Ψήφισμα του Δικτύου Δημάρχων κατά των Ανεμογεννητριών- Συντονισμός δράσης

Το Δίκτυο Δημάρχων κατά των ανεμογεννητριών που αποτελείται από δημάρχους όλης της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στους δήμους τους, συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δίκτυο Δημάρχων κατά των ανεμογεννητριών διευρύνει διαρκώς τη δυναμικότητά του με τη συμμετοχή δημάρχων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουμε την απειλή της εκτεταμένης εγκατάστασης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στα νησιά και στους σημαντικούς ορεινούς όγκους.

Όλοι εμείς, πραγματοποιήσαμε την Τρίτη 10/11 τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και τη στήριξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, συμφωνώντας καταρχήν ότι είναι αναγκαίος, μέσα στο περιβάλλον του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ένας εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα αξιοποιεί τις ΑΠΕ στο σύνολό τους, και όχι μια πολιτική προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στις ανεμογεννήτριες και στα ηλιακά panels.

Θεωρούμε όμως ότι η κεντρική διοίκηση προχώρησε στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών χωρίς ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που να βασίζεται στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και σε έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, στην προστασία των ιδιαίτερων ταυτοτικών μας χαρακτηριστικών και στην οικονομική, πολιτισμική και περιβαλλοντική πραγματικότητα των Δήμων μας.

Επιπλέον, αυτές οι αποσπασματικές, ανορθολογικές και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις επιχειρήθηκαν ή επιχειρούνται στους Δήμους μας, αγνοώντας ή και καταστρατηγώντας αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές, τους φορείς και τους δημότες, και εξαναγκάζοντας τις τοπικές κοινωνίες να συναινέσουν και πολλές φορές να συμμορφωθούν σε επιλογές με βαρύ οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί ένα γόνιμο έδαφος εποικοδομητικού διαλόγου, μεταξύ Δήμων και κεντρικής διοίκησης, ώστε σε περιβάλλον διαφάνειας και δημοκρατίας να αναζητηθούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο πρόταγμα είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού ο οποίος θα συγκροτήσει μια δομημένη και ολοκληρωμένη εθνική ενεργειακή στρατηγική, σε συνεργασία με τους Δήμους της Χώρας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξής κρίσιμες παραμέτρους:

 • Τα ειδικά ιστορικά, πολιτισμικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των τοπίων των Δήμων μας
 • Τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών μας, από τις οποίες πολλές είναι υπερκορεσμένες
 • Το ισοζύγιο μεταξύ μικρού ενεργειακού οφέλους και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής

Το δίκτυο των Δημάρχων αποτελεί μια αυτοτελή οντότητα, έξω και πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις, με σαφή στόχο και προσανατολισμό την αποτροπή της ανεξέλεγκτης, άναρχης και υπερμεγέθους εγκατάστασης ανεμογεννητριών στους Δήμους μας, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία προκειμένου να προστατεύσουμε την υπεραξία των τόπων μας, να συνεισφέρουμε στη σύνταξη μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης πρότασης, να διασυνδεθούμε μεταξύ μας και με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο, να συντονίσουμε τις δράσεις μας και τελικά να διασυνδέσουμε τις κυρίαρχες βουλήσεις των τοπικών μας κοινωνιών.

Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο θα επιδιώξουμε άμεσα συνάντηση προκειμένου να του εκθέσουμε τις θέσεις μας.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ – ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Πέτρος Φιλίππου

ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ Δημήτριος Λουκάς

ΑΓΡΑΦΩΝ Αλέξανδρος Καρδαμπίκης

ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ Παναγιώτης Νάνος

ΣΚΥΡΟΥ Νικόλαος Μαυρίκος

ΤΗΝΟΥ Ιωάννης Σιώτος

ΑΝΔΡΟΥ Δημήτριος Λοτσάρης

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ Ιωάννης Ταταράκης

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Νικόλαος Κομηνέας

ΜΗΛΟΥ Εμμανουήλ Μικέλης

ΝΑΞΟΥ Δημήτριος Λιανός

ΠΑΡΟΥ Μάρκος Κωβαίος

ΣΙΚΙΝΟΥ Βασίλειος Μαράκης

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ Ευθαλία Παπαδοπούλου

ΑΜΟΡΓΟΥ Ελευθέριος Καραΐσκος

ΜΕΤΕΩΡΩΝ Θεόδωρος Αλέκος

ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ Μιχαήλ Μιτζίκος

ΑΡΓΙΘΕΑΣ Ανδρέας Στεργίου

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Βασίλειος Τσιάκος

ΑΝΑΦΗΣ Ιάκωβος Ρούσσος

ΙΟΥ Γκίκας Γκίκας

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ Βλάσης Σιώτος

ΚΥΘΗΡΩΝ Ευστράτιος Χαρχαλάκης

ΔΙΡΦΥΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ Γεώργιος Ψάθας

ΣΑΜΗΣ Γεράσιμος Μονιάς Νέτης

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ Νικόλαος Γαλατούμος

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ Ηρακλής Τριχείλης

5 Responses to Ψήφισμα του Δικτύου Δημάρχων κατά των Ανεμογεννητριών- Συντονισμός δράσης

 1. Ο/Η Τασος Χριστακος λέει:

  Αφου δεν θελετε ανεμογεννητριες και επειδη λετε διαλογο και διαλογο και θα περασουν καμια εικοσαρια χρονια και ακομη θα συζηταμε,τουλαχιστον πιεστε τους να τοποθετησουν μεγαλα φωτοβολταικα παρκα σε εκτασεις των δημων σας οπου θα ειστε και μετοχοι σαν δημοι σε αυτες τις επιχειρησεις και θα εχετε και δικο σας ρευμα για τις πολεις σας σαν αντισταθμιστικο οφελος.
  Τα φωτοβολταικα συστηματα εχουν εξελιχθει παρα πολυ και εχουν μικρυνει οι διαστασεις τους οσον αφορα την σχεση, ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΤΟΠΤΡΩΝ- ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ σε σχεση με το παρελθον.
  Μην συζητατε πολυ!!! σας βαρεθηκαμε να συζητατε.
  Δωστε εξυπνες,μοντερνες τεχνολογικα προτασεις και λυσεις αν μπορειτε να δειτε μακρια στο μελλον.
  ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.
  Εγω εδωσα ΙΔΕΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ τωρα.
  καντε και εσεις τις δικες σας προτασεις να απεξαρτηθουμε απο τα ορυκτα καυσιμα για παραγωγη ρευματος και σωτηρια του πλανητη μας ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΨΗΦΟΥΣ.

 2. Ο/Η Ολγα Κακαβογιάννη, αρχαιολόγος λέει:

  Μία περιβαλλοντικά και πολιτικά ορθή ενέργεια.
  Ο κ. Χατζηδάκης εμφανίζεται να μην έχει συναίσθηση τι επιπτώσεις έχουν οι χωρίς μελέτη και συναίνεση των κατοίκων κάθε περιοχής επεμβάσεις στο περιβάλλον, καθώς και ότι είναι απαραίτητες οι εγκρίσεις των αρμοδίων Δημοσίων Υπηρεσιών της Αρχαιολογικής και Δασικής.

 3. Ο/Η Τασος Χριστακος λέει:

  3 ΛΑΛΟΥΝ ΚΑΙ 2 ΧΟΡΕΥΟΥΝ!!!!!! AΛΛΑ ΝΤΑΛΑ ΚΟΥΤΡΟΥΒΑΛΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ.

 4. Ο/Η Hλ.Μηχ.Λαύριο λέει:

  Αγαπητή κ.Κακαβογιάννη, μπορεί να είναι μια πολιτικά ορθή ενέργεια, αλλά για το “περιβαλλοντικά” επιτρέψτε μου να έχω τρομαχτικές αμφιβολίες. Η “ενημέρωση” που έγινε στον πληθυσμό της περιοχής -ακόμα και από ανθρώπους με πτυχία, όπως μια αρχιτέκτων και ένας μηχανολόγος- ήταν πραγματικά βγαλμένη μέσα από ΤΡΑΓΙΚΕΣ πηγές (π.χ κάποιος απο τους ειδήμονες ισχυριζόταν σταδιακή μείωση του αριθμού ανεμογεννητριών σε Γερμανία και Δανία, με πηγές ελληνικά blog, ενώ αντίθετα οι επίσημες πηγές -τα αντίστοια υπουργεία των εν λόγω χωρών- μιλούν για σταδιακή αύξηση.). ΤΟΣΟ τραγικές που απορώ πώς στη μια περίπτωση τουλάχιστον δεν εγινε καμια καταγγελία στο ΤΕΕ για βαθύτατα αντιεπιστημονική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Τέλος πάντων, το κίνημα NIMBY και οι “τραμπικού” τύπου αντιρρήσεις είναι πλέον και εδώ και δύσκολα θα πειστεί ο κόσμος, όταν του χαϊδεύουν τα αυτιά . Δεν υποννοώ κάτι για εσάς, μην παρεξηγηθώ, και υποστηρίζω το δικαίωμα του κόσμου στη γνώμη του. Όμως ο κόσμος έχει το δικαίωμα στην σωστά πληροφορημένη γνώμη και όχι στη γνώμη που διαμορφώνεται σε ψευδή στοιχεία και μισο-αλήθειες. Ας πουν στον κοσμο οτι σε ολη την Ευρώπη ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ο αριθμος ανεμογεννητριών και ας πει ο κόσμος “Ε ΕΓΩ ΔΕ ΘΕΛΩ”. Οχι να άγεται και να φέρεται η κοινή γνώμη από πολιτικάντικου τύπου τοποθετήσεις κλπ. Σε μια πρόταση: ΤΟ 99% ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ “ΕΙΔΙΚΟΙ” ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ.
  Και πραγματικά θα έκανα ο ίδιος καταγγελία επώνυμη σε ΤΕΕ και ΕΜΠ, αλλά δε γνωρίζω τις άκρες των 2 “συναδέλφων” μηχανικών και φοβάμαι για το επαγγελματικό μου μέλλον. Ο νοών νοείτο.

 5. Ο/Η Τασος Χριστακος λέει:

  συμφωνω απολυτα μαζι σου ηλεκτρολογε μηχανολογε.
  Ολη η νοτια Γαλλια ειναι γεματη ανεμογεννητριες αλλα και πολλες χωρες της Ευρωπης που εχω ταξιδεψει τα τελευταια 20 χρονια.
  Εδω στην Ελλαδα δεν ξερουμε τι θελουμε.
  Θελουμε καθαρο περιβαλλον,θελουμε προστασια των ζωνων NATURA,θελουμε να κλεισουν οι μοναδες της ΔΕΗ που καινε Λιγνιτη και προσβαλουν και τα τοπια αλλα και το περιβαλλον με τραγικα αποτελεσματα(ακομη στην εποχη αυτη ειμαστε κολλημενοι φαντασου!!!) και την ιδια στιγμη ουτε ανεμογεννητριες θελουμε,ουτε φωτοβολταικα παρκα θελουμε,ουτε καθε νεα τεχνολογια γιατι καποιοι πολιτικοι αλλα και πολιτες θα τους χαλασει η οπτικη γωνια!!!
  Εχετε κυριοι ολοι εσεις που δενθελετε ανεμογεννητριες να προτεινετε.
  Στην Ευρωπη αλλα και σε πολλες προηγμενες επιστημονικα χωρες οι πολιτες τους ειναι βλακες και εμεις εδω ειμαστε οι εξυπνοι???
  Βλακες ειμαστε!!!!!
  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ??
  ΠΕΙΤΕ ΤΙΣ.
  ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΟΠΤΙΚΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ.
  Η νεα εποχη και νεες τεχνολογιες σας εχουν ηδη ξεπερασει!! και ο πλανητης θελει να αναπνευσει!!

Αφήστε μας το σχόλιο σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: