Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
Εργατοϋπαλληλικό ΚέντροΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κάλεσμα Εργατικού Κέντρου Λαυρίου για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής καλεί το εργαζόμενο λαό της Ανατολικής Αττικής να παρέμβει στις εξελίξεις, με την πάλη και την οργάνωσή του στα συνδικάτα του, να βάλει την υπογραφή του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, στην δουλειά, στην υγεία και την ζωή μας.

Η κατάσταση  που διαμορφώνεται στην Ανατολική Αττική είναι επικίνδυνη, με όλο και  αυξανόμενη διασπορά, με εκατοντάδες εργαζόμενους να νοσούν. Τα παραδείγματα από τα εργοστάσια της Βιομηχανικής Ζώνης στο Κορωπί, από δεκάδες μεγάλους χώρους δουλειάς, απόSupermarket και εμπορικά πάρκα είναι αποδεικτικά για το τι συμβαίνει.

Από τους εργάτες γης του Μαραθώνα μέχρι τους βιομηχανικούς εργάτες του Κορωπίου και από τους εμποροϋπαλλήλους των εμπορικών πάρκων έως τους διανομείς της Ραφήνας, η κυβέρνηση στον ένα χρόνο ξεσπάσματος  της πανδημίας, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων. Κανένα μέτρο πρόληψης, κανένα σχέδιο ελέγχου με επαναλαμβανόμενα τεστ. Ακόμα και για τα ΜΜΜ στην ουσία όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την αναχαίτιση της διασποράς αντίθετα η κυβέρνηση έδωσε δώρο μια σειρά λεωφορειογραμμεςστους ιδιώτες.

Αποδεικτικό της κατάστασης και των ευθυνών της κυβέρνησης είναι ότι εν μέσω πανδημίας , δεν πάρθηκαν μέτρα ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας της περιοχής, με νοσηλευτές και γιατρούς. Εν μέσω πανδημίας το προσωπικό των Κέντρων υγείας σηκώνει το βάρος των εμβολιασμών, των προληπτικών τέστ, με ελάχιστο προσωπικό. Η μη ύπαρξη δημόσιου νοσοκομείου στην περιοχή, η μετατροπή των νοσοκομείων της Αττικής σε νοσοκομεία μιας νόσου, βάζουν ως άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του λαού της περιοχής. Είναι πραγματικότητα ότι αυτή την περίοδο αν κάποιος από τις περιοχές μας, αρρωστήσει στην ουσία δεν έχει που να πάει.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαίες ή λανθασμένες ενέργειες της κυβέρνησης,  ούτε από  ανικανότητα της.Είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου να διαλύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και κάθε ασφαλιστική κοινωνική παροχή που είχαν κατακτήσειοι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια.Στον ίδιο δρόμο με την σημερινή κυβέρνηση ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την μια να συνεχίζει από εκεί που το άφησε η προηγούμενη.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΩΣ ΕΔΩ!

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους έχει φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο με τους απλήρωτους λογαριασμούς  σε δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς ρεύματος,  απόρροια της ανυπαρξίας ισχυρών μέτρων στήριξης των εργαζομένων, να δυσχεραίνουν την ούτως ή άλλως δύσκολη οικονομική κατάστασή τους.

Οι χιλιάδες απολύσεις ιδιαίτερα σε ένα από τους μεγαλύτερους εργασιακούς  χώρους σε όλη την χώρα όπως αυτόν του αεροδρομίου καιτου κλάδου Επισιτισμού-Τουρισμού, τα ημίμετρα της αναστολής εργασίας και του προγράμματος Συν-εργασία, έχουν τσακίσει την ζωή των εργαζομένων και στην περιοχή μας.

Το ποτήρι πλέον ξεχείλισε. Τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, οι χιλιάδες νεκροί, οι νέοι αντεργατικοί και αντιλαϊκοί νόμοι, η κρατική καταστολή και βία, οι χιλιάδες νέοι άνεργοι, είναι ο προπομπός για αυτά που θα ακολουθήσουν εάν δεν παρέμβει αποφασιστικά τώρα ο εργαζόμενους λαός. Εάν δεν στρέψει το βλέμμα του και τα πυρά του κατά αυτής της πολιτικής και του σάπιου συστήματος που υπηρετεί. 

Τώρα είναι η ώρα για αγώνα και για ζωή.

Παίρνουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας. Δίνουμε βροντερό παρόν στις παρεμβάσεις διεκδίκησης του ΕΚ Λαυρίου και Αν. Αττικής.

Συγκεκριμένα:

  • Στη Πλατεία του Γέρακα το Σάββατο 20/3 στις 11.00
  • Στο Κορωπί στην πλατεία Ελευθερίας το Σάββατο 20/3 στις 11.00
  • Στο Λαύριο στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων την Κυριακή 21/3 στις 11.00
  • Στην Αρτέμιδα την Τρίτη 23/3 στις 18.00 στην «Μέδουσα»

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση. Τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά Κέντρα να επιταχθούν και να συμβάλλουν δωρεάν για τους εργαζόμενους και το λαό στην διεξαγωγή των τέστ και των εμβολιασμών
  • Διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων τέστ σε κάθε δήμο της περιοχής, δωρεάν για το πληθυσμό
  • Δημιουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.
  • Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της Ανατολικής Αττικής με γιατρούς, νοσηλευτές, υγειονομικό υλικό.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς,Παροχή δωρεάν για κάθε εργαζόμενο καθημερινά από την εργοδοσία ατομικών μέτρων προστασίας, μάσκες, γάντια, απολυμαντικά για κάθε θέση εργασίας, συχνή, περισσότερες της μιας φοράς, καθημερινή απολύμανση όλων των κλειστών χώρων και των συσκευώνπου χρησιμοποιούνται από περισσότερο από έναν εργαζόμενους.
  • Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των ΜΜΜ, ενίσχυση των δρομολογίων, επέκταση του δικτύου αστικών συγκοινωνιών σε όλη την Ανατολική Αττική. Συχνά δρομολόγια συρμών μετρό και προαστιακού. Καμία εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στο συγκοινωνιακό έργο.
  • Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων
  • Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ και στα εμπορικά πάρκα της περιοχής.
  • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ