Σταύρος Ρόζης: Σε σχέση με την 1151/1872 απόφαση και τη συγκέντρωση στην Σαρωνιδα…

Επειδή στην σημερινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Σαρωνίδα ακούστηκαν ανακρίβειες σε σχέση με την τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής κύριος Γεώργιος Βλάχος για το γνωστό θέμα των διεκδικήσεων του Δημοσίου δυνάμει της 1151/1872 Εφετειακής Απόφασης σε ιδιωτικές εκτάσεις στον Δήμο Σαρωνικού και Λαυρεωτικής αναφέρω τα κάτοθι:

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε στόχο την εξάλειψη ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ιδιοκτήτες ακινήτων και στους δύο Δήμους. Τα όρια της χαρτογραφημένης εφαρμογής της 1151/1872 εκτείνονται σε εκτάσεις των δύο δήμων εκτός σχεδίου , εντός σχεδίου (Σαρωνίδα) αλλά και σε υπό ένταξη σχεδίου περιοχές <<βάσει του ΦΕΚ 125/Δ/98 ΖΟΕ Λαυρεωτικής >> στις παραλίες της Κερατέας.

Η ρύθμιση του 719 /77 αρχικά συμπεριέλαβε μόνο τον Δήμο Κερατέας διότι κατά την διάρκεια των τότε δικών ανακόπτοντες ήταν μόνο κάτοικοι της Κερατέας. (Ακόμα και μόνο για την Κερατέα ο νόμος θα χρειάζονταν επικαιροποίηση ως προς την εφαρμογή του) .Με την παρούσα αυτό διορθώνεται αφού η ρύθμιση ζητεί την εφαρμογή του νόμου σε όλο το εύρος των ορίων αυτής της παράλογης απόφασης δηλαδή στον Δήμο Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και διευκρινίζει και τεχνικά θέματα ως προς την ορθότερη και απρόσκοπτη εφαρμογή του νόμου 719/77 . Γενικότερα η 1151/1872 απόφαση ταλαιπωρεί τους ιδιοκτήτες των δύο Δήμων και βάζει φρένο στην ανάπτυξη και την πρόοδο των περιοχών , αφού δημιουργεί πρόβλημα και στην εφαρμογή της ΖΟΕ Λαυρεωτικής. Η προσθήκη της εφαρμογής του νόμου 3127/2003 άρθρο 4 (όπως ισχύει) δεν λύνει δια μαγείας τα ιδιοκτησιακά προβλήματα των εντός σχεδίου περιοχών που καλύπτονται από την 1151/1872 Απόφαση αλλά θέτει τους ιδιοκτήτες εντός σχεδίου ισόνομους με πολίτες άλλων περιοχών της χώρας που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα διεκδικήσεων από το Δημόσιο.

Οσο για το όριο των 100 στρεμμάτων (και επειδή ειδικώτερα μεταξύ άλλων ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού ανέφερε ότι ήταν από τους λόγους που δεν έγινε δεχτή, όπως και ότι οι αποφάσεις των επιτροπών του Κτηματολογίου παράγουν τελεσίδικο αποτέλεσμα για τους ιδιοκτήτες ) με μια απλή ανάγνωση της τροπολογίας προκύπτει ότι όχι μόνο δεν καταργείται αλλά για τις εκτάσεις πέρα των 100 στρεμμάτων δεν έχει εφαρμογή ο <ευεργετικός νόμος 719/77 και η επίκληση προς εξέταση των αφιών του έτους 1967> αλλά της ισχύουσας κείμενης Δασικής νομοθεσίας που είναι ακόμα και οι αεροφωτογραφίες του έτους 1939 ! η ότι παλαιότερο στοιχείο εξετάζει ο Δασάρχης με στόχο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων του Δημοσίου.

Επειδή ακούστηκε να λυθεί διαφορετικά το θέμα των εντός από τις εκτός σχεδίου ή υπό ένταξη σχεδίου περιοχές κατά την αποψή μου αυτό είναι λάθος , διότι παραθέτει στην λογική του διαίρευε και βασίλευε . Η 1151/1872 είναι μία και συγκεκριμένη και μία και συγκεκριμένη λύση πρέπει να έχει . Η προτεινόμενη τροπολογία έχει αποσταλεί στα δύο συναρμόδια Υπουργεία από εμένα στα πλαίσια της συνεργασίας μου με τον Βουλευτή Γ Βλάχο εδώ και μεγάλο διάστημα. Η προτεινόμενη λύση δεν ήταν και δεν είναι κείμενο σοφισμάτων όπως κάποιοι ανέφεραν αλλά ενσαρκώνει υπάρχουσες αποφάσεις του Δήμου Λαυρεωτικής αλλά και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής που μετέχει και ο Δήμος Σαρωνικού.

Επομένως οι πολίτες –ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν κάθε δικαίωμα να μην γνωρίζουν τις αναφερόμενες τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες και να ζητούν λύση. Τα Δημόσια πρόσωπα όμως πριν τοποθετηθούν και κρίνουν είναι υποχρεωμένοι να τα γνωρίζουν. Δεν διεκδικώ –ούμε το αλάνθαστο αλλά γίνεται προσπάθεια. Ο Δήμος Λαυρεωτικής πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίλυση του αναφερόμενου θέματος σε διαρκή συνεργασία με τον όμορο θιγόμενο Δήμο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΟΖΗΣ
ΔΗΜ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Αρέσει σε %d bloggers: