Τον Σεπτέμβριο τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Μακρονήσου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης
Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Μακρονήσου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης, ύστερα από ανοιχτό πανελλήνιο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ
θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ., 6/9, και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκη».
Θα τραγουδήσουν η Ρ. Αντωνοπούλου και ο Κ. Θωμαΐδης, σε ενορχήστρωση του Θ. Παπαδόπουλου.
Η μεταφορά στη Μακρόνησο θα γίνει με πλοίο από το Λαύριο.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέσω των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
(Για τη Χίο και μέσω του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ).
Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν μέχρι το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020.
Διευκρινίζεται πως θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στη Μακρόνησο υπήρξε το πιο μεγάλο και βάρβαρο στρατόπεδο την περίοδο του εμφύλιου πολέμου. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1947, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εποποιία του ΔΣΕ, και σταμάτησε το 1954.
Ηταν ο τόπος όπου επιχειρήθηκε από την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της να τσακιστούν η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ και η ιδεολογία του, να καμφθούν το ηθικό και η ηρωική πάλη του κινήματος, μέσα από την υπογραφή δηλώσεων αποκήρυξης του Κόμματος, έπειτα από σκληρά βασανιστήρια, δολοφονίες και ανείπωτες δοκιμασίες των αγωνιστών.
Σε αυτό το νησί, το «Νταχάου» της Μεσογείου, όπως ονομάστηκε, χιλιάδες μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης.
Το Μνημείο του ΚΚΕ που θα αποκαλυφθεί στη Μακρόνησο εντάσσεται σε ένα δίκτυο ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτέχνησε το ΚΚΕ τιμώντας την 100χρονη Ιστορία του, τις κορυφαίες στιγμές και τους αλύγιστους της ταξικής πάλης.
Η ΚΕ του ΚΚΕ είχε προκηρύξει το 2017 «ανοιχτό Πανελλαδικό Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό από τον οποίο προέκυψαν τα μνημεία δημιουργίας Γλυπτών Μνημείων για τους ιστορικούς μαρτυρικούς τόπους εξορίας και φυλακών της Μακρονήσου και της Γυάρου».
Περίπου ένα χρόνο μετά, τον Γενάρη του 2019, στην αίθουσα της παλιάς βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης μακετών του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού και η απονομή βραβείων στους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν.
Το πρώτο βραβείο για το Μνημείο στη Μακρόνησο απονεμήθηκε στον Μάρκο Γεωργιλάκη, γλύπτη και καθηγητή της ΑΣΚΤ και τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου το Μνημείο παραδόθηκε στην ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσία αντιπροσωπείας της με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο μηχανουργείο του Δήμου Βασίβαγλη, όπου και κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του.
Αγώνας για να γίνει πραγματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς
Για το ΚΚΕ η τοποθέτηση του Μνημείου στη Μακρόνησο είναι μέρος ενός ακούραστου αγώνα για την προστασία και την αποκατάσταση των ιστορικών χώρων του νησιού.
Εχουν περάσει 31 χρόνια από την Υπουργική Απόφαση τυπικής ανακήρυξης ολόκληρου του νησιού ως ιστορικού τόπου, διαχρονικά όμως ελάχιστα έχουν γίνει για την προστασία των κτιρίων από τη φθορά του χρόνου και του περιβάλλοντος απέναντι σε κάθε είδους αυθαιρεσίες.Μόλις τους τελευταίους μήνες έγινε κατεδάφιση ορισμένων αυθαίρετων κτισμάτων, όμως μένουν να γίνουν πολλά ακόμη.
Για τη μετατροπή της Μακρονήσου σε πραγματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το ΚΚΕ στηρίζει ανεπιφύλακτα τις προτάσεις της ΠΕΚΑΜ και άλλων εργατικών και λαϊκών φορέων της περιοχής:
● Σύγχρονο λιμάνι, ώστε το νησί να είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο.
● Κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων.
● Περίφραξη των στρατοπέδων και άλλων χώρων και σηματοδότηση των σημαντικών χώρων λειτουργίας.
● Τοπική αναστήλωση τμημάτων του στρατοπέδου και άλλων χώρων.
● Καθαρισμός και βατότητα των δρόμων σύνδεσης των στρατοπέδων και άλλων χώρων.
● Αναστήλωση των κτιρίων που υπάρχουν.
● Οργάνωση του κτιρίου των αρτοκλιβάνων, που έχει επισκευαστεί, σε Ιστορικό Μουσείο μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών, αντικειμένων, εντύπων της περιόδου εκείνης.
● Ενταξη στα εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση επισκέψεων σχολείων, για να γίνει γνωστή η Ιστορία στις νεότερες γενιές.
● Καθαρισμός των στρατοπέδων, των στρατιωτικών στρατοπέδων και λοιπών χώρων.
● Εγκατάσταση φυλάκων.
Παρων ο Δημαρχος Λουξας στην εκδηλωση στην ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ και να οι φωτογραφιες, ΑΠΩΝ απο οιαδηποτε εκδηλωση, ουτε μια αναφορα στην απενταξη του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ της ΚΕΡΑΤΕΑΣ απο το ΕΣΥ. και επιστροφη του στον ΙΔΙΩΤΗ(αυτη την στγμη-σημερα δεν υπαρχει κανεις γιατρος εκει).
Θυμαμαι μετα την ενταξη του στο ΕΣΥ στις αρχες του 2019 τις ανακοινωσεις του, ηταν και προεκλογικη περιοδος των Δημοτικων εκλογων, που καυχιοταν οτι αυτο εγινε με πρωτοβουλιες του, ψευδομενος φυσικα, το γνωριζουν καλα αυτο οσοι αγωνιστηκαν στα. Χρονια του ΣΥΡΙΖΑ να γινει η ενταξη του στο ΕΣΥ και την επανδρωση του με πληθος ειδικοτητων ιατρων και με προοπτικη να δουλευει επι 24 ωρου, Κυριακες και αργιες. Να που το καταντησε το ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ σημερα και μα
κανεις φορεας του τοπου δεν εβγαλε κιχ, αμφθβαλω αν το εχουν παρει χαμπαρι κιολας. Ετσι ειναι ξεχναει ο λαος, θα το πληρωσει-θα πεθανει αβοηθητος ο λαος της ΚΕΡΑΤΕΑΣ.