Σημαντική η συμβολή του λαού του Λαυρίου στην ανέγερση του μνημείου στη Μακρόνησο
Tη συμβολή του λαού του Λαυρίου και την υποστήριξή του στην ανέγερση του μνημείου στη Μακρόνησο υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ για την εκδήλωση του Κόμματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στην Μακρόνησο την Κυριακή 6/9 εκπληρώνοντας ένα βαρυσήμαντο χρέος του Κόμματός μας προς όλους τους Μακρονησιώτες που μαρτύρησαν σε αυτόν τον ξερό τόπο, αλλά στάθηκαν σύμβολα θάρρους και αντοχής, ήθους και ηρωισμού, που πηγάζουν από την ακλόνητη πίστη σε ανώτερα ιδανικά, στα ιδανικά της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Το μνημείο στέκει όρθιο στο βράχο της Μακρονήσου και κοιτάει την πόλη του Λαυρίου όπως οι χιλιάδες των χιλιάδων που μαρτύρησαν, βασανίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους ως “ανταμοιβή” στον αγώνα τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον κόσμο. Θυσίες που για όλους τους κομμουνιστές είναι το λίπασμα, η ορμή, η ιστορική παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.
Σε έναν τόπο που η αστική τάξη οργάνωσε επιστημονικά τη βία απέναντι στον ταξικό της εχθρό, την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, τα μέλη του ΚΚΕ και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, που δεν δίστασε να διαπράξει και τα πιο φριχτά εγκλήματα προκειμένου να υπογράψουν “δήλωση μετανοίας”, να αποκηρύξουν τις ιδέες τους, να υποχωρήσουν.
Η αλύγιστη στάση τους, η βαθιά πίστη τους στα ιδανικά του ΚΚΕ, γεμίζει σήμερα με περηφάνια και πείσμα κάθε μέλος του Κόμματος, της ΚΝΕ, κάθε αγωνιστή που “δεν σηκώνει το άδικο”. Απέναντι σε διάφορους που και στην περιοχή έτρεξαν να κηρύσσουν την “εθνική συμφιλίωση” και καλούν να βάλουμε νερό στο κρασί μας στο όνομα της “ομοψυχίας”, η Ιστορία της Μακρονήσου και το Μνημείο στέκουν όρθια στοιχειώνοντας τα όνειρά τους.
Από την αρχή των εργασιών για την εγκατάσταση του μνημείου, την υποστήριξη των συντρόφων που είχαν αναλάβει αυτό το σημαντικό έργο, στελέχη, μέλη και φίλοι του Κόμματος, απλός λαϊκός κόσμος στο Λαύριο με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή προσφέροντας τη βοήθειά τους. Επίσης, το μαζικό ενδιαφέρον εκατοντάδων κόσμου του Λαυρίου, να παρευρεθούν στην εκδήλωση φανερώνει τους ακατάλυτους δεσμούς του Κόμματός με τον λαό της πόλης μας. Δυστυχώς, λόγω και των έκτακτων μέτρων της πανδημίας, δεν ήταν δυνατή η παρουσία τους.
Τιμή και δόξα στους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα υψηλότερα ιδανικά που γνώρισε έως σήμερα η ανθρωπότητα. Χρέος και τιμή μας να βαδίζουμε αυτόν τον δρόμο».