Υπόμνημα – Διαμαρτυρία του 15μελούς του Εσπερινού Λυκείου Λαυρίου

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι ο Νόμος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» καθιστά δυσχερή έως και αδύνατη την πρόσβαση για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων.

Στα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια φοιτούν εργαζόμενοι ανήλικοι και ενήλικοι μαθητές οι οποίοι αναζητούν και επιδιώκουν μια δεύτερη ευκαιρία για να εξελιχθούν κοινωνικά μέσω της παιδείας. Στο πλαίσιο του ρόλου της κοινωνικής κινητικότητας που έχει η παιδεία και για να βοηθήσει το ρόλο της αυτό η Πολιτεία, είχε νομοθετήσει ευνοϊκές διατάξεις για τους μαθητές των Εσπερινών Γυμνασίων και Λυκείων ως προς τις απουσίες, την ύλη και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, μαθητές των Εσπερινών Λυκείων σε ένα μικρό ποσοστό (1%) εισάγονταν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις εφαρμόζονταν μέχρι και το σχολικό έτος 2019-2020, όποτε και ψηφίστηκε ο Ν.4763(ΦΕΚ254Α)/21-12-20, ο οποίος στο άρθρο 102 προβλέπει «ότι αυτό το σχολικό έτος 2019-2020 δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω ειδικών διατάξεων, για τα εσπερινά λύκεια έχουν όσοι φοίτησαν τρία πλήρη σχολικά έτη στο τριετές εσπερινό λύκειο…», διάταξη που μας βρίσκει σύμφωνους/ες.

Όμως στο νέο Νόμο που αναφέρουμε στην πρώτη παράγραφο και στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι θα υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, κοινή για τους μαθητές των ημερησίων και εσπερινών λυκείων. Η ψήφιση ενιαίας βάσης εισαγωγής κοινής για τους μαθητές εσπερινών και ημερησίων λυκείων είναι άδικη, γιατί:

α.  Είναι αδύνατον να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις στις πανελλαδικές εξετάσεις τους απόφοιτους των ημερησίων λυκείων καθώς είμαστε εργαζόμενοι με οικογενειακές υποχρεώσεις.

β.   Λόγω της εργασίας μας (ή της ανεργίας) δεν έχουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηρίων ούτε ενισχυτικής διδασκαλίας.

γ.   Στην Α Λυκείου δεν έχουμε διδαχτεί την ίδια ύλη σε όλα τα μαθήματα (πχ Αρχαία Ελληνικά) λόγω διαφορετικού ΑΠ αφού κάποια μαθήματα διδάσκονται λιγότερες ώρες.

γ.  Με τον νέο Νόμο προβλέπονται διευκολύνσεις για την αποφοίτησή τους από την Τριτοβάθμια που είναι αντιφατικό με τις δυσκολίες που προκύπτουν για την εισαγωγή τους με την ψήφιση της ενιαίας βάσης εισαγωγής.

Για να μπορούν να εξακολουθούν οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σας προτρέπουμε να αποκαταστήσετε την αδικία και να επαναφέρετε τις διαφοροποιήσεις ως προς την εισαγωγή στην τριτοβάθμια των μαθητών των Εσπερινών Γυμνασίων και Λυκείων, όπως σωστά αποφασίσατε για τους μαθητές που φοιτούν σε μουσουλμανικά σχολεία και για τα τέκνα των υπαλλήλων του εξωτερικού.

ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΛΑΥΡΙΟΥ

Αρέσει σε %d bloggers: