Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Ο Κώστας Ι. Παναγόπουλος ιδρυτής του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου άφησε την τελευταία του πνοή

Ο Κώστας Ι. Παναγόπουλος, ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Ε.Μ.Πολυτεχνείου και ιδρυτής του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου,
άφησε την τελευταία του πνοή.

Ζήσαμε την καθοριστική προσφορά του Καθηγητή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Κώστα Ι. Παναγόπουλου στην υπόθεση της μετεξέλιξης της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίουσε Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο για πάνω από 30 χρόνια, απ’ το 1989 σχεδόν μέχρι σήμερα και γνωρίζουμε απ’ τα πράγματα πόσο συνέδεσε όλα αυτά τα χρόνια τη ζωή του με το Λαύριο, πόσο ταυτίστηκε με την πόλη μας και την αγωνιστική της προσπάθεια για μια νέα ανάπτυξη. Αυτού του συλλογικού έργου ήταν ο ηγέτης.
Είναι εκείνος που τεκμηρίωσε επιστημονικά αυτήν την νέα επανάχρηση, το εφικτό του έργου, τη βιωσιμότητά του, την οικονομική του αυτοδυναμία. Υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του ΕΜΠ,  με βαθιά κλασική ανθρωπιστική παιδεία και φιλοσοφική συγκρότηση.
Το Λαύριο έγινε το έργο της ζωής του και το ανήγαγε σε αναπτυξιακό παράδειγμα για τη χώρα, ως μια «συνάντηση» της ιστορίας και του πολιτισμού με τη σύγχρονη καινοτομική τεχνολογία.

Ο Κ. Παναγόπουλος αυτός που έριξε φως πάνω στο σώμα του λαυρεωτικού ιστορικού χρόνου και την προέκτασή του στο μέλλον μάς «άφησε» μετά από ένα δεινότατο ατύχημα.

Ηγέτης, άνθρωπος της συνοχής, έδινε έμπνευση στους γύρω του. Είχε το χάρισμα να δημιουργεί ένα κλίμα οικειότητας και άνεσης, απόλυτα ασφαλής ο ίδιος χάρις στη βαθιά παιδεία του. Κοντά στα άλλα μαθήματα, παρέδιδε και μαθήματα απλότητας και αυτοκυριαρχίας.

Ο άνεμος του Λαυρίου θα ψιθυρίζει πάντα το όνομά του.

Ο Κώστας  Ι. Παναγόπουλος θα «κατοικεί» πάντα στο Λαύριο και στις καρδιές μας.

Γιώργος Ν. Δερμάτης, Δρ Ιστορίας

Αρέσει σε %d bloggers: