Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΓΣ ΛαυρίουΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σερέλης: «Αν μου έλεγαν ότι θα τα έκανε αυτά το Λαύριο, δεν θα το πίστευα!»

Ο Χρήστος Σερέλης, ο προπονητής του εντυπωσιακού Λαυρίου που έσπασε το αήττητο και του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, μιλάει στο ΦΩΣ και… δεν το πιστεύει!

Ο Χρήστος Σερέλης είναι ο προπονητής της ομάδας που πάει σούπερ στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ, το Λαύριο, με τις συνεχόμενες νίκες ρεκόρ, έσπασε το αήττητο του Παναθηναϊκού, είχε σπάσει και το αήττητο της ΑΕΚ. Μιλά όχι μόνο για το Λαύριο αλλά και για τον Ολυμπιακό τον οποίο συμπαθεί.

Πριν πάω στη συνέντευξη, να γράψω κάτι που μου ζητήθηκε από τον νέο ισχυρό άνδρα του Πανιωνίου, τον Κυριάκο Σκούρα, για τον οποίο είχα ένα μεγάλο ρεπορτάζ προ ημερών. Και είναι ανοιχτή η πόρτα μας για όλους όσους διοικήσανε τον Πανιώνιο αυτά τα χρόνια, άλλωστε κατά καιρούς όλους τους είχα βγάλει! Όταν λοιπόν το 2014 ανέλαβε η επιτροπή σωτηρίας τον Πανιώνιο με Δάρα, Ζαμάνη, και τους βοηθούσε ο Σκούρας, είχαν μεσολαβήσει άλλες διοικήσεις από την εποχή που έδωσε δωρεάν τις μετοχές στον Ερασιτέχνη ο Τσακίρης. Η επιτροπή σωτηρίας που ανέλαβε την ομάδα από τον Τσάβαλο είχε βρει 8,8 εκατομμύρια ευρώ χρέη όπως λένε οι άνθρωποι που ανέλαβαν τότε την ομάδα. Ο Τσακίρης υποστηρίζει ότι το χρέος που άφησε ήταν διαχειρίσιμο και ότι αυξήθηκε πολύ μετά από εκείνον. Εμείς ορκωτοί λογιστές δεν είμαστε, τι έγινε ακριβώς δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, εδώ δεν ξέρουν ακριβώς τι έχει συμβεί οι άνθρωποι στον Πανιώνιο.

Χρήστο Σερέλη, αν σου έλεγαν ότι θα πηγαίνατε τρένο και θα νικούσατε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, θα το πίστευες στην αρχή του πρωταθλήματος;

Όχι, δεν το περίμενα, και μάλιστα με τον τρόπο που έχει γίνει. Δηλαδή με το μπάσκετ που παίξαμε και με τις διαφορές πόντων που κάναμε αυτές τις νίκες.

Ποιο είναι το μυστικό για αυτές τις επιτυχίες;

Οι προπονήσεις που κάνουμε είναι πολύ δυνατές, με μεγάλη ένταση, σαν να είναι αγώνες. Οι παίκτες έχουν αποκτήσει μεγάλη χημεία μεταξύ τους, άριστη συνεργασία, είναι παίκτες με καλές ηλικίες και καλές προδιαγραφές, καλά κορμιά, μπορούμε να προπονούμαστε σε υψηλούς ρυθμούς.

Γιατί στην αρχή είχατε πρόβλημα με τρεις σερί ήττες;

Ξεκάθαρα το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν ο κορονοϊός. Μας πήγε πολύ πίσω. Για 15-17 ημέρες μείναμε χωρίς καθόλου προπονήσεις! Είχαμε 14 κρούσματα! Μετά ήταν σαν να ξεκινούσαμε πάλι προετοιμασία! Αυτή η περιπέτεια μάς ένωσε όμως περισσότερο ως ομάδα. Αυτή η μεγάλη δυσκολία μάς έκανε πιο δυνατούς, μας έκανε να παίζουμε ο ένας για τον άλλον.

Στο β’ ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό στην τελευταία αγωνιστική βάλατε 61 πόντους! Απίστευτο.

Είναι αυτό που σου είπα πριν, για το μπάσκετ που παίζουμε και τις διαφορές που νικάμε. Αυτό είναι που μας κάνει υπερήφανους ακόμα περισσότερο από το φοβερό σερί. Ο τρόπος που παίζουμε. Κερδίσαμε τον Παναθηναϊκό βάζοντας 92 πόντους, με 61 πόντους σε ένα ημίχρονο! Τρέχοντας ασταμάτητα σε άμυνα και επίθεση σε αυτό το ημίχρονο.

Ο Ψαράκης ήταν συγκινημένος.

Ο Ψαράκης ήταν πρόεδρος της ομάδας τα προηγούμενα χρόνια και βασικός χρηματοδότης, δεν είναι πλέον πρόεδρος, αλλά βοηθάει πάντα και ήταν προφανώς συγκινημένος. Πολλοί από αυτούς που κοπιάζουν για το Λαύριο συγκινήθηκαν και χάρηκαν πάρα πολύ.

Είπε ξανά για εσένα ότι είσαι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής.

(γελάει). Εντάξει, είμαστε φίλοι, τον ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά του λόγια, αλλά δεν ξέρω ο κ. Ψαράκης πόσο αντικειμενικός είναι μαζί μου. Μου αρέσει πάντως που υπάρχει μια αποδοχή από όλους τους ανθρώπους του μπάσκετ στο πρόσωπό μου.

Είσαι και Ολυμπιακός.

Τι να πω για αυτό, ξέρουν στον χώρο από πού προερχόμαστε, δεν είναι κακό να λες την αλήθεια. Εμείς προσπαθούμε για την ομάδα μας, το Λαύριο.

Πώς έγινες Ολυμπιακός; Από το ποδόσφαιρο;

Ναι, γιατί στο μπάσκετ όταν ήμουν μικρός έβλεπα πολύ τον μεγάλο τότε Άρη. Από το ποδόσφαιρο έγινα Ολυμπιακός.

Από Νίκο Αναστόπουλο;

Από Νίκο Αναστόπουλο και επειδή είμαι από το Λαύριο και από Νίκο Βαμβακούλα!

Δεκαπέντε χρόνια είσαι στο Λαύριο;

Ως πρώτος προπονητής ναι, από τα χαμηλά.

Και πόσα χρόνια είσαι γενικώς στο μπάσκετ εκεί;

Κανείς δεν ξέρει! (γελάει).

Τον Κόζι πώς τον βρήκες;

Όταν κάναμε τις τρεις ήττες στην αρχή, δεν σου κρύβω ότι ανησυχήσαμε. Ψάχναμε να βρούμε έναν έμπειρο παίκτη να ξεκλειδώσει όλο αυτό που γινόταν στην ομάδα και με τους ξένους και με τους Έλληνες. Μας προτάθηκε ο παίκτης αυτός και με το που τον είδα είπα «αυτός είναι». Ήμασταν τυχεροί που έπαιζε στη Δανία.

Πώς έπαιζε αυτός ο παίκτης στο πρωτάθλημα της Δανίας; Τι εστί Δανία στο μπάσκετ;

Δεν το γνωρίζω πώς βρέθηκε εκεί, μου έκανε κι εμένα εντύπωση! Μάλλον λόγω κορονοϊού δεν έβρισκε τα λεφτά που ήθελε και πήγε εκεί με σκοπό να φύγει γρήγορα από εκεί και να πάει κάπου καλύτερα. Το σίγουρο είναι ότι αυτός ο παίκτης δεν ήταν για Δανία! Είναι πολύ καλός παίκτης.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού του;

Δεν ανεβάζει σφυγμούς, παίζει στους αγώνες σαν να είναι σε προπόνηση, ούτε καν προπόνηση, σαν να παίζει με έναν φίλο του! Είναι πολύ ήρεμος και ψύχραιμος στους αγώνες. Και συγκεντρωμένος. Ο ερχομός αυτού του παίκτη ξεκλείδωσε την ομάδα.

Ποιος είναι ο στόχος σας; Και ποιο το όνειρο;

Να κρατήσουμε το επίπεδο του μπάσκετ που παίζουμε σε κάθε αγωνιστική – και ευτυχώς αυτό γίνεται, μάλιστα όσο περνάει ο καιρός γίνεται και καλύτερο. Αυτός είναι ο στόχος. Αν το κάνουμε αυτό, θα πετύχουμε και το όνειρο.

Το οποίο τι είναι;

Θα δούμε τι θα έρθει. Ό,τι καλύτερο.

Πόσα λεφτά παίρνει ο Κόζι;

Δεν ξέρω αν πρέπει να το πω.

Επιτυχία σας είναι αν τον πήρατε με λίγα.

Παίρνει 6.000 δολάρια τον μήνα!

Πάμε τώρα στον μπασκετικό Ολυμπιακό. Δεν είναι μια πληγή ανοιχτή η απουσία του;

Είναι δεδομένο ότι λείπει πολύ ο Ολυμπιακός. Δεν υπάρχει κανείς αυτήν τη στιγμή που δεν θέλει τον Ολυμπιακό στην Α1 – ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε η ΑΕΚ! Θέλουμε όλοι τον Ολυμπιακό στην Α1 και θέλουμε όλες τις μεγάλες ομάδες δυνατές. Θεωρώ ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να γίνει ένα πρωτάθλημα δίκαιο, ανταγωνιστικό, να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στην Α1. Αρκεί βεβαίως να το θέλει και ο ίδιος ο Ολυμπιακός.

Τι προβλέπεις;

Εκτιμώ ότι θα γυρίσει ο Ολυμπιακός την επόμενη σεζόν. Βλέποντας τις κινήσεις που κάνει ως ομάδα από φέτος.

Πώς εξηγείς την αστάθεια στην απόδοση του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα;

Η αλήθεια είναι ότι η αστάθεια αυτή είναι λίγο περίεργη. Η δική μου η εξήγηση είναι ότι λείπει πολύ ο κόσμος του Ολυμπιακού, η άδεια έδρα μετράει. Βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός φέτος παίζει πολύ καλά εκτός έδρας! Είναι πιο παθιασμένος εκτός έδρας, οι παίκτες είναι πιο συγκεντρωμένοι και με σωστή καθοδήγηση. Δεν μπορούμε όμως να λέμε ότι ο Ολυμπιακός έχει σωστή καθοδήγηση εκτός έδρας και δεν έχει εντός έδρας, δεν γίνεται αυτό. Το πρόβλημα με τον κορονοϊό έχει πλήξει τις ομάδες που είχαν ισχυρή έδρα. Χάσανε το πλεονέκτημα του κόσμου τους. Το βλέπω και σε μικρότερο επίπεδο αυτό στην Α1.

Ο Σπανούλης τελείωσε;

Τι να τελείωσε, όχι.

Μένει έξω στο τέλος των ματς.

Εγώ βλέπω ότι όσο παίζει ο Σπανούλης έχει ακόμα πρωταγωνιστικό ρόλο. Βέβαια ο κόουτς Μπαρτζώκας ξέρει καλύτερα από όλους μας.

Χωράνε ο Σπανούλης με τον Σλούκα μαζί;

Ωραία ερώτηση μού κάνεις. Πριν από λίγα χρόνια πάντως χωρούσαν! Και έπαιζαν μαζί και τελείωναν μερικές φορές μαζί. Το θέμα είναι ότι έξω από τον χορό εύκολα τα λέει κανείς. Καλύτερα ξέρει ο κόουτς της ομάδας. Ο κόσμος του Ολυμπιακού κάνει λάθος κατά τη γνώμη μου να μπαίνει στη διαδικασία να σκέφτεται αν πρέπει να παραμεριστεί ο Σπανούλης ή αν πρέπει να παίζουν μαζί ο Σλούκας και ο Σπανούλης ή αν μπορεί ο Σλούκας να σηκώσει τον ηγετικό ρόλο που για εμένα σωστά προσπαθεί να του δώσει ο Μπαρτζώκας. Ο κόσμος του Ολυμπιακού πρέπει να αισθάνεται τυχερός που έχει και τους δύο αυτούς παίκτες στην ομάδα!

Θα περάσει ο Ολυμπιακός στην οκτάδα; Τι εκτιμάς;

Θα δώσει μεγάλη μάχη μέχρι τέλους και δεν είμαι σίγουρος. Αν μπει, θα μπει οριακά. Έχει μείνει πίσω. Θα δώσει μεγάλη μάχη.

Αν έπρεπε να κάνει μία μεταγραφή, σε ποια θέση πονάει;

Ειλικρινά, ως αριθμός παικτών και ως ρόστερ, ο Ολυμπιακός δεν πονάει κάπου. Οι επιλογές των παικτών σε σχέση με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής ήταν καλές. Βεβαίως, πάντα μπορείς να φέρεις έναν καλύτερο παίκτη από κάποιον που έχεις. Όμως με τι λεφτά; Αυτό είναι το θέμα. Το να δώσεις πολύ περισσότερα λεφτά από όσα δίνεις στον Χάρισον και να φέρεις καλύτερο είναι εύκολο.

Πάμε να κλείσουμε. Τι θα ήθελες να πεις στο τέλος;

Πρέπει να το πω: είναι μία σεζόν αυτή που στην ομάδα υπάρχει μια συσπείρωση των φίλων του Λαυρίου, συνεισφέρουν οικονομικά εταιρείες και φίλοι του Λαυρίου, υπάρχει ένα μοντέλο πολυσυλλεκτικό, πολυμετοχικό, ώστε πολλοί να βοηθούν από λίγο. Χωρίς υπερβολές και μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι τους. Είναι πολύ θετικό αυτό για την ομάδα μας.

https://www.fosonline.gr