Επίσκεψη εργασίας στο Λαύριο στο πλαίσιο εκπόνησης του Masterplan για την «Τριλογία της Αττικής»

Η «Τριλογία της Αττικής» είναι μια δυναμική πρωτοβουλία που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ», με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Αττική.
Το πρόγραμμα έχει τρεις κύριους πόλους, το Λαύριο, την Αθήνα και την Ελευσίνα.

Στο παραπάνω πλαίσιο, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 αντιπροσωπία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Λαύριο με στόχο την πρωτογενή συλλογή των  στοιχείων που είναι απαραίτητα για την εκπόνηση του έργου «Master Plan για την Πολιτιστική Διαδρομή Λαύριο – Αθήνα – Ελευσίνα (Τριλογία της Αττικής)» που έχει αναθέσει το ΔΙΑΖΩΜΑ (βλ. εδώ).

Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι μελετητές του έργου, κ.κ. Νίκος Σμιτ, οικονομολόγος και Τόμας Γκρέβε, πολεοδόμος, οι οποίοι εκπονούν το έργο «Master Plan για την Πολιτιστική Διαδρομή Λαύριο – Αθήνα – Ελευσίνα (Τριλογία της Αττικής)» και οι συνεργάτες του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ.κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, υπεύθυνος προγραμμάτων του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο Ηλίας Χάντζος, M.Sc. Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού Marketing των DMO και Κατάρτισης των επιχειρήσεων του Cluster στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Το Πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής», έχει τη δυναμική να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και για τη σύνδεση των μνημείων της  Αττικής και εν προκειμένω του Λαυρίου, με την τοπική επιχειρηματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται και στη φιλοσοφία των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α.. Στο πλαίσιο αυτό η αντιπροσωπία του Διαζώματος επισκέφτηκε το Αρχαίο Θέατρο του Θορικού και τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων λατομείων της Σούριζας, ύστερα από συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων από την Ειδική Σύμβουλο του Δήμου Λαυρεωτικής και αρμόδια για το πρόγραμμα, κα Ελένη Βλάχου.

Η κα Λένα Βλάχου με τους μελετητές κ.κ. Σμιτ και Γκρέβε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Σούριζας.

Ακολούθησε επίσκεψη της αντιπροσωπίας του Διαζώματος στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθυντή του ΤΠΠΛ, κ. Ασημάκη Χαδουμέλλη. Στη συνάντηση συμμετείχε και η κα Ελένη Βλάχου.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και τη συζήτηση με τον Διευθυντή του ΤΠΠΛ

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Δημαρχείο Λαυρίου, όπου πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος  με το Δήμαρχο Δημήτρη Λουκά και τη Γενική Γραμματέα του Δήμου, κα Κατερίνα Πάλλη μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος και η κα Μπέττυ Χατζηνικολάου, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρισμού και συντονίστρια της επιτροπής παρακολούθησης της μελέτης για το Masterplan. Η συζήτηση αφορούσε σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού του προγράμματος με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των τοπικών επιχειρηματιών (cluster) και στο Φορέα Λειτουργίας της Διαδρομής (DMO).

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της αντιπροσωπίας του Διαζώματος με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρη Λουκά και τη Γενική Γραμματέα, κ. Κατερίνα Πάλλη

Η επίσκεψη στο Λαύριο και οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν  εξαιρετικά αποτελέσματα και απέδωσαν χρήσιμες πληροφορίες στη μελετητική ομάδα που εκπονεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της «Τριλογίας της Αττικής».  Κομβικό στοιχείο εξάλλου για την επιτυχία του οραματικού αυτού προγράμματος είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων συνεργειών μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Αθηναίων, Ελευσίνας και Λαυρίου και της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπείται από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

https://www.diazoma.gr

2 σκέψεις σχετικά με το “Επίσκεψη εργασίας στο Λαύριο στο πλαίσιο εκπόνησης του Masterplan για την «Τριλογία της Αττικής»

 • 25/06/2020, 19:35
  Permalink

  Τριλογια της ψευτιας και πρασινα αλογα .
  Το ΔΙΑΖΩΜΑ προσπαθει βεβαια αλλα ειναι αργα τα ζα ολα γιατι το Υπουργειο Πολιτισμου εχει την κουλτουρα του και οπως ξερετε κινειται πιο αργα απο χελωνα σε ολη τηνΕλλαδα.
  Εχουν 80 διαφορετικες υπηρεσιες διασπαρτες,υποστελεχωμενες,γραφειοκρατικα δαιδαλωδης ολες και το χαλι της Ελλαδας συνεχιζεται.
  Βεβαια ο Δημαρχος δεν βιαζεται και πολυ και δεν υπαρχει και καποιος να τρεχει τα θεματα αυτα και να τα κυνηγα μεσα στα υπουργεια.
  Το αρχαιο θεατρο Θορικου εχει ρημαξει,το παρατησαν στην μεση της αναστυλωσης πριν 20 χρονια αφου ξοδεψαν ολα τα χρηματα και κοροιδευουν τωρα με ενοποιηση αρχαιολογικων χωρων απο Ελευσινα λεει,εως Λαυριο και πρασινες κορδελες.
  Κανουν συναντησεις τωρα,μετα θα οργανωσουν συνεδριο,μετα αλλα συνεδρια,μετα θα συναντηθουν με το Υπουργειο Πολιτισμου,μετα με τους Συναρμοδιους Υπουργους,μετα θα προκυρηξουν μελετες,μετα θα εγκριθουν οι μελετες,μετα θαααααααα…………. και κοροιδα ψηφιστε ξανα τον Λουκα για να παρει για λιγους μηνες μεσω προγραμματων ΟΑΕΔ τα παιδια σας που τα σπουδασατε για διαφορες εξωτερικες δουλειες.
  Απο ποτε ο Λουκας φτιαχνει το Θεατρο?? την Ευτερπη???,την ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΚΑΛΑ???την Αναδειξη καποιας στοας να γινει επισκεψιμη??? το Χαος και τους γυρω αθλητικους χωρους???
  Ποσα χρονια σας λεει τα ιδια ρε παιδια????

 • 27/06/2020, 01:57
  Permalink

  ……. Ωστε η κ. Βλάχου ενημέρωσε τους μελετητές του έργου ,που σχεδιάζει το ΔΙΑΖΩΜΑ, για τις ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων της Σούριζας!!!!
  Είχε κάποια επιφοίτηση πνεύματος;;; πως τις έμαθε;;;;

  Και βέβαια δεν πρόκειται περί …λατομείων, αλλά εργαστηρίων καθαρισμού μεταλλεύματος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: