολική παράκαμψη του κέντρου από Αθήνα προς λιμάνι:

Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου → στροφή αριστερά στο Ταχυδρομείο και αμέσως δεξιά στη Φωκ. Νέγρη μέχρι την αφετηρία των ΚΤΕΛ → Ακτή Εθνικής Αντίστασης → λ. Μίκη Θεοδωράκη

Εναλλακτικά ακολουθείται η παραλιακή διαδρομή.

Ανατολική παράκαμψη του κέντρου από λιμάνι προς Αθήνα (αντίστροφη διαδρομή):

λ. Μίκη Θεοδωράκη → Ακτή Εθνικής Αντίστασης → Φωκ. Νέγρη → Λεωφόρος Ελευθ. Βενιζέλου → Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου

Οι προερχόμενοι από το Σούνιο και κατευθυνόμενοι προς το λιμάνι θα κάνουν δεξιά στον κόμβο της λ. Αθηνών –  Σουνίου με τις οδούς  Πέρδικας και Χατζημιχάλη και θα ακολουθούν την ανώνυμο άνετη οδό, που οδηγεί μέχρι την οδό  Κουντουριώτη μπροστά από τα γραφεία του ΟΛΛ Α.Ε