Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Μεσόγεια-Ανατ.ΑττικήΣχολείαΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής: Σχολεία ανοιχτά και όχι ανοχύρωτα! Δεν είμαστε αναλώσιμοι

Η Κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας με την επίκληση και πάλι της «κατόπιν κυβερνητικής προαναγγελίας» χρήσης των λοιμοξιολόγων ανακοινώνει το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών σταθμών στις 11 – 1 – 2021 χωρίς καμία προετοιμασία και με τον τρόπο ακριβώς που έκλεισαν.

Χωρίς μείωση μαθητών ανά τμήμα, χωρίς μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, με τεστ που θα ξεκινήσουν κάπου κάποτε αφού ανοίξουν τα σχολεία και χωρίς να είναι επαναλαμβανόμενα. Ακόμη κι αυτό που έχουν ανακοινώσει δεν αφορά  αίτημα σε έλεγχο αλλά υποψηφιότητα για δειγματοληπτικόέλεγχο. Δεν σημαίνει ότι όποιος ζητάει τεστ θα κάνει κιόλας !!

Χιλιάδες είναι οι  εκπαιδευτικοί και οι  γονείς που ανησυχούν για το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση ΝΔ  για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι πως θα προωθήσει το σχέδιο της ΕΕ για την παιδεία ενάντια στον καθολικό μορφωτικό δικαίωμα. Αξιοποιεί την πανδημία για να προχωρήσει όλα τα αντιδραστικά μέτρα ακόμα πιο ταξικής εκπαίδευσης και απόρριψης: τράπεζα θεμάτων, εξετάσεις,  επαγγελματική εκπαίδευση μαθητεία από τα 16,  περικοπή χιλιάδων θέσεων  στα Πανεπιστήμια, και την ώρα που οι φοιτητές είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους καθώς όλα τα ανώτατα ιδρύματα είναι κλειστά επ΄αόριστον θεσμοθετούνται μέτρα αυστηροποίησης του χρόνου φοίτηση ςκαι αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων!!!. Δε δίνει  ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση της παιδείας όπως και για την Υγεία. Αντίθετα προχωράει σε περικοπές.

Η κατάσταση που διαμορφώνει η Κυβέρνηση με αυτή την απόφασή της δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την εκπαιδευτική κοινότητα. Συνιστά εγκληματική αμέλεια της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση εμείς οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι  μαθητές οι φοιτητές όλη η  εκπαιδευτική κοινότητα να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση και την υγεία όλων μας!

                                   Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός της ανθρώπινης ζωής

Ως εκπαιδευτικοί τοποθετούμαστε υπέρ των ανοιχτών σχολείων, με ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά των ασφαλών για μαθητ(ρι)ες και εκπαιδευτικούς σχολείων.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα με την ικανοποίηση των αιτημάτων, που διεκδικούν εδώ και μήνες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Πρώτα απ’ όλα όμως να απαιτήσουμε στοιχεία επιδημιολογίας κι όχι απλής καταγραφής κρουσμάτων σε αναντιστοιχία κρουσμάτων και δειγμάτων. Επιστημονικά στοιχεία για τη διάδοση του ιού και σε ποιες ηλικίες. Να απαντηθεί ο φόβος με επιστημονικά δεδομένα, φάρμακα και εμβόλια κι όχι με αλχημείες κατά το δοκούν.

Να απαιτήσουμε να αξιοποιηθεί όλη η φαρέτρα των όπλων για να σωθούν ανθρώπινες ζωές από τον Covid-19 αλλά και από την κατάθλιψη, την οικονομική διάλυση, τη συρρίκνωση των ανθρώπινων ζωογόνων ελευθεριών.

Να γίνονται συνεχή -επαναλαμβανόμενα τεστ.

Να διοριστούν εκπαιδευτικοί  για αραίωση μαθητών και δημιουργία ολιγομελών τμημάτων έως 15 μαθητές για τα πρωινά και απογευματινά τμήματα (που συγχρωτίζονται μαθητές διαφορετικών τμημάτων) αλλά και για τον περιορισμό μετακίνησης εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία.

Να προσληφθούν καθαρίστριες για κάλυψη όλου του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων.

Να τοποθετηθούν σχολίατροι/νοσηλευτές-τριες για ιχνηλάτηση και παρακολούθηση στα σχολεία.

Να ανοίξουν οι κατηγορίες ευπαθών ομάδων που δικαιούνται άδεια.

Να υπάρχουν μέτρα για τους εκπαιδευτικούς όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων με υποκείμενα νοσήματα.

Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

Να προσαρμοστούν  τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα  με στόχο την εξασφάλιση της ψυχικής υγείας και της κοινωνικότητας των μαθητών, καθώς και τη διδασκαλία των κομβικών περιεχομένων κάθε τάξης.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει δρομολογηθεί.  Αντίθετα γίνεται όλο και πιο ορατός ο κίνδυνος να έχουμε ένα δεύτερο, για φέτος, και τρίτο συνολικά, κλείσιμο των σχολείων, στο άμεσο μέλλον, με όλες τις τραγικές, παιδαγωγικά και ψυχοσυναισθηματικά, συνέπειες για τη γενιά μαθητών που βρίσκονται σήμερα στα σχολεία. Αν λοιπόν   οδηγηθούμε  και πάλι σε νέο κλείσιμο δηλώνουμε ότι την αποκλειστική ευθύνη θα φέρει και πάλι ακέραια η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Και τότε δεν θα μιλάμε πια μονάχα για χαμένα τρίμηνα αλλά θα έχουμε ΜΙΑ χαμένη γενιά παιδιών που δε θα μπορούν να αναπληρώσουν την ανισότητα και την μερικότητα του κλειστού σχολείου και  της τηλεκπαίδευσης και τους επικίνδυνους για τους μαθητές δρόμους που ανοίγει.

Καλούμε τη ΔΟΕ

  • Να οργανώσει τον αγώνα  για την προώθηση των αιτημάτων αυτών ως απόλυτα απαραίτητων και αναγκαίων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με στόχο να παραμείνουν ανοιχτά με ασφάλεια και όχι να οδηγηθούμε σύντομα σε νέο κλείσιμο των σχολείων.
  • Να οργανώσει μέτωπο με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης, της υγείας και των συγκοινωνιών. Συνελεύσεις και διαμαρτυρίες, διαδικτυακές εκδηλώσεις ενημερωτικές συζητήσεις κλπ. Οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης σε όλη την εκπαίδευση.

Ως Σύλλογος θα προχωρήσουμε

  • σε έκδοση επιστολής προς τους γονείς
  • ανάρτηση πανό και αφισών – πλακάτ στα σχολεία και σε κεντρικά σημεία των πόλεων
  • ενημερώσεις
  • οργάνωση σύσκεψης συντονισμού εκπαιδευτικών σωματείων σε συνεννόηση με άλλα εκπαιδευτικά σωματεία

Καλούμε τους συναδέλφους

Να συζητήσουν όλα τα παραπάνω στους συλλόγους διδασκόντων και να πάρουν μέτρα για την ενημέρωση των γονέων – να αναρτήσουν τα υλικά του συλλόγου και πλακάτ με ανάλογο περιεχόμενο στις εισόδους των σχολείων.

Επιδιώκουμε κοινή δράση με τους γονείς, κοινές παρεμβάσεις/διαμαρτυρίες/αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Καλούμεσε διαδικτυακή συζήτηση τους/τις συναδέλφους τη Δευτέρα 11/1  στις 7μμ
https://meet.jit.si/DS_Ksotiriou

Για όλα τα παραπάνω προχωράμε σε Κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας Πέμπτη 14/1 στις  13:30μμ