Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Lavriaki.gr
Ναός ΠοσειδώναΣούνιοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Έγκριση από το ΚΑΣ στη φωτογράφηση του οίκου Dior και στο Σούνιο

Ομόφωνα εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το αίτημα του οίκου Dior για την παραχώρηση άδειας φωτογράφησης και κινηματογράφησης της συλλογής του Cruise 2022 στην Ακρόπολη και σε άλλα τέσσερα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, αν και με όρους.

Συγκεκριμένα στην Ακρόπολη θα αποφασίστηκε να επιτραπεί μόνον η φωτογράφηση των μοντέλων και η αεροφωτογράφηση του χώρου, χωρίς σ΄αυτήν να περιλαμβάνονται πρόσωπα, ενώ κινηματογράφηση θα γίνει μόνον από την Πύλη Μπελέ  με κατεύθυνση προς το Ηρώδειο.

Όσον αφορά το Ηρώδειο, την Αρχαία Αγορά (ναός Ηφαίστου), τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον ναό του Διός στην Νεμέα οι δράσεις του οίκου Dior θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τον αίτημα που έχει υποβληθεί. Με την επισήμανση, ότι δεν θα επιτραπεί φωτογράφηση ή ό,τι άλλο εντός του ναού του Ηφαίστου.

Γεγονός πάντως είναι ότι εβδομήντα χρόνια μετά την χαρακτηριστική φωτογράφηση, που είχε γίνει στον ιερό βράχο, ο οίκος Christian Dior υπό την διεύθυνση σήμερα της Maria Grazia Chiuri επανέρχεται με νέα μοντέλα και νέους τρόπους παρουσίασης. Πλην της φωτογράφησης και κινηματογράφησης δηλαδή, προβλέπεται παρουσίαση ολόκληρης κολεξιόν στο Παναθηναϊκό Στάδιο αλλά και χορευτικά δρώμενα με αρχαιοελληνικές χορογραφίες στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στον ναό του Διός στη Νεμέα.

Να σημειωθεί εξάλλου, ότι η σχετική αίτηση έφθασε στο υπουργείο Πολιτισμού από τον διάσημο οίκο μόδας, μέσω του υπουργείου Τουρισμού.

Επίκεντρο στην Αθήνα θα είναι η επίδειξη μόδας οίκου Dior στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 17 Ιουνίου.

Νωρίτερα, στις 14 και 15 Ιουνίου  θα γίνει η φωτογράφηση στην Ακρόπολη αναβιώνοντας την γνωστή φωτογράφηση του 1951 μπροστά στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο. Τα μοντέλα θα φωτογραφηθούν με βραδινά φορέματα (αλλά με παπούτσια χωρίς τακούνι) ενώ τρεις λήψεις θα γίνουν σε θέσεις αντίστοιχες με τις παλιές και τέσσερις σε νέες θέσεις: ανατολική και δυτική πλευρά του Παρθενώνα, ανατολική, δυτική και νότια (δηλαδή τις Καρυάτιδες) του Ερεχθείου και στα Προπύλαια.

Στο Ηρώδειο θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουνίου γενικές λήψεις με την παρουσία μοντέλων με βραδινά φορέματα.

Οι λήψεις και από τους δύο χώρους, Ακρόπολη και Ηρώδειο θα παρουσιαστούν στην επίδειξη μόδας στο Στάδιο, ενώ μέρος του υλικού θα χρησιμοποιηθεί για την διεθνή προβολή της σειράς υπό τη μορφή έντυπου υλικού, ντοκιμαντέρ, ηλεκτρονικής διακίνησης κ.α., σε ελληνικό και ξένο Τύπο. Στη διαδικασία και στις δύο περιπτώσεις  θα συμμετέχουν περίπου 150 άτομα.

Στην Αρχαία Αγορά εξάλλου η φωτογράφηση και αεροφωτογράφηση των μοντέλων με τα ρούχα του οίκου προγραμματίζεται για τις 20 Ιουνίου και περιλαμβάνει τον ναό του Ηφαίστου, τον προαύλιο χώρο του ναού των Αγίων Αποστόλων  ενώ θα γίνουν και λήψεις με την Ακρόπολη στο φόντο.

Η δράση στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο θα γίνει στις 22 Ιουνίου και εδώ δεν περιλαμβάνεται μόνον  φωτογράφηση, (αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση) των μοντέλων αλλά και λήψεις χορευτικού δρώμενου με χρήση ηχείων και μουσικής.

Χορευτικό δρώμενο με μουσική και ηχεία θα λάβει χώρα και στον ναό του Δία στη Νεμέα, όπου θα γίνει επίσης φωτογράφηση (αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση) στον περιβάλλοντα χώρο του και στο Στάδιο.

Τόσο στην Αρχαία Αγορά όσο και στον  ναό του Ποσειδώνα και του Δία στη Νεμέα θα συμμετάσχουν 120 άτομα.

Όπως ανέφερε στο αίτημά του ο οίκος μόδας η σειρά Cruise 2022 «μέσα από τη συνεργασία του οίκου με Έλληνες δημιουργούς, έχει έντονα στοιχεία της υφαντικής τέχνης με αργαλειό, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς». Αναφέρεται επίσης, ότι οι δημιουργίες αυτές έχουν ετικέτα «Made in Greece» ενώ ο οίκος έχει ξεκινήσει συνεργασίες με Έλληνες τεχνίτες, στο πλαίσιο της σύνδεσής του με την παράδοση της ελληνικής χειροτεχνίας.

Την Πέμπτη εξάλλου ακολουθεί η συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του αιτήματος για την παραχώρηση του Παναθηναϊκού Σταδίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επίδειξη μόδας του Dior.

https://www.mononews.gr

Μια σκέψη για το “Έγκριση από το ΚΑΣ στη φωτογράφηση του οίκου Dior και στο Σούνιο

  • Οι αρχαιολογικοί μας χώροι δεν μπορεί να συνδέονται με καταναλωτικά αγαθά. Πού είναι η αντίδραση πολιτιστικών συλλόγων του τόπου μας; Είναι ευχαριστημένοι με την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.