Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής: Διεθνής προβολή των ορυκτών της Λαυρεωτικής

Τα ορυκτά που κρύβει στα σπλάχνα της η λαυρεωτική γη με την ποικιλία των χρωμάτων τους, την πολυμορφία των κρυστάλλων τους και τις ανταύγειες του φωτός πάνω σ’αυτά, δεν παύουν να αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού και μελέτης από ειδικούς ερευνητές, ορυκτοφίλους, συλλέκτες και ευρύ κοινό.

Μια ακόμη διεθνής προβολή εξαιρετικών δειγμάτων ορυκτών σκωρίας του Λαυρίου γίνεται από ειδική σειρά οκτώ γραμματοσήμων σε ένα φύλλο (φεγιέ) που εξέδωσε η Γουινέα τον Νοέμβριο του 2020, στη σειρά «ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΝΩΣΤΩΝΟΡΥΚΤΩΝ». Στο φύλλο αυτό υπάρχει σύντομη αναφορά στα μεταλλεία του Λαυρίου και στη μεταλλευτική δραστηριότητα κατά την αρχαιότητα και την σύγχρονη εποχή.

Τα προβαλλόμενα ορυκτά ανήκουν στη συλλογή του ChristianRewitzer, Γερμανού ερευνητή των ορυκτών της Λαυρεωτικής και ειδικότερα των ορυκτών σκωρίας και λιθαργύρων από το 1968. Ο ChristianRewitzer έχει ανακαλύψει δεκάδες ορυκτά σκωρίας και είναι συγγραφέας μαζί με τους PietGelaude (Βέλγος) και PietVanKalmthout (Ολλανδός) του βιβλίου των σκουριών «Laurion: TheMineralsintheAncientSlags» (έκδοση του 1996).

Η σειρά αυτή των γραμματοσήμων της Γουινέας, την οποία απέκτησε το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, μαζί με άλλα γραμματόσημα με το ίδιο θέμα που είχε προσφέρει ο ορυκτoλόγος DrBrankoRieck(Αυστριακός), θα εκτίθενται στη νέα στέγη του Μουσείου, όταν μεταστεγασθεί.

Με αυτήν την διεθνή προβολή των ορυκτών του Λαυρίου για άλλη μια φορά προβάλλει και η αυτονόητη ανάγκη της μετεξέλιξης του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου σε εθνικής και διεθνούς εμβέλειας με όλες τις υλικοτεχνικές προϋποθέσεις που θα το στηρίξουν. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν και όχι μόνον, αλλά και παιδείας, πολιτισμού και οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, σημειώνουμε ότι χάρις στην ευγενική χορηγία του μέλους μας κ. Γιώργου Τεολόγλου, το Ιστορικό Αρχείο μας απέκτησε το σημαντικό βιβλίο του CharlesLedouxγια τον βιομηχανικό σιδηρόδρομο Λαυρίου-Καμάριζας-Μπερτσέκου στην αυθεντική έκδοση του 1874, το οποίο είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου μας.

Λαύριο, 15 Μαρτίου 2021

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής

Αρέσει σε %d bloggers: