Νέα έκδοση της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής
Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής ανακοινώνει την έκδοση της εργασίας του Γιώργου Ν. Δερμάτη, Δρος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve και μέλους του Δ.Σ. της, με τον τίτλο: «Το Δεσποτάτο του Μυστρά-Μορέως και οι απαρχές του Ελληνικού Κράτους 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821» (Γ΄ έκδοση συμπληρωμένη, Μάρτιος 2021)
Κορυφαίες προσωπικότητες της πνευματικής και πολιτικής ζωής της χώρας, αλλά και απλοί πολίτες, σε επικοινωνία που είχαν μαζί μας, εξέφρασαν τα πολύ θετικά τους σχόλια για την προηγούμενη έκδοση αυτής της πρωτοποριακής επιστημονικής εργασίας· αποδέχθηκαν την άποψη του συγγραφέα για τον συσχετισμό του Δεσποτάτου του Μυστρά-Μορέως με την Επανάσταση του 1821, επομένως και με την επέτειο των 200 χρόνων, επισήμαναν την εξαντλητική τεκμηρίωση με την παράθεση και ερμηνεία λησμονημένων αξιόπιστων ιστορικών πηγών, το πνεύμα γραφής της ιστορικής αφήγησης και επικρότησαν τις προτάσεις, που αναπτύσσονται. Αυτά τα χαρακτηριστικά του βιβλίου ενισχύονται ακόμη περισσότερο με τη συμπληρωμένη Γ΄ έκδοση, που δίνεται στην κυκλοφορία.
Το βιβλίο είναι μεσαίου σχήματος 17Χ22 εκ. και αποτελείται από 128 σελίδες. Το εξώφυλλο κοσμεί ο πίνακας «Ο ποιητής και ο ήρωας», έργο του μεγάλου ζωγράφου και ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου, για την ευγενική παραχώρηση του οποίου ευχαριστούμε την κόρη του, κυρία Ερριέττη Εγγονόπουλου. Έχουμε την πεποίθηση ότι προσφέρουμε ένα βιβλίο πυκνής ιστορικής σκέψης, εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας, χρήσιμο στους αναγνώστες, Έλληνες πολίτες και πολιτικούς.
«Το πρώτο μέρος… αφορά στο εθνικό και πολιτικό γίγνεσθαι του Δεσποτάτου του Μυστρά-Μορέως, των απαρχών του Ελληνικού Κράτους, εδραζομένου στη λαϊκή αυτοπεποίθηση, η οποία συνδέεται με την πνευματική πρωτοπορία του τόπου (που συνέβαλε στην Ευρωπαϊκή Αναγέννηση) και την πολιτική ηγεσία του∙ από τη μιαν άκρη του νεοελληνικού πολιτικού χρόνου, το Δεσποτάτο του Μυστρά-Μορέως, «ολίγο φως και μακρινό σε μέγα σκότος κι έρμο», όπως φαίνεται από το διάβα των αιώνων της σκλαβιάς, και από την άλλη η συνέχειά του, το 1821, η επαναστατική πράξη-έκρηξη της γενικής θέλησης (volonté générale) του ελληνικού λαού, «δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά, κι ελεύθεροι να μείνουν» [Οι στίχοι από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Δ. Σολωμού]… Με την παράθεση αξιόπιστων ιστορικών πηγών εμβαθύναμε περαιτέρω σε παλαιότερες επεξεργασίες μεγάλων ιστοριογράφων και προσπαθήσαμε να συμβάλουμε σε μια νέα σύνθεση…το δεύτερο μέρος αφορά σε προτάσεις εκδηλώσεων, που έχουν σχέση με το αναγεννησιακό πνεύμα του Δεσποτάτου και σε αυτές που αναφέρονται, ως συνέχεια, στην τεράστια συμβολή της Μάνης – από το 1463 – και ευρύτερα της Λακωνίας και της Πελοποννήσου στους αγώνες του ελληνικού λαού, οι οποίοι κορυφώνονται με την Επανάσταση του 1821, για την απόκτηση της εθνικής του ανεξαρτησίας. Από το ιστορικό πνεύμα του τόπου να «φωτίσουμε» έναν άλλο «τόπο» του πνεύματος, που θα έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον…»
(Από τον πρόλογο του συγγραφέα).
Κεντρική Διάθεση:
Λαύριο: Βιβλιοπωλεία: «Χάρτινο», οδός Περικλέους, τηλ. 22920-26787, «Belleville», οδός Δημάρχου Κ.Πλειώνη 5, τηλ. 22920-26990 και «Μολυβιές», οδός Αν.Γλαντζή και Κακκαβά, τηλ. 22920-26715.
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο «Επί λέξει», οδός Ακαδημίας 32, τηλ. 210-3388054