Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής: 6 Μάη Απεργούμε

135 χρόνια από την 1 ΜΑΗ του Σικάγο,  τιμάμε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους για να ζήσουμε οι επόμενες γενιές πιο ανθρώπινα!

Φέτος  135 χρόνια από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο  και 125 χρόνια από την μεγάλη απεργία των Μεταλλωρύχων του Λαυρίου στις στοές της Καμάριζας, τα αιτήματα των απεργών είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Η Πρωτομαγιά του Σικάγο και η θυσία των εργατών ήταν η απαρχή της θεσμοθέτησης του 8ωρου που η κυβέρνηση ετοιμάζεται φέτος να καταργήσει, φέρνοντας νομοσχέδιο για 10ωρη εργασία και ταυτόχρονα νέο χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στα ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

 Ενώ τα αιτήματα των απεργών Μεταλλωρύχων στις  στοές της Καμάριζας, όπως η κατάργηση των εργολάβων ως ενδιάμεσων μισθωτών, η αύξηση του μισθού, η δημιουργία νοσοκομείου ή φαρμακείου στην Καμάριζα και η διάθεση σούστας στους εργάτες για τη μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο του Θορικού, καθώς μεταφερόμενοι με το κάρο πέθαιναν στη διαδρομή, έρχεται να πιστοποιήσει ότι τα αιτήματα τους είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, ιδιαίτερα σήμερα που η εργολαβική εργασία τείνει να γίνει μόνιμο καθεστώς στις εργασιακέ σχέσεις και η πρωτοβάθμια φροντίδα και οι δομές υγείας είναι ανύπαρκτες και παραπέμπουν πίσω στο παρελθόν.

Είναι όμως, κάτι περισσότερο από πρόκληση, σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε απίστευτα επίπεδα προόδου, να θέλουν να καταργήσουν μια υπεραιωνόβια κατάκτηση της εργατικής τάξης, να μας γυρίσουν ένα και πλέον αιώνα πίσω, να ζήσουμε χειρότερα από τους παππούδες μας.

Την ίδια ώρα μάλιστα, που για περισσότερο από ένα χρόνο η χώρα βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας του κορονοϊού, με χιλιάδες νεκρούς,  κυρίως λόγω των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας καθώς η κυβέρνηση  άφησε ανοχύρωτο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας που ούτως ή άλλως έχουν τσακίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Αν.Αττικής, καλεί σε ξεσηκωμό και απεργιακή απάντηση στις 6 Μαΐου. Στην προσπάθεια να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω, απαντάμε οργανωμένα, με πίστη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, με φάρο την θυσία των εργατών του Σικάγο το 1886, τις μεγάλες μάχες των Μεταλλωρύχων του Λαυρίου. Απεργούμε, τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς της τάξης μας, όλους όσους έδωσαν ότι πιο πολύτιμο έχει ο άνθρωπος, την ίδια του την ζωή, για να ζήσουμε οι επόμενες γενιές πιο ανθρώπινα.

Απεργούμε και απαντάμε στην προσπάθεια  κατάργησης του 8ωρου, στο χτύπημα της οργάνωσης των ταξικών συνδικάτων,  στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, στη σιγή νεκροταφείου που θα θέλουν να επιβάλουν στην εργατική τάξη,  σε όποιον αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, τώρα είναι η ώρα να βγούμε στο προσκήνιο με αγώνα μαζικό, ταξικό, ανυποχώρητο, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, εμάς και των παιδιών μας,  να ανοίξουμε το δρόμο για να φτιάξουμε την δική μας κοινωνία που οι σύγχρονες και ολοένα διευρυμένες ανάγκες μας θα  είναι αυτές που θα καθορίζουν την ανάπτυξή της.

Στις 6 Μαΐου απεργούμε,  τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγο την 1ΜΑΗ του 1886, τους νεκρούς καπνεργάτες του ΜΑΗ του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές την 1ΜΑΗ του 1944. Τις μεγάλες ταξικές συγκρούσεις όπως των Μεταλλωρύχων το 1896. Η θυσία τους φωτίζει το δρόμο μας για να φτιάξουμε ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων.

Όλοι στην μάχη, όλοι στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΐΟΥ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΪ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

  • Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση σημαντικών δικαιωμάτων.
  • Προστασία της υγείας όλου του λαού. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων
  • Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν καμία δουλειά να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα.
  • Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και  Δημιουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Αρέσει σε %d bloggers: