Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΚερατέαΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

Σταύρος Ιατρού: Ανακοίνωση για τα 10 χρόνια Οβριόκαστρου

Σήμερα 18 Απριλίου 2021, κλείνουν 10 ακριβώς χρόνια, από την αποχώρηση των αστυνομικών και κρατικών δυνάμεων από το Οβριόκαστρο. Δέκα χρόνια από μια ιστορική νίκη του λαού της Κερατέας και όσων μας συμπαραστάθηκαν.

Σαν σήμερα, συνέβη κάτι ιστορικό, κάτι που αποτελεί ορόσημο για τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς αγώνες στο νέο Ελληνικό κράτος.

Μια κοινωνία, σύσσωμη, ενωμένη, συνειδητοποιημένη, με καθαρές θέσεις, με επιχειρήματα, νίκησε την αυθαιρεσία της εξουσίας  και τις λαθεμένες επιλογές της.

Πολλοί αντίστοιχοι αγώνες, δίκαιοι – και σημαντικότεροι – προηγήθηκαν η ακολούθησαν. Δεν υπάρχει όμως πανελληνίως, ούτε ένα παράδειγμα δικαίωσης .

Δέκα χρόνια μετά, το Οβριόκαστρο είναι αλώβητο, απόρθητο.

 Άραγε, όμως, ο αγώνας αυτός δικαιώθηκε οριστικά; Ο αγώνας τελείωσε;

Με αίσθημα ευθύνης, απέναντι σ΄ αυτόν τον αγώνα, στη γενιά που τον επωμίσθηκε, αλλά και στις γενιές που έρχονται  σε όσους μας στήριξαν, σε όσους  αναφέρονται   σε  αυτόν ως υπόδειγμα οργάνωσης, συνέπειας, ήθους και κυρίως αποτελεσματικότητας,  απαντάμε:

Ο αγώνας δεν τελείωσε. Ο αγώνας συνεχίζεται, με στόχο την οριστική δικαίωση.

Μετά την 18/04/2011 έως και σήμερα ήμασταν παντού παρόντες, ανοιχτοί στο διάλογο. Ήμασταν –  παρά τις φυσιολογικές εσωτερικές διαφωνίες- ακλόνητοι όλοι στις  βασικές αρχές αυτού του αγώνα.

Το 2016 ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής,  ο ΕΔΣΝΑ – εως τότε ο μεγάλος μας αντίπαλος – άλλαξε τον τότε περιφερειακό σχεδιασμό και διέγραψε την Κερατέα ως επιλογή για δημιουργία ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων). Ηταν μια συγκλονιστική ανατροπή και δικαίωση.

Κι όμως δεν πανηγυρίσαμε. Γιατί, ενώ η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ τότε μας δικαίωσαν, δεν συνέβη το ίδιο με το κεντρικό κράτος. Κι αυτό γιατί, ενώ το ζητήσαμε και αγωνιστήκαμε για αυτό, δεν καταργήθηκε ο ν.3164/2003 και οι τροποποιήσεις αυτού που επιλέγουν την Κερατέα.

Με σοβαρότητα και ευθύνη μείναμε σε αναμονή . Όσοι βρεθήκαμε από το 2003 στη πρώτη γραμμή αυτού,  με θεσμική ευθύνη, διατηρήσαμε τη συνοχή  μας και την αλληλοενημέρωση.

Διατηρήσαμε  επαφή και υπεύθυνα ανταλλάσσαμε εμπειρίες απόψεις και λαμβάναμε μέτρα, σε μια εποχή, που η οικονομική κρίση, τα κοινωνικά προβλήματα και η πανδημία του κορωνοϊού, έχουν γονατίσει την κοινωνία μας.

Όμως, είχαμε το νου μας πάντα για να παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος. Με “το φόβο των Δαναών”, που θα επέστρεφαν με “δώρα” για κάποιους. Με τον φόβο του ρεβανσισμού, της εξουσίας, γιατί  τότε με τη νίκη μας, εκτέθηκαν, έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους,.

Ξέραμε – ξέρουμε ότι καραδοκούν. Γνωρίζουμε ότι θέλουν να σβήσουν το φάρο της Κερατέας. Και δυστυχώς, δεν είχαμε άδικο. Να λοιπόν, που επανεμφανίζονται, υποκριτικά με ύπουλα επικοινωνιακά τεχνάσματα,με τον ίδιο σκοπό.

10 χρόνια ακριβώς μετά τη νίκη μας, η Κερατέα,  ξαναμπαίνει στο στόχαστρο για τα σκουπίδια.

Η διαφορά, τώρα, είναι ότι ο τόπος μας έχει άλλο περιφερειάρχη και άλλο δήμαρχο

Μόλις, στις 13 και 14 Απριλίου, απο επίσημα δελτία τύπου  και επίσημες παρουσιάσεις (που παρακολουθήσαμε στη παραμικρή λεπτομέρεια), διαπιστώσαμε ότι ο τόπος μας προτείνεται ως χώρος για τα απορρίμματα 10 Δήμων της Ν.Α. Αττικής από την Παλλήνη και τη Ραφήνα ως τη Γλυφάδα, το Ελληνικό και την Αργυρούπολη και έως τη Λαυρεωτική.

Αλλάζοντας τα ονόματα και ονομάζοντας  πάρκα τους χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, με την υπόσχεση ότι δεν θα γίνει ΧΥΤΑ, με διαβούλευση που περιορίζεται μόνο σε συζητήσεις ανάμεσα στον κ. Πατούλη και τον κ. Λουκά, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο,  το θέμα ανοίγει πάλι.

Ξέχασαν φυσικά όσα έχουν πεί προεκλογικά  και  τις δεσμεύσεις τους στην κοινωνία.

Να είναι σίγουροι, όμως ότι , τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν.

Το μεγάλο τους λάθος είναι η έπαρση και η αλαζονεία, ότι λαμβάνουν αποφάσεις  πίσω από την πλάτη μας, απαξιώνοντας τα θεσμικά όργανα του Δήμου μας και κυρίως το λαό , της κοινωνίας της Κερατέας και της Λαυρεωτικής.

Τους καλούμε να σοβαρευτούν, να αλλάξουν αποφάσεις και να βγάλουν  τώρα την Κερατέα έξω από τον σχεδιασμό τους. Να μην σπείρουν ανέμους για να μην θερίσουν θύελλες

Εμείς, αλλά κυρίως οι νέες γενιές είμαστε εδώ. Οπως εδώ είναι όλοι όσοι μας συμπαραστάθηκαν απ’όλη την Ελλάδα όχι μόνο στις 128 ημέρες αλλά από το 2003 στον αγώνα μας  (φορείς, συλλογικότητες  άνθρωποι του πνεύματος, καλλιτέχνες).

Ο αγώνας της Κερατέας αποτελεί παγκόσμια ιστορική παρακαταθήκη και θα παραμείνει για πάντα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΑΤΡΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ (2007-2010)
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ – ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΕΔΣΝΑ

Μια σκέψη για το “Σταύρος Ιατρού: Ανακοίνωση για τα 10 χρόνια Οβριόκαστρου

  • ΟΤΑΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ, ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΝΑ ΚΕΤΕΒΕΙ ΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ ΜΑΚΡΗ,ΛΕΒΑΝΤΗΣ,ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΕΝΑΝ ΕΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΟΥΚΑ ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ,ΙΑΤΡΟΥ,ΜΑΚΡΗ,ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΤΡΩΓΟΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΡΕΚΛΑ!!!
    Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΚΟΥΛΙΑ!!! ΜΥΡΩΔΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΤΩ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟΝ ΦΟΡΤΩΣΑΤΕ ΞΑΝΑΑΑΑΑΑΑ…
    εΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΥΡΟ ΜΟΥ?????
    τΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑς ΤΟΝ ΦΟΡΤΩΣΑΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟ ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑΒΑΛΑΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΕΠΑΝΩ.
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΛΕΒΑΝΤΗ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ!!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.