Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
ΕΜΕΛΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα της ΕΜΕΛ για τον Κώστα Παναγόπουλο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση, μετά την είδηση  του  θανάτου του Επίτιμου Μέλους μας.

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  Ι.  ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

 ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Και έκανε ειδική αναφορά στην προσωπικότητα και την προσφορά του εκλιπόντος  για την εκπαίδευση των  φοιτητών  του, την μετάδοση των οραματισμών του στους συνεργάτες του, αλλά και στους συνομιλητές και φίλους του, για τον πλούτο της  φιλοσοφικής ανάλυσης  που πρόθυμα προσέφερε  στις εκδηλώσεις  μας.

Ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος  εντάσσεται  στην χορεία των μεγάλων προσωπικοτήτων που συνέδεσαν την ζωή τους με το νεώτερο Λαύριο: τον Ανδρέα Κορδέλλα, τον Φωκίωνα Νέγρη, τον Κωνσταντίνο Κονοφάγο. Και οι τέσσερεις  ήταν μεταλλειολόγοι οργανωτές της παραγωγής με καθολική κλασική παιδεία και ένα παραγωγικό όραμα όχι μόνο για το Λαύριο, αλλά και για την χώρα μας.

Συνετέλεσε καταλυτικά στην διάσωση των εγκαταστάσεων της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου και στην ίδρυση και λειτουργία σε αυτές του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, έργου στο οποίο ήταν ο ηγέτης, με την ενεργή υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, σε δυναμική και φιλική συνεργασία, όπως εκπροσωπούντο  ο Δήμος, το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος και η ΕΜΕΛ.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του στην διάσωση ορυκτολογικών συλλογών που σήμερα κοσμούν το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου της ΕΜΕΛ.

Υποστήριξε την προσπάθειά μας, στεγάζοντας στις εγκαταστάσεις του Τ.Π.Π.Λ.,  δωρεάν επί δεκατέσσερα χρόνια, την παρουσίαση των εκθεμάτων του υπό ίδρυση Μουσείου Κεραμικής ΑΚΕΛ Πάνος Βαλσαμάκης.

Ευγνώμονες για την διάθεσή του να συζητά μαζί μας και να ανταλλάσσει απόψεις για τα δικά του αλλά κυρίως τα δικά μας οράματα για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας  με σύγχρονες υποδομές  και θεσμούς.

Για τους λόγους αυτούς το Δ.Σ. αποφάσισε :

  1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια, εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας της Λαυρεωτικής, στην οικογένεια του εκλιπόντος και στην διοίκηση του Τ.Π.Π.Λ.
  2. Να εκπροσωπηθεί το Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία του.
  3. Να καταθέσει αντί στεφάνου ένα ποσόν υπέρ ιδρύματος καθ΄ υπόδειξη της οικογένειάς του.
  4. Να καλέσει τα μέλη και φίλους της ΕΜΕΛ όπως από κοινού εμπλουτίσουν την συλλογή του Μουσείου Κεραμικής με έκθεμα εις παντοτινή μνήμη του.
  5. Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ

Ας είναι απαλό το χώμα της Βυτίνας που θα δεχθεί  τον  επιστήμονα και άνθρωπο  που υποστήριξε νέους μελετητές  να καταγράψουν μαζί του την νεώτερη βιομηχανική ιστορία της Λαυρεωτικής και συνέδεσε τις καινοτομίες της μεταλλείας και μεταλλουργίας του Λαυρίου, με τις σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες  στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Λαύριο, 25 Ιουνίου 2021

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής