Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
"Ενότητα - Δημιουργία"ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

“Ενότητα – Δημιουργία”: Πρόταση για μείωση των Δημοτικών τελών έτους 2021

Στην Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαυρεωτικής στις 24-11-2020, στην οποία μετέχω ως επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ», και κατά την συζήτηση του θέματος περί του καθορισμού των Δημοτικών Τελών καθαριότητας

και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2021, ανέφερα ότι επειδή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις του Δήμου μας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας του κορονωϊού, αποτελεί ηθική μας υποχρέωση να κάνουμε σημαντικές οικονομικές ελαφρύνσεις στα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, προκειμένου να σταθούμε δίπλα τους και να τους στηρίξουμε ουσιαστικά.

Με στόχο λοιπόν την έμπρακτη στήριξη των πολιτών, των επιχειρήσεων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Δήμου, ΠΡΟΤΕΙΝΑ:

α) Την μείωση δέκα τοις εκατό (10%) των Δημοτικών Τελών για το έτος 2021 σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, όπως ενδεικτικά: κατοικιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων πάσης φύσεως, πτηνοτροφικές & κτηνοτροφικές μονάδες, μάνδρες οικοδομών, parking σκαφών, επαγγελματικές αποθήκες, συνεργεία – πλυντήρια αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων, εργαστήρια κατασκευών, γραφεία παροχής υπηρεσιών, κτήματα για εκδηλώσεις, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις υψηλής, μέσης και χαμηλής όχλησης, Επιχειρηματικό Πάρκο Κερατέας κ.λ.π. και

β) Την τροποποίηση και συμπλήρωση της κατηγορίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με την ένταξη σε αυτή των μονογονεϊκών οικογενειών, των μακροχρόνια άνεργων και των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, καθώς και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια των πολιτών που υπάγονται σε αυτές και για τους οποίους να ισχύσουν απαλλαγές/μειώσεις των δημοτικών τελών για το έτος 2021, ως ακολούθως:

1. Πλήρης απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη για τους άπορους κατοίκους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης του άρθρου 235 Ν. 4389/2016.

2. Μείωση 50% των Δημοτικών Τελών για τις μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

3. Μείωση 50% των Δημοτικών Τελών για τις τρίτεκνες οικογένειες με διεύρυνση του ορίου του οικογενειακού

εισοδήματος από τις 12.000,00 ευρώ, στις 24.000,00 ευρώ.

4. Μείωση 50% των Δημοτικών Τελών για τις πολύτεκνες οικογένειες με διεύρυνση του ορίου του οικογενειακού εισοδήματος από τις 15.000,00 ευρώ, στις 30.000,00 ευρώ.

5. Μείωση 50% των Δημοτικών Τελών σε άτομα με αναπηρία 67% έως 80% με διεύρυνση του ορίου του ετήσιου εισοδήματος από τις 12.000,00 ευρώ, στις 15.000,00 ευρώ.

Οι ως άνω μειώσεις των Δημοτικών Τελών σε όλες τις ανωτέρω κατηγορίες υπόχρεων είναι εφικτές και ρεαλιστικές και μπορούν να μειωθούν οι αντίστοιχοι Κωδικοί Εσόδων, καθόσον α) υπάρχει πλεόνασμα στην υπηρεσία καθαριότητας από το έτος 2020, ποσού 493.886,78 ευρώ, το οποίο θα μεταφερθεί στον Προϋπολογισμό του έτους 2021 και β) τα τακτικά έσοδα από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που θα βεβαιωθούν και θα εισπραχθούν από την δήλωση των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων αναδρομικά από 1/1/2020, σύμφωνα με το άρθρο 51 Ν. 4647/2019, θα ανέλθουν στο ποσό των 400.000,00 ευρώ περίπου.

Η τεκμηριωμένη ως άνω πρότασή μου ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ και ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ από τα υπόλοιπα έξι μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κ.κ. Δημήτριο Λουκά – Δήμαρχο, Χαράλαμπο Ζαγουρή, Ασπασία Αργεντίνη, Αθανάσιο Μακροδημήτρη, Κωνσταντίνο Λεβαντή και Σταύρο Κρητικό, οι οποίοι άπαντες ψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου κ. Δ. Λουκά για ΜΗ ΜΕΙΩΣΗ των Δημοτικών Τελών για το έτος 2021 και διατήρηση ΙΔΙΑΣ της κατηγορίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ΜΗ διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων των πολιτών που υπάγονται σε αυτές!!

(Απόφαση 276/2020 ΑΔΑ: ΨΤΜΩΩΛ1-ΖΑ4)

Ο Δήμαρχος και οι ανωτέρω Δημοτικοί Σύμβουλοι τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης», με την αρνητική ψήφο τους στην πρότασή μου για μείωση 10% των Δημοτικών Τελών το 2021, ουσιαστικά αρνήθηκαν την λήψη ενός ευεργετικού και ανακουφιστικού μέτρου για τους πολίτες του Δήμου μας που πλήττονται οικονομικά και όχι μόνο σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας.

Και το οξύμωρο είναι, ότι το ηχηρό ΟΧΙ τους ήλθε σε μία περίοδο ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας για τον Δήμο μας, ο οποίος έλαβε από το Υπουργείο Εσωτερικών εντός του έτους 2020 το ποσό των 6.200.000 ευρώ και εξόφλησε όλα του τα χρέη προς το Δημόσιο, τους τρίτους, προμηθευτές, Συλλόγους, δικαστικές σε βάρος του αποφάσεις κ.λ.π.!

Το κράτος κύριε Δήμαρχε, λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει εξαιτίας της πανδημίας, σας έτεινε χείρα βοηθείας και σας στήριξε πληρώνοντας τα χρέη που εσείς δημιουργήσατε λόγω κακής διαχείρισης. Εσείς ποια χείρα βοηθείας δίνετε στους δημότες σας μέσα σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση και με ποιο τρόπο τους στηρίζετε;

Μήπως με το πολυδιαφημιζόμενο από εσάς και επιδοτούμενο κατά 70% από τον ΟΑΕΔ Πρόγραμμα ΛΑΕΚ με το οποίο έχουν ωφεληθεί μόνο 40 άνεργοι συμπολίτες μας;

Μήπως με το Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου το οποίο εδώ και δύο χρόνια δεν έχετε καταφέρει να λειτουργήσετε, διότι, όπως λέτε, δεν μπορείτε να βρείτε…..μάγειρα;!

Επίσης στην ανωτέρω Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, ανέφερα για πολλοστή φορά στον Δήμαρχο κ. Λουκά, ότι θα πρέπει να τεθεί ως θέμα και να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ληφθούν οικονομικά μέτρα για την ελάφρυνση και στήριξη των επιχειρήσεων και των καταστημάτων που έχουν διακόψει ή περιορίσει υποχρεωτικά την λειτουργία τους, αλλά και των πολιτών που πλήττονται και δοκιμάζονται από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Μάρτιο 2020 και εντεύθεν για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτά προβλέπονται στις Π.Ν.Π. 20-3-2020 (ΦΕΚ Α68), 30-3-2020 (ΦΕΚ Α75) και λοιπές Υπουργικές Αποφάσεις.

Επειδή στην επικείμενη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9-12-2020 ΔΕΝ έχει τεθεί στην ημερήσια Διάταξη προς συζήτηση το εν λόγω θέμα που αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι πλήττονται και δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η Παράταξη «ΕΝΟΤΗΤΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» κατέθεσε το από 7-12-2020 έγγραφο αίτημα προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Ιωάννη Αδάμη, το οποίο υπογράφεται από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Αρετούσα Μακρή, Σταύρο Ρόζη, Σωτήρη Ιατρού και Ιωάννη Παρασκευή, ώστε να τεθεί προς συζήτηση Εκτός Ημερήσιας Διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 9-12-2020, το ανωτέρω αναφερθέν κατεπείγον θέμα, προκειμένου έστω και την ύστατη ώρα να λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθούν τα άκρως επείγοντα και αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση και στήριξη της τοπικής οικονομίας και των πολιτών του Δήμου μας που δοκιμάζονται σκληρά από την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνει η χώρα μας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ μας ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι η κάτωθι:

1. Απαλλαγή όλων των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε υποχρεωτική διακοπή ή υποχρεωτικό περιορισμό της λειτουργίας τους από την καταβολή των Δημοτικών ανταποδοτικών Τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού και φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων).

2. Απαλλαγή όλων των επιχειρήσεων εστίασης από την καταβολή των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.

3. Απαλλαγή όλων των καταστημάτων από την καταβολή των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων (0,5%).

4. Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων (5%).

5. Αναστολή καταβολής μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός των σχολικών μονάδων, για όσο χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Δεκεμβρίου 2020, ανεστάλη η λειτουργία τους.

6. Αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών έως 31-12-2020 και άρση των επιβληθέντων αναγκαστικών μέτρων από 1-3-2020 για τους πολίτες και τους επαγγελματίες των οποίων έχει διακοπεί ή περιορισθεί υποχρεωτικά η επαγγελματική τους δραστηριότητα.

7. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί σε πάσης φύσεως οφειλές των πολιτών προς τον Δήμο Λαυρεωτικής από 1-3-2020 έως σήμερα.

8. Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2020 των προθεσμιών πληρωμής πάσης φύσεως δόσης ρύθμισης ή όποιας άλλης οφειλής προς τον Δήμο Λαυρεωτικής, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

9. Απαλλαγή καταβολής από τους γονείς των τροφείων των βρεφικών και παιδικών σταθμών του Δήμου Λαυρεωτικής για όσο χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Δεκεμβρίου 2020, παρέμειναν κλειστοί.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις, οι οποίες ισχύουν από 1-3-2020 έως 31-12-2020, αποτελούν αναγκαία μέτρα στήριξης των πολιτών και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, προκειμένου να ανακουφισθούν όσοι από τους συμπολίτες μας έχουν πληγεί από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και να περιορισθούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτής.

Επισημαίνω ότι και στην περίπτωση αυτή πάλι υπήρξε στήριξη του κράτους προς τους Δήμους, προκειμένου να αναπληρώσουν τα έσοδα που θα χάσουν από την λήψη αυτών των μέτρων στήριξης των πολιτών τους.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής για τον λόγο αυτό έχει λάβει μέχρι σήμερα το ποσό των 294.000,00 ευρώ!

Αναμένουμε λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 9-12-2020, ημέρα Τετάρτη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη και δυστυχώς δεν μεταδίδεται απ’ ευθείας μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, παρά τα περί του αντιθέτου αναφερόμενα στην πρόσκληση, ΟΛΟΙ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να σκεφθούν και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η δύσκολη εποχή που ζούμε και να ψηφίσουν ΥΠΕΡ τόσο της μείωσης των Δημοτικών Τελών για το έτος 2021 και της τροποποίησης – συμπλήρωσης της κατηγορίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων των πολιτών που υπάγονται σε αυτές,

όσο και της λήψης οικονομικών μέτρων για την ελάφρυνση και στήριξη των επιχειρήσεων και των καταστημάτων που έχουν διακόψει ή περιορίσει υποχρεωτικά την λειτουργία τους, αλλά και των πολιτών που πλήττονται και δοκιμάζονται από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις ανωτέρω αναφερθείσες προτάσεις της Παράταξής μας.

Ες αύριον λοιπόν τα σπουδαία, για να δούμε ποιοι πραγματικά προτάσσουν πάνω από οτιδήποτε άλλο το συμφέρον και την ευημερία των πολιτών του Δήμου μας!

Η Επικεφαλής της Παράταξης
ΕΝΟΤΗΤΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΜΑΚΡΗ

Μια σκέψη για το ““Ενότητα – Δημιουργία”: Πρόταση για μείωση των Δημοτικών τελών έτους 2021

 • Κυρια Μακρη ωραια ολα αυτα κ μπραβο για την προταση σας.
  Φυσικα ειναι λυπηρο για τον Κυριο Λεβαντη και κυριο Κρητικο να συμπλεουν τοσο πολυ και σχεδον σε ολα ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ!!!οπως λενε,με τον Λουκα.
  Τον εβριζαν ασχημα σε κατ΄ιδιαν συζητησεις τους προεκλογικα αλλα και δημοσια στα μεγαφωνα.
  Δυστυχως ο κοσμος ξεχνα και δεν ξερει πολλα πραγματα οπως εμεις που παρακολουθουμε απο κοντα τα δημοτικα θεματα.
  Παρουσιαστε αν μπορειτε ολη την λιστα που ξοδευτηκαν τα 6.200.000ευρω ,ειδικα για χαμενες δικες οπως η ΚΑΠΕΡΩΝΗ αλλα και ποσα λεφτα πηραν τα δικηγορικα γραφεια των ΑΘΗΝΩΝ!!!!!
  Που πηγαν ολα αυτα τα λεφτα Κυρια Μακρη????
  Επιασαν τοπο που λεμε,για τους πολιτες και την πολη η¨πληρωσαμε τα ΚΟΠΡΑΝΑ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΧΗΜΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ?????
  Αυτα θελει να μαθει ο κοσμος κυρια Μακρη για να σας πιστευει οταν ζητατε να ειστε ολοι σας δημαρχοι και τα κανατε οπως τα κανατε το 2019 και τον ξαναβγαλατε δημαρχο.
  ΠΙΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
  ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ!!!!!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.