Πρωτοχρονιά στο Σούνιο με ήχο Παπαδημητρίου

Σε μια βόλτα ως το Σούνιο μας προσκαλούν ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου με τους ερμηνευτές Κώστα Μακεδόνα, Βερόνικα Δαβάκη, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Γιώργο Φλωράκη, μαζί με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ.

Την Πρωτοχρονιά στις 17.00 θα προβληθεί από την ΕΡΤ 2 η μαγευτική συναυλία που μαγνητοσκοπήθηκε στον ναό του Ποσειδώνα στις 17 Σεπτεμβρίου, με το νέο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου πάνω στο ομότιτλο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα».

Eνα πρωτότυπο μουσικό δρώμενο, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από τη σύσταση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση θα ακουστεί και ο «Ομηρικός» ύμνος στον Ποσειδώνα τον οποίο μελοποίησε ο συνθέτης.

Η συναυλία ξεκινάει με τον ύμνο αυτό, απροσδιορίστου χρονολογίας και αγνώστου αρχαίου ποιητή, που τον συνέθεσε κατά τα Ομηρικά ποιητικά πρότυπα. Ιδανική επιλογή που συνδυάζει τόπο και Ομηρική-θαλασσινή ποιητική “καταγωγή” του βασικού έργου της συναυλίας “Παραλλαγές σε μιαν Αχτίδα”.

Μια παγκόσμια πρώτη ενός σημαντικού σύγχρονου ελληνικού μουσικού έργου «που μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έρχεται να μας θυμίσει πως δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι αλλά και συνεχιστές ενός σπάνιου πολιτισμού», λέει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στον «Ε.Τ.» και επισημαίνει ότι «η μουσική σύνθεση του έργου άρχισε το 2009».

Στη συνέχεια την επεξεργάσθηκε και την ολοκλήρωσε εφέτος στην τελική της παρουσιαζόμενη φόρμα, που είναι πρωτογενώς συμφωνική: “Δεν πρόκειται περί μεταγενέστερης ενορχηστρωτικής διόγκωσης απλών τραγουδιών η μελωδιών αλλά για σύνθεση που στην ίδια της την σύλληψη εμπεριέχεται η συμφωνική ορχήστρα, με νέες πολιτογραφημένες ελληνικές δυνατότητες δομής και ήχου” λέει ο συνθέτης και συστήνει το έργο του Ελύτη:

«Το «ελληνικά κοσμογονικό» ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη είναι δομημένο πάνω στα επτά χρώματα της ίριδος που, στο μουσικό έργο, παράλληλα αντιπροσωπεύουν τα επτά διαδοχικά στάδια της ζωής. Το έργο «Παραλλαγές σε μιαν Αχτίδα» θεωρείται από μελετητές μια περίληψη της ποιητικής κοσμοθεωρίας της πρώτης μεγάλης περιόδου του ποιητή, ένα κεντρικό του έργο.

Για την σχηματοποίηση αυτού του νοήματος τα γυρίσματα ξεκίνησαν την αυγή και ολοκληρώθηκαν ακριβώς στην δύση του ηλίου με πλάνα από ολόκληρη την πορεία του φωτός γύρω από τον ναό. Τα ολοήμερα γυρίσματα διήρκεσαν τρεις ημέρες υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου σκηνοθέτη Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα και με την σημαντική συνέργεια του τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΡΤ υπό τον Κώστα Φασόη». Τραγουδούν Κώστας Μακεδόνας, Βερόνικα Δαβάκη, η σολίστ της Λυρικής, σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο στενός συνεργάτης του συνθέτη Γιώργος Φλωράκης. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Στάθη Σούλη και την διδασκαλία τής Αγγελικής Πλόκα.

Συνδιοργάνωση της vd arts με την Περιφέρεια Αττικής, με τη συμμετοχή του ΥΠΠΟΑ, της Πρεσβείας της Κίνας και την ευγενική υποστήριξη της ΕΡΤ υπό την αιγίδα της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

https://eleftherostypos.gr

Αρέσει σε %d bloggers: