Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
Μεσόγεια-Ανατ.ΑττικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανατ. Αττική: Τί «λένε» τα στοιχεία για τη διασπορά του κορωνοϊού στις περιοχές της

Από τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές της χώρας θεωρείται η περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής σε ό,τι αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και τους θανάτους που έχουν σημειωθεί στον πληθυσμό της με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή με δεδομένο μάλιστα ότι ότι η ολόκληρη Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο».

Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε η αίσθηση ότι η Αν. Αττική είναι μια περιφ. ενότητα αυξημένης επικινδυνότητας αφού εκτός από το περίπου μισό εκατομμύριο μόνιμων κατοίκων της, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων «μπαινοβγαίνει» καθημερινά ενώ ένας εξίσου μεγάλος αριθμός διαθέτει εξοχικά στα πολλά θέρετρα της περιοχής χωρίς όμως να υπολογίζεται επισήμως στον μόνιμο πληθυσμό του.

Παράλληλα τις ανησυχίες είχε εντείνει το γεγονός ότι σε όλη την Ανατ. Αττική υπάρχουν δύο βιομηχανικές ζώνες, αυτή του Κορωπίου και άλλη μία στα βόρεια, με πλήθος εργαζομένων να κατοικεί στις γύρω περιοχές.

Μάλιστα σε πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες υπήρξε έξαρση κρουσμάτων στη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που θορύβησε τις τοπικές κοινωνίες.

Τα στοιχεία που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας επισημαίνουν ότι οι πλέον επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής είναι το κέντρο της Αθήνας, κάποια δυτικά προάστια και ακολουθεί η δυτική Αττική.

Στην ανατολική υπολογίζεται ότι τα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας είναι σε μικρότερη αναλογία από τον μέσο όρο της χώρας που είναι 1 στους 92,8 κατοίκους.

Μικρότερος όμως είναι ο αριθμός των νεκρών από covid-19 οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία από τους δήμους και τις ταφές στα δημοτικά κοιμητήρια δεν ξεπερνούν τους 20.

Σημειώνεται ότι με βάση τα πανελλαδικά στοιχεία οι θάνατοι ανέρχονται στο 2,6% επί τους συνόλου των κρουσμάτων.

Το στοιχείο αυτό βοηθά να κατανοήσουμε ότι η περιφερειακή ενότητα ανατολικής Αττικής είναι από τις λιγότερο επιβαρυμένες γεγονός που οφείλεται αφενός στη συμμόρφωση των πολιτών με τα απαγορευτικά μέτρα αφετέρου στην πυκνότητα του τοπικού πληθυσμού η οποία είναι χαμηλότερη από τις πλείστες περιοχές της Αθήνας.

http://www.notioanatolika.gr