Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λαύριο: Μνημόσυνο στους 78 Κωνσταντινουπολίτες ήρωες

Μνημόσυνο για τους 78 Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές-στρατιώτες, που έχασαν τη ζωή τους την 4η Ιουλίου του 1941 κατά τη βύθιση του πλοίου-καϊκιού με το οποίο επέστρεφαν στην Κωνσταντινούπολη, τελέστηκε σήμερα κοντά στο σημείο του τραγικού συμβάντος, πλησίον του υγρού τάφου των ηρώων έξω από το Λαύριο Αττικής, στις 11.30 το πρωί.

Την απόδοση τιμών στους εθελοντές που κατετάγησαν στον στρατό, ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό της πατρίδας τους, Ελλάδας, αλλά έχασαν τη ζωή τους με αυτό τον τραγικό τρόπο, οργάνωσε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών με τα μέλη-σωματεία της.

Το καΐκι που τους μετέφερε στην Πόλη δέχθηκε επίθεση από υποβρύχιο την 4η Ιουλίου 1941. Οι αναιρεθέντες είχαν πολεμήσει εθελοντικά κατά του Φασισμού-Ναζισμού για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Ελλάδος το 1940-41. Το καΐκι που τους μετέφερε ήταν άοπλο. Σήμερα, στη μνήμη τους εψάλη τρισάγιο και ερίφθησαν στεφάνια στον υγρό τάφο τους. Ακολούθησε εκδήλωση μνήμης στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στις 12.00 π.μ.

https://www.orthodoxianewsagency.gr